Arhiepiscopia Armeana

Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian a participat la Sofia la slujba înmormântării Preafericitului Patriarh Neofit

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe data de 15 martie, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice, a plecat în Bulgara, Sofia, pentru a participa la ceremonia de înmormântare a Preafericitului Patriarh Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și Mitropolitul Sofiei, însoțit de părintele vicar  Radu Krikor Holca și părintele Dirair Hadavian, parohul Bisericii Armene din Ruse.

Ceremonia de înmormântare a avut loc în Catedrala ,,Sfântul Alexandru Nevsky” din Sofia, la care au fost prezenți Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului Bartolomeu, Înalți Prelați din partea Bisericilor Ortodoxe, Catolice, Bisericilor Ortodoxe Răsăritene din lume, sute de credincioși.

Sicriul cu trupul Preafericitului Patriarh a fost transportat pe un afet tras de un transportor militar, același care a fost folosit la funerariile regelui bulgar Boris al III-lea în 1943.

Preasfinția Sa Episcop Datev Hagopian a transmis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare scrisoarea de condoleanțe din partea Eparhiei Armene din Bulgaria, precum și mesajul de condoleanțe din Partea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor, totodată a scris și un mesaj în cartea de condoleanțe a Patriarhiei Bulgare.

Scrisoarea de condoleanțe a Preasfințitului Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice, adresată Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, cu ocazia trecerii la cele veșnice a Vrednicul de Pomerire Preafericitul Patriarh Neofit

Ne exprimăm cele mai profunde condoleanțe cu ocazia trecerii la cele veșnice a Vrednicului de Pomenire Preafericitul Patriarh Neofit, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Bulgare și Mitropolitul Sofiei. Moartea Preafericitului Patriarh este o mare pierdere pentru Biserica și poporul bulgar. Exprimăm condoleanțe și sprijin membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, clerului Bisericii Ortodoxe Bulgare și întregului popor.

De multe ori am avut ocazia să-l întâlnim pe Preafericirea Sa, de fiecare dată transmițându-i salutări din partea Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catolicos al Tuturor Armenilor. Pe parcursul tuturor întâlnirilor s-au subliniat și discutat despre bune relații dintre bisericile armeane și bulgare, relațiile de prietenie dintre cele două popoare, armeni și bulgari, valorile creștine comune, istoria și oportunitățile de extindere a colaborării.

Eparhia Armeană din Bulgaria și comunitatea armeană împărtășesc durerea Bisericii și a poporului bulgar pentru pierderea Întâistătătorului ei. Ne rugăm pentru odihna sufletului Preafericirii Sale Neofit, ,,acolo unde nu este nici durere, nici întristare, nici suspin, ci viată fără de sfârșit”.

            Dumnezeu să-l odihnească cu drepții.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *