Redactor

Invitație la evenimentul “In memoriam Gagik Ginosyan”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Dragi prieteni,

Vă invităm duminică, 10 martie, începând cu ora 12:00 la un eveniment în memoria lui Gagik Ginosyan, figură marcantă a culturii armene.

Evenimentul va începe la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil când, după Sfânta Liturghie, se va oficia slujba de parastas de 40 de zile pentru Gagik Ginosyan. După slujbă, în jurul orei 12.30, vă invităm la momentul omagial care se va desfășura la Biblioteca Dudian a Arhiepiscopiei Bisericii Armene – Bd. Carol I, nr. 43, București.

Gagik Ginosyan, fondatorul și directorul artistic al grupului de cântece și dansuri tradiționale armenești „Karin”, expert cultural și persoană publică, s-a stins din viață pe 6 febrauarie 2024. Această veste a zguduit armenii de pretutindeni deoarece acesta a fost și va rămâne un luptător, un stâlp al culturii armene, care și-a dedicat viața culegerii folclorului și răspândirii acestuia în rândul tinerilor și nu numai.

Gagik Ginosyan s-a născut pe 3 august 1966 în Akhaltskha, regiunea armeană Javakhk din Georgia.

A participat la Primul Război din Arțakh, a fost soldat al detașamentului „Armata de Eliberare” sub comanda lui Leonid Azgaldyan, apoi în august 1992 a fost inclus în batalionul special „Echipele morții din „Artsiv”.

În 1994-1996 a servit într-un batalion special separat al Forțelor Armate ale Republicii Armenia. În 1995-1996 a studiat și a absolvit Academia Militară de Câmp numită după Mareșalul Shaposhnikov din Moscova, unde a primit calificarea de comandant de regiment și brigadă. În 1996 a fost demis din rândurile Forțelor Armate ale Republicii Armenia.

Mulți ani a dansat în ansamblurile de dans etnografice „Van” și „Akunk”, s-a angajat în activități de strângere de fonduri, a fondat și a condus grupul de cântece și dansuri tradiționale „Karin”.

A fost invitat, alături de ansamblul „Karin”, la Festivalul Strada Armenească ( edițiile 2017, 2019 și 2023) și a participat cu ansamblul „Karin” în 2022, la evenimentul ”Culese din Armenia” organizat de Centrul Cultural Subcarpați și Uniunea Armenilor din România, un eveniment dedicat culturii, artelor și tradițiilor armenești.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Arhiepiscopia Bisericii Armene din România.

Vă așteptăm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *