Arsen Arzumanyan

ARMENIA LA CAMPIONATUL EUROPEAN DE LUPTE

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Campionatul European de Lupte, desfășurat la București în perioada 12-18 februarie, a fost o adevărată sărbătoare pentru sportivii armeni paricipanți și pentru fanii armeni țintuiți în fața ecranelor de televizor. În Sala Polivalentă din capitala României au pășit cei mai buni sportivi din disciplinele lupte greco-romane și lupte libere, care și-au măsurat forțele în câte zece categorii de greutate.

Sunt greu de descris în cuvinte emoțiile trăite în sala de concurs în timpul finalelor luptătorilor armeni. Nu este întâmplător că toți sportivii noștri ajunși în finale, grație valorii lor deosebite și pe fondul susținerii fervente din partea comunității armene din România, au învins în toate întâlnirile decisive. Remarcabilă a fost întâlnirea dintre Malkhas Amoyan (77 kg) și turcul Emre Basar, când, în paralel cu înfruntarea de pe covor, într-o atmosferă foarte tensionată, în tribune fanii ambelor părți își încurajau sportivii favoriți în stilul dezlănțuit caracteristic galeriilor de fotbal. Malkhas a fost de neclintit: scor 7-0. Nu i-a oferit nicio șansă rivalului său și a devenit triplu campion european. Adversarul lui Artur Aleksanyan (97 kg) a fost rusul Magomed Murtazaliev (rușii și bielorușii au evoluat ca „atleți individuali neutri”), prima parte a înfruntării dovedindu-se destul de tensionată. În ciuda celor trei puncte cedate adversarului, în a doua jumătate manevrele dibace ale lui Artur i-au adus luptătorului armean șase puncte și, odată cu acestea, cel de-al șaptelea titlu de campion european.

Celebrul luptătorul A. Aleksanyan semnând pe steagul, cu care a defilat pe saltea în finală

Alături de medaliile de aur ale lui Malkhas și Artur ar fi putut sta și cea a lui Manvel Khachatryan (55 kg), care, la cei 20 de ani ai săi, participa pentru prima oară la un campionat European. În semifinală, deși a avut o evoluție remarcabilă, Manvel a pierdut în fața adversarului său moldovean din pricina ultimului punct cedat. În schimb, în lupta pentru bronz purtată împotriva unui adversar bulgar, Manvel a înregistrat o victorie strălucită cu scorul de 8-0. Tânărul luptător are încă toată cariera în față și suntem încredințați că, în cazul unei strădanii consecvente, medaliile de aur nu se vor lăsa mult așteptate.

Dintre ceilalți sportivi ai noștri Slavik Galstyan (67 kg) a fost foarte aproape de cucerirea unei medalii de bronz, dar a cedat la diferență de doar un punct în fața unui sportiv turc. La rândul lor, Karen Khachatryan (82 kg) și Davit Ovasapyan (130 kg), din păcate au cedat și ei în fața adversarilor în recalificări. La celelalte categorii de greutate băieții noștri au părăsit întrecerea în optimi sau sferturi.

Este de remarcat faptul că, în general, la toate categoriile de greutate lupta pentru medalii s-a purtat între reprezentanții a 5-6 națiuni, luptătorii armeni, ruși/bieloruși, azeri, turci, ucraineni și bulgari adjudecându-și partea leului.

În ultima zi a șederii lor la București, membrii delegației noastre de lupte greco-romane au vizitat Biserica Armeană și centrul comunitar armenesc, unde s-au familiarizat cu unele aspecte ale istoriei seculare a comunității noastre.

La lupte libere, de asemenea, așteptările erau mari, iar acestea au fost pe deplin justificate de Arsen Harutyunyan (57 kg), care și-a atins obiectivul în mod admirabil, zdrobindu-și rând pe rând adversarii din Ucraina, Azerbaidjan și Turcia cu scoruri de 10-0 și devenind astfel cvadruplu campion european. Încheind toate cele trei înfruntări înainte de timpul regulamentar, Arsen a obținut un puctaj excelent: teoretic el ar fi trebuit să petreacă pe covorul de concurs în total 18 minute (3 x 6 minute), dar i-au fost necesare doar… 4 minute și 19 secunde pentru a cuceri titlul de campion european. Trebuie să menționăm că acestea nu au fost victorii venite ușor, ci au fost rodul multor ani de muncă asiduă.

Tot strădaniei consecvente i se datorează și rezultatul înregistrat de Arman Andreasyan (70 kg), ale cărui evoluții i-au ținut în tensiune extremă pe toți fanii, atât în sala de concurs, cât și în fața ecranelor. În semifinală, victoria repurtată în ultimele secunde în fața luptătorului rus Ismail Musukaev, reprezentant al Ungariei și campion en-titre, va rămâne multă vreme în memoria fanilor lui Arman Andreasyan, iar finala a constituit continuarea firească a acestui fir dramatic:  la numai zece secunde înainte de încheierea luptei scorul era 3-3, cu avantaj pentru adversarul său, gruzinul Akaki Kemertelidze. Mai erau câteva secunde până la final, iar fanii armeni și gruzini își încurajau cu înflăcărare favoriții. Tensiunea ajunsese la apogeu, dar nervii lui Arman nu au cedat: în câteva secunde reușește o manevră de patru puncte și își adjudecă aurul. „Tribuna armenească” era în extaz.

În ultima zi a campionatului promițătorul Mejlum Mejlumyan (61 kg) a învins mai întâi în recalificări, apoi în lupta pentru medalia de bronz, în care s-a dovedit mai puternic decât adversarul său german. Aceeași reușită s-ar fi putut repeta și în cazul lui Vazgen Tevanyan (65 kg) și Hayk Papikyan (74 kg), care au pierdut în recalificări։ Vazgen era unul dintre favoriții la titlu în categoria sa de greutate, dar, în sfertul de finală a pierdut cu scorul de 5-4, și pe fondul unor decizii de neînțeles dictate de arbitri. Cu siguranță el încă nu și-a spus ultimul cuvânt, lucru pe care-l vom vedea mai cu seamă la principalul eveniment sportiv al acestui an, olimpiada de la Paris.  La celelalte categorii de greutate de la lupte libere băieții noștri au părăsit întrecerea în etape inferioare.

Este de remarcat și faptul că la ambele stiluri nu au fost puțini nici sportivii armeni care au evoluat sub drapelele altor țări.

Îi felicităm pe medaliații noștri, precum și pe antrenorii acestora, și le dorim noi succese în evoluțiile viitoare.

Arsen ARZUMANYAN
Fotografii: Pagina Telegram „Wrestling Armenia” și Redacția „Ararat”