Arhiepiscopia Armeana

ECIMIADZIN | Ședința Consiliului Spiritual Suprem (Sfântul Sinod)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În perioada 20-24 februarie, la Sfântul Scaun de la Ecimiadzin, sub președinția Sanctității Sale Karekin al II-lea, Patriarh Suprem și Catholicos al Tuturor Armenilor și a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Sahak al II-lea, Patriarhul Armean de Constantinopol, a avut loc Ședința Consiliului Spiritual Suprem (Sinod) al Bisericii Armene La ședința a fost invitat și preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Armene din România, Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, delegatul Patriarhal pentru țările balcanice, care a prezentat un raport despre Eparhia Armeană din Bulgaria.

Au fost prezentate rapoarte privind situația din Armenia și Arțakh, provocările cu care se confruntă țara, protecția drepturilor armenilor din Arțakh, sprijinul social și proiectele sociale pentru armenii din Arțakh, inițiativele și proiectele implementate în direcția protejării moștenirii istorică și religios-culturală din Arțakh. În timpul discuțiilor, Consiliul Spiritual Suprem a remarcat ambițiile expansioniste ale Azerbaidjanului în condițiile de încetare a focului, atacurile forțelor armate azere asupra teritoriilor suverane ale Armeniei și propaganda de dușmănie și ură față de Armenia.

În ceea ce privește depășirea problemelor de securitate, cu care se confruntă patria și protecția drepturilor armenilor din Arțakh, Consiliul Spiritual Suprem a luat în considerare unitatea națională, concentrarea și mobilizarea potențialului structurilor naționale, îndreptarea relațiilor dintre Armenia și diaspora și organizarea corectă a cooperării ca fiind vitală şi importantă. S-a făcut referire la politica de distrugere a moștenirii spirituale și culturale din Arțakh, a bisericilor, monumentelor și cimitirelor, adoptată de Azerbaidjan.

De asemenea, membrii Sfântului Sinodului au fost informați, că în ultimele luni, în cadrul programelor sociale implementate, Biserica a oferit locuințe și sprijin material mai multor armeni din Arțakh strămutați forțat, în special victimele și familiile cu patru sau mai mulți copii minori, care au fost și sunt în centrul atenției. S-a subliniat nevoia de a atrage noi fonduri pentru a asigura continuitatea programelor sociale.

În urma rapoartelor privind relațiile biserică-stat și schimbările implementate în domeniul educației, s-a consemnat că au apărut o serie de probleme de importanță național-spirituale, legate de cele mai importante domenii legislative, educaționale, culturale, de protejarea monumentelor, care au rămas nerezolvate. Membrii Sfântului Sinod și-au exprimat îngrijorarea că din cauza politicii adoptate de autorități în domeniul învățământului public, subiectele de studii, în special conținutul istoriei armene a fost denaturat și distorsionat cu erori grave. Reafirmându-și poziția, Sfântul Sinod a concluzionat, că învățământul public trebuie protejat de influența atât a curentelor și ideilor antiștiințifice, cât și a celor antinaționale prin toate mijloacele legale.

S-a făcut o referire specială la intenția autorităților Republicii Armenia de a adopta o nouă Constituție. Subliniind că temeliile Constituției sunt simbolurile vieții național-spirituale, evenimentele, tradițiile, istoricul și credința poporului nostru, dorințele și aspirațiile noastre naționale, membrii adunării au considerat inadmisibil să slăbească sau să ignore aceste valori creștin-naționale în contextul adoptării noii Constituţii.

Membrii Sfântului Sinod au vizitat și Catedrala Sfântului Ecimiadzin, fiind încântați de reparațiile capitale. S-a remarcat, că lucrările majore de renovare, restaurare și punerea în valoare a Catedralei sunt în faza terminală. S-a hotărât organizarea ceremoniilor de resfințirea Catedralei și sfințirea Sfântului Mir în perioada 28-29 septembrie a acestui an, de sărbătorile Sfântului Gheorghe și Sfintei Cruci de la Varag.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate proiecte spirituale, culturale, educaționale și sociale implementate în comunitățile din Armenia și din diaspora în anul precedent. Subiect de discuție au devenit și diverse alte probleme bisericești, canonice, juridice, educaționale, de asemenea activitățile eparhiilor.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *