Mihai Stepan Cazazian

Sprijin pentru Armenia, sancțiuni împotriva Baku și răspuns din partea eurodeputatului François-Xavier Bellamy

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

« Ieri, 26 februarie, ambasadorul Azerbaidjanului la Uniunea Europeană, Vagif Sadikhov, a scris: „Din 1992, Armenia este condusă de fasciști însetați de sânge. Vor rămâne fasciști până vor sfârși în Yerablur”.

Yerablur este cimitirul militar armean la care violența azeră a condamnat în ultimii ani mii de tineri de douăzeci de ani. Nu au cerut nimic altceva decât să trăiască în pace pe pământul poporului lor. Astăzi, Azerbaidjanul amenință, după Nagorno-Karabah, teritoriul Republicii Armenia. Yerablur se uită și la noi.

Dacă Aliyev se simte îndreptățit, este pentru că după ce a asediat o populație civilă, după o strămutare și o purificare etnică, după agresiune, bombe cu dispersie, Comisia Europeană l-a declarat „un partener de încredere” și i-a cumpărat mai mult gaz. De ce nu s-ar simți îndreptățiți să-și permită orice?

Dragi colegi, este timpul să acționăm în sfârșit și să înțelegem că Europa nu mai are dreptul să tacă. Este timpul să-i spunem domnului Sadhikov că Europa nu este la Baku, că este de partea democrației și libertății, de partea civilizației pe care o împărtășim cu Armenia. Că ea se află în locul ăsta unde am fost și din care nu m-am întors la fel. Europa este la Yerablur. »

____________

François-Xavier Bellamy este un eseist, profesor și om politic francez. A fost viceprimar al orașului Versailles (2008–2019) și este deputat în Parlamentul European (2019 – prezent), conducând lista Republicanilor (LR) la alegerile din 2019. Din 2023, este vicepreședintele executiv al Republicanilor.

A vizitat Armenia în 2023 unde s-a întâlnit cu reprezentanți ai armenilor din Karabah și a făcut parte din grupul europarlamentarilor care au depus două PROPUNERI COMUNE DE REZOLUȚIE privind situația din Nagorno-Karabah după atacul Azerbaidjanului și amenințările continue împotriva Armeniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *