SĂRBĂTOAREA SFÂNTULUI SARKIS, OCROTITOR AL TINERILOR

Sfântul Sarkis, prăznuit anul acesta în ziua de sâmbătă 2 martie, este cu siguranță cel mai îndrăgit și mai popular sfânt dintre toți sfinții altor popoare rânduiți în calendarul Bisericii Apostolice Ortodoxe Armene.
Sarkis ostașul, militarul, a trăit în prima jumătate a sec IV. S-a născut în Capadocia, fiind creștin de origine greaca dar cetățean roman. Avansează pe treptele ierarhiei militare ajungând, în timpul împăratului Constantin cel Mare (285-337) comandant al armatelor din Capadocia. Rămâne în această funcție până în anii împăratului Iulian Apostatul, prigonitorul creștinilor (361-363), când o revelație divină îl determină să își părăsească locul natal și împreună cu fiul său Martiros să se stabilească în Armenia creștină, slujind ca militar în oastea regelui Diran (nepotul primului rege al regatului creștin armean, Tărtad sau Tiridates). Din Armenia trece apoi în Persia unde, din porunca regelui Șabuh al II-lea al Persiei (310-379) este trimis ca ofițer comandant al trupelor persane de la zona graniței cu Împăratul Roman, trupe care luptau împotrivă armatei romane a împăratului Iulian Apostatul. Vestea curajului și destoiniciei acestui comandant se răspândește cu repeziciune, purtând totodată și faima stăruinței sale în rugăciune către Împăratul Hristos. Încercarea regelui Sabuh de a-l face să renunțe la credința sa se lovește de refuzul ferm: ,,Cred doar în Dumnezeu și mă închin Sfintei Treimi, nu idolilor sau focului!”. Fiul său Martiros este omorât imediat în față ochilor săi drept pedeapsă, iar Sarkis este întemnițat, fiind decapitat la scurt timp după aceea. Trupul său este învăluit în lumina divină a martirilor! 14 dintre ostașii săi, care i-au ridicat trupul pentru a-l îngropa au fost uciși la rândul lor, învrednicindu-se a-i sta alături în lumina și slavă. Peste ani trupul sau a fost mutat în ținuturile Siriei. Din acele locuri în sec V Sf. Mesrob Maștoț aduce moaștele Sfântului Sarkis în Armenia, rânduindu-le odihna veșnică în localitatea Garp din regiunea Van.
Sfântul Sarkis a intrat în scurt timp în rândul sfinților mult îndrăgiți de credincioșii armeni, făcător de minuni și împlinitor al dorințelor tinerilor. Prăznuirea Sf. Sarkis se face întotdeauna sâmbăta, sărbătoarea având dată schimbătoare. Cântările praznicului au fost create de Arhim. Vartan în sec al XI-lea, închinate ,,Vrednicului slujitor și închinător al Preasfintei Treimi”, imn cu zece strofe.
Sanctitatea Sa, Patriarhul Tuturor Armenilor Karekin al II-lea, a proclamat această sărbătoare ca zi de Binecuvântare a Tinerilor.
Înfățișat foarte des în miniatură și iconografia armeană sfântul ne apare cu chip de ostaș, călăre pe un armăsar alb și purtând în mână sulița pentru a lupta contra balaurului (uimitoare asemănare cu Sf. Gheorghe, născut tot în Capadocia și contemporan cu Sf. Sarkis).
Vă informăm că la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, ritualul binecuvântării tuturor tinerilor de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, va fi duminică, pe data de 3 martie, după oficierea Sfintei Liturghii.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România