Szekely Csaba

Bal mascat armenesc la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

      Comunitatea armenească din Gherla este recunoscută pentru păstrarea cu sfințenie a obiceiurilor și tradițiilor, un ritual ce are o istorie veche, chiar de sute de ani. Începând cu marea sărbătoare ”Sfântul Grigore Luminătorul” (hramul Catedralei Armeano-Catolice Sfânta Treime din centrul orașului) și până  la micile evenimente locale ale acestei etnii , armenii gherleni acordă o mare importanță datinilor caracteristice comunității de pe Valea Someșului Mic, unde  sunt marcate toate sărbătorile. Așa s-a întâmplat și la sfârșitul săptămânii trecute, când  în elegantul salon al modernului restaurant ”Ioana”  de pe strada Clujului a avut loc tradiționalul Bal mascat ”Pun Pareghentan” (Lăsata Secului), la care au participat 140 de  armeni și invitați. Ca   totdeauna, și de această dată a fost o atmosferă caldă, prietenească,  unde toată lumea s-a simțit bine, petrecând câteva ore în spiritul înțegerii și păcii, așa cum stă bine unor gazde primitoare  și ospitaliere. Imediat la intrare organizatorii au oferit invitaților câteva surprize plăcute, adică  măști multicolorate, așa cum se obișnuiește la carnavalurile care vestesc primăvara. Cuvântul de Bun venit a fost adresat tuturor mesenilor  de doamna Ursan Esztegar Erika, care a prezentat pe scurt   semnificația sărbătoarei Lăsata Secului, amfitrionul acestei întâlniri de suflet, președintele sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România Esztegar Ioan  urând petrecere plăcută tuturor participanților.

De asemenea,  și-a exprimat bucuria de a fi prezent la tradiționalul carnaval al armenilor și primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, domnia sa onorând în fiecare an acest eveniment. Pe lângă armenii din localitate, balul mascat s-a bucurat   și de  reprezentanții sucursalelor UAR  Baia Mare, Cluj, Dumbrăveni, Roman și București, în premieră fiind prezent la Gherla și un mic grup de armeni din Alba Iulia.

  La  propunerea organizatorilor toată lumea a purtat vestimentația alb-negru, dar unii au atras atenția oaspeților prin frumoasele costume tradiționale armenești, creând o adevărată paradă a modei, pe care cu toții au savurat din plin cu aplauze și cu gesturi prietenești. Sare și piperul serii a constituit evoluția superbă a dansatorilor Ansamblului ”Hayakaghak” condus de  Ursan Esztegar Erika, care a susținut buna atmosfera cu frumoasele dansuri armenești, toate sugerând expresia sentimentelor, iubirii poeziei. O îmbinare a multitudinilor de idei, provenite de la fiecare  dansator în parte. Tinerii îmbrăcați frumos în ingenioasele costume tradiționale armenești   în culorile și ornamentele sale atractive au avut parte de multe aplauze.

Szekely Csaba

mai multe imagini pe facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *