Szekely Csaba

Hramul celei mai vechi biserici armenești din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Unul din cele mai vechi lăcașuri de cult din municipiul Gherla, Biserica „Solomon” din vecinătatea pieţii agroalimentare   este prima construită de către armeni, denumită aşa după ctitorul ei, Solomon Simai. Construcţia celei mai vechi lăcaşuri de cult din localitate a durat un an, un adevărat record în materie pe acele vremuri, între 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării oraşului baroc. Biserica era inițial înconjurată de un zid de piatră, iar în curte se afla cimitirul.

Între 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn. Ancadramentul de intrare în biserică, datat în 1723, aparţine din punct de vedere stilistic Renaşterii transilvănene, iar de-o parte şi de alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi Grigore Luminătorul.

Pînă în anul 1804, când a fost sfinţită Catedrala Armeano-Catolică din centrul oraşului, slujbele religioase armeneşti au fost oficiate în acest lăcaş de cult de rit armenesc. Sărbătoarea hramului Bisericii Solomon a avut loc luni seara în prezența unui număr mare de creștini. Cu această ocazie la eveniment a participat şi un grup de armeni clujeni, care în fiecare an onorează cu prezenţa hramul primei biserici armeneşti din oraşul de pe Someşul Mic. Slujba religioasă a fost oficiată de preotul paroh Küsmödi Attila, iar Cuvîntul Domnului a fost rostit de preotul Bisericii Armeano-Catolice din Gheorgheni (Harghita), Gál Hunor.     

În timpul slujbei a cîntat în limba armeană corul comunității armenești din Gherla. Lăcașul de cult se bucură de aprecierile turiştilor din ţară şi stăinătate, care și-au făcut un obicei în fiecare vară de a trece pragul acestui adevărat monument arhitectonic.

Duminică, 31 martie la Catedrala Armeano-Catolică din centrul municipiului Gherla se va oficia Slujba de Paște o altă sărbătoare a comunităţii armeneşti din localitate.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *