Redactor

Grigore Avachian – 125

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Greu de acceptat această realitate căreia cu toții – mai devreme, mai târziu – ne supunem. Plecarea celor dragi la Domnul, nu însemnă o îndepărtare de aceștia. Dimpotrivă poate aduce dobândirea unei perspective mai cuprinzătoare asupra personalității acestora, o pătrundere pertinentă a climatului spiritual pe care, eventual, l-au dezvoltat.

Evident, încercând a evoca personalitatea unchiului meu, fratele tatălui meu, profesorul de istorie, arheologul, numismatul Grigore Avachian, m-aș putea bănui pe mine însumi de un anume subiectivism, sentiment pe care, cu bună știință, voi încerca sa-l controlez.  

Grigore Avachian a fost un cunoscut istoric medievalist, arheolog și numismat. A fost, de asemenea, publicist.

Iși terminase studiile liceale în orașul natal, în Cetatea Albă, în anul 1919, atunci când inițiase primele săpături în această cetate de pe malul Nistrului. Din tinerețe a fost pasionat de istoria construcției acestei impozante cetăți medievale, construcție extinsă între secolele XIII și XV, începând cu domnia lui Alexandru cel Bun.                                        

A efectuat studii, a fost un cercetător pasionat; a avut contribuții profesionale importante  în ce privește disputa relativ recentă privind această așezare, privind construcția acestui magnific complex arhitectonic atribuit de unii cercetători, navigatorilor genovezi.

Ulterior a devenit conservator al  Muzeului de Antichități din orașul natal și delegat al  Comitetului Monumentelor Istorice. Iși desfășoară studiile la Universitatea din București în perioada anilor 1919 și 1923 când obține licența.

Dumitru AVAKIAN

citește tot articolul pe adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *