Szekely Csaba

Paștele catolic sărbătorit de armenii gherleni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

        Paștele catolic a fost marcat și în acest an prin post și rugăciune de numeroșii creștini de religie romano-catolică, armeană și reformată din  municipiul Gherla, un vechi centru al vieții spirituale din zona Clujului. În Săptămâna Mare credincioșii au sărbătorit cele trei zile sfinte:  Joia Sfântă –  Cina Domnului, Vinerea Sfântă – patima și moartea Domnului și Sâmbăta Sfântă – ziua tăcerii și așteptării, în această perioadă cântând și citind pasaje din Biblie, cu toții participând solemn la toate slujbele din lăcașurile de cult. 

Sâmbătă seara, începând cu ora 21,00 la Biserica Romano-Catolică (Franciscană) de pe strada Bobâlna, în prezența unui  număr  mare de creștini a fost oficiată Slujba de Înviere de către preotul Küsmődi Attila,  însoțită de  frumoasele cântece religioase interpretate de corul lăcașului de cult condus de Molnár Árpád. În jurul orei 23,00 a avut loc, conform obiceiului pascal, înconjurarea bisericii reabilitată acum trei ani, procesiunea trecând și prin centrul orașului în siguranță, însoțită de oamenii de ordine. După celebrarea solemnă  a Vigiliei Pascale, credincioșii prezenți în biserică au luat lumină. Au fost momente solemne, înălțătoare, toți credincioșii luând Paștele tradițional.

De asemenea, au fost sfințite de către preotul paroh coșurile cu mâncare, aduse de credincioși.  Celebrarea din Noaptea Sfântă semnifică trecerea de la moarte și păcat la viață nouă în Iisus Hristos. Duminică, după amiază   armenii catolici din vechiul Armenopolis au sărbătorit Paștele în Catedrala Armeano-Catolică din centrul orașului, unde slujba pascală a fost oficiată de preotul paroh Küsmődi Attila, care în predica lui a  vorbit despre  importanța și semnificația Paștelui în viața de toate zilele a creștinului. Corul comunității armenești din localitate a cântat piese muzicale în limba armeană, așa cum procedează de fiecare dată cu ocazia sărbătorilor religioase. Mai amintim,   în preajma Paștelui, în redactarea preotului paroh a apărut noul desfășurător al liturghiei armenești, care cuprinde și textul cîntecelor interpretate în timpul slujbelor, un adevărat îndrumător pentru creștinii de etnie armenească.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *