Andreea Barbu

Ziua Femeii sărbătorită la Centrul Cultural Armean din București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cine nu își dorește odată cu apariția zambilelor roz, cu înflorirea magnoliilor să fie parte dintr-o poveste cu parfum, culoare și cuvinte meșteșugite? Există infinite moduri de a ne entuziasma de venirea primăverii, de înfrunzirea copacilor, de explozia narciselor galbene și a panselelor. Putem grădinări, admira creșterea caprifoiului sau a salviei, opta pentru plimbări lungi în parc sau pe munte și merge la mai multe sindrofii cu ștaif.

O bucurie evaneșcentă a fost prezența la începutul lunii martie la Centrul Cultural Armean. Dedicată cu tandrețe femeilor, întâlnirea a oferit fiecăreia o porție sănătoasă de bună dispoziție, îndulcită de vorbe alese și gesturi frumoase. Și cine nu își dorește să sărbătorească Ziua Femeii cu lalele roșii, voie bună, cadouri, film, povești, toate împachetate admirabil. Uniunea Armenilor din România a oferit în acest mod o după-amiază agreabilă, savuroasă doamnelor dragi din comunitate. Bomboane artizanale cu diferite arome preparate de ciocolatierul Zobuian și așezate în cutiuțe deosebite a primit fiecare. De asemenea episopul Datev Hagopian a oferit mărțișoare inedite alcătuite dintr-o cruce mică armenească aurită montată într-un cerc cu pietre strălucitoare. De fapt, o bijuterie splendidă care poate fi purtată în orice anotimp, la rever.

În plus, episcopul s-a adresat fiecărei doamne în parte, însoțind frumosul cadou de urări alese. Invitații de onoare ai manifestării, ES domnul Tigran Galstyan, Ambasadorul Armeniei în România și soția sa s-au bucurat de atmosfera plăcută din cadrul comunității din București.

Manifestarea a fost deschisă de Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România și scriitor, care s-a referit la rolul deosebit al femeilor în familiile armenilor și a amintit o istorioară nostimă care i-a fost povestită de regretatul compozitor și interpret Charles Aznavour.

Onorăm astăzi prezența noastră în lume prin mamele, iubitele, soțiile și fetele noastre. Mai toate popoarele au cunoscut perioade de supremație a bărbaților. Armenii au respectat întotdeauna femeile, nu le-au pus în inferioritate. Se poate vorbi la noi de cultul mamei. În plan religios, Maica Domnului ocupă locul central în altar, în bisericile apostolice. Am și o istorioară care mi-a fost spusă cu mulți ani în urmă legată de dragostea de mamă. Cunoașteți filmul Mayrig regizat de Henri Verneuil. Rolul tatălui e interpretat de Omar Sharif și cel al mamei de Claudia Cardinale. Charles Aznavour mi-a povestit la Marsilia, unde ne-am întâlnit, următoarea întâmplare. A rămas mirat de ce înseamnă vanitatea pentru că rolul mamei a fost jucat de Claudia Cardinale. Iubirea pentru mamă a lui Verneuil a forțat practic realitatea. După o vreme, când Aznavour a mers la Verneuil acasă, a văzut în biroul lui mai multe fotografii și s-a mirat când a observat și poza Claudiei Cardinale. Atunci Verneuil i-a spus că e poza mamei lui. Acestă întâmplare ne spune foarte multe despre iubirea pentru mame. Și mama mea, Elisabeta, este o membră marcantă a comunității. La întâlnirea nostră participă și Sisi Galstyan, soția ambasadorului Armeniei în România. În familiile noastre femeile au avut întotdeauna rol esențial și noi le cinstim ca atare.

Am putut în tihnă sta de vorbă la Centrul Cultural Armean cu câteva doamne care mi-au povestit cu drag cum se pregătesc pentru aceste manifestări și cum au grijă de bunul mers al lucrurilor.  Medicul stomatolog Muza Haciaturian care de o viață este atentă la nevoile celor din comunitate mi-a povestit despre modul cum se organizează doamnele.

Noi demult avem astfel de preocupări legate de organizarea unor evenimente frumoase. Chiar și în timpul regimului comunist, când nu exista Uniunea Armenilor, ne întâlneam și ne bucuram să fim împreună. Aveam multe idei și entuziasm pe măsură. Pe atunci nici nu aveam fonduri, dar voiam să facem multe. Dintotdeauna am încercat să ajutăm Uniunea Armenilor, să contribuim eficient. Acest entuziasm ar trebui acum să-l aibă tinerii. Îi aștept cu idei, cu forțe noi. Noi am făcut concursuri cu cei mici, având ca tematică istoria Armeniei. Am organizat tabere, am cumpărat cadouri de Crăciun și mereu copiii au plecat fericiți de la Uniune. De asemenea am considerat că doamnele trebuie sărbătorite cum se cuvine pentru a simți venirea primăverii. Știu că unele bunici ies mai rar din casă și le am întotdeauna în vedere și pe ele. Alegem mereu la acest tip de evenimente și un film romantic, de succes. Le aștept pe tinere în comitetul de femei. Este extraordinar să fii armean. Chiar dacă ai numai un gram de sânge armenesc, poți veni alături de noi. Suntem o comunitate foarte, foarte vechie și lucrurile s-au mai diluat, dar noi simțim armenește. Am fost foarte bucuroasă, când fiul meu, medic și el în Marea Britanie, mi-a spus că mereu îmi pasă de ceilalți, că sunt atentă la cei din jur. Sunt în zodia Taur, mă neliniștesc pentru fiecare om. Soțul meu, Garo, mereu și el alături de Uniunea Armenilor, mă iubește necondiționat.

Luana Maganian mi-a povestit despre atmosfera plăcută a sărbătorilor din comunitatea armeană.

Aici, la Centrul Cultural Armean, toată lumea este binevenită pentru a sărbători cu noi această zi specială și atât de frumoasă. Îmi plac toate sărbătorile armenești, nu lipsesc de la niciuna. Sunt din 1986 în această comunitate unde mă simt foarte bine. De Ziua Femeii  este o idee grozavă vizionarea unui film romantic. De fapt, este un mod de a fi împreună și a ne bucura.

Despre emoții, flori și cadouri mi-a vorbit cu drag Camelia Ivănuș.

In luna martie ne simțim bine și pentru că este ziua noastră. Primim flori, mărțișoare, suntem răsfățate. Toate acestea sunt simboluri ale iubirii. Suntem pe deplin fericite că suntem sănătoase și ne putem bucura de renașterea naturii. Iată și astăzi am primit multe daruri frumoase.   

O bucurie a însemnat să discut și cu doamna doctor Gilda Mologhianu care întotdeauna este gata să ajute cu sfaturi și să-i inspire pe apropiați.

Ziua Femeii este specială pentru cei din familia mea și cei din comunitatea armeană. În fiecare an ca semn al iubirii noastre trainice primesc de la  soțul meu un mărțișor și flori. Le sfătuiesc pe tinere în căsnicie să facă pe cât posibil concesii pe parcursul vieții. Nu poți cunoaște un om din prima. Pe nepoata mea, Olivia, o sfătuiesc să fie independentă, să aibă o educație solidă, să fie empatică, să cunoască tradițiile armenești și comunitatea din care face parte. La evenimente venim cu drag și avem mereu ce învăța.

Mariana Popovici, dirijoarea corului Catedralei Armene, s-a referit mai ales importanța în viața noastră a acestei zile.

Nu este prima oară când particip la acestă sărbătoare. La Centrul Cultural Armean întotdeauna sunt surprize plăcute, mărțișoare splendide, un film captivant, o tratație, totul pentru ca noi, femeile, să ne simțim bine. De treizeci de ani conduc corul Catedralei Armene. Mă simt bine în comunitatea armeană, oamenii sunt prietenoși și amabili. Sunt foarte multe melodii despre femei pentru că ele sunt motorul vieții și au grijă să aibă urmași care pot duce tradițiile mai departe.

Multe au fost și preparatele culinare de top care au cucerit asistența. Savurosul piept de pui copt în curmale, asezonat cu salată picantă de morcovi, brânzeturile franțuzești, deserturile cu frișcă și ciocolată, limonada cu mentă au contribuit în bună măsură la reușita manifestării. Într-o lume puternic tehnologizată, putem să ne bucurăm pe deplin de frumusețea vieții, întâlnindu-ne cu prieteni într-o atmosferă plăcută, veselă și plină de surprize dulci.     

Filmul A Tourist’s Guide to Love a încheiat agreabila după-amiază de la Centrul Cultural armean din București.

Andreea BARBU              

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *