Arhiepiscopia Armeana

Slujbă de pomenire în memoria armenilor masacrați în orașul Sumgait – Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În anul 1988, a avut loc sacrificarea si masacrarea armenilor care trăiau în Azerbaidjan. Uniunea Sovietica si autoritatile guvernamentale centrale au încercat să suspende miscările din Karabakh, încălcând prevederile Constitutiei, toate normele internationale privind drepturile omului și valorile morale ale armenilor din Karabakh.

În 1988, între 27–29 februarie, la o distanță de 25 km de orasul Baku, în orasul Sumgait, prin acordul tacit al guvernului Azerbaidjanului, se organizează masacrul populatiei armene. Mai mult de 18 000 armeni au fost forțați să-și părăsească în grabă casele, bunurile, rudele ucise, lăsând în urmă tot ce aveau și aflându-și adăpost în Armenia. Sumgaitul rămâne simbol negru al tragediei unei populații, loc al masacrării armenilor.

Ceea ce s-a întâmplat la Sumgait a fost o adevărată baie de sânge, și abia dupa trei zile de la tragicul eveniment, au putut fi scoși din oraș cei aproximativ trei mii de armeni care au supravietuit masacrului. Dintre aceștia o mare parte s-au stabilit în Armenia, iar restul în alte țări.

        Pe data de 3 martie, duminica, în Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București, prin grijă și prin binecuvântarea Preasfinției Sale Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România,  se va face o slujbă de pomenire, în memoria armenilor ce și-au dat sufletul în masacrul de la Sumgait și vor fi depuse coroane de flori la monumentul – khacikar, aflat în curtea Catedralei Arhiepiscopale din București.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *