Szekely Csaba

Fostul Armenopolis promovat  la Salonul Mondial al Turismului de la Paris

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share
Simona Bartiș la Standul României

       Gherla este unicul oraș fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit. Este un oraș baroc, renumit, mai ales, prin arhitectura clădirilor  și prin comunitatea armenească stabilită acolo în anii 1700. Nu întâmplător pitoreasca așezare de pe Valea Someșului Mic se bucură de aprecieri în toată lumea. De exemplu, Salonul Mondial al Turismului găzduit zilele trecute de Paris a cuprins   un stand al României, unde a fost prezentă și doamna Simona Bartiș, reprezentanta Agenției de Turism Dor Travel din Gherla. Îmbrăcată în ie româneacă i-a invitat pe francezi să descopere România, mai ales ținuturile transilvane. Poate și din patriotism – și este ceva normal – ea a recomandat tuturor vizitatorilor cu căldură municipiul Gherla. ” Vechiul Armenopolis spune armenilor care au creat frumosul oraș baroc.

Avem aici o impozantă  Catedrală Armenească , numită ”buricul pământului”, unde este păstrat tabloul ”Coborârea de pe Cruce”, realizat de renumitul pictor Pierre Paul Rubens, avem gustoasa ciorbă de hurut, specialitatea gastronomică al armenilor gherleni. Cred că este un oraș, care merită decoperit, la fel  și vitraliile care se fac la Gherla, interesante, la fel și comunitatea de armeni, evrei,   de romi care trăiește acolo.  Se poate povesti pe larg povestea Parcului Elisabeta, realizat de arhitectul parcului  Schönbrunn,  o adevărată bijuterie naturală, mai rar întâlnită în țara noastră și unde se află și doi arbori Ginkgobiloba. Sunt multe povești care  merită fi cunoscute în drum spre Maramureș în drum spre Nicula, spre Delta Transilvaniei de la Sic” –a încheiat reprezentanta României la Salonul Mondial al Turismului de la Paris.

             La acest mare târg turistic din capitala Franței au fost expuse cărți, ghiduri și broșuri și despre municipiul Gherla, lumea interesându-se cu căldură de valorile arhitecturale și turistice ale fostei Armenopolis.

Szekely Csaba