Redactor

INTERVIU (VIDEO) | Cu două reprezentante din Armenia, la BIOFACH 2024

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

la standul Peru alături de Ruzanna și Lusine

BIOFACH este cel mai mare târg comercial din lume pentru alimente și agricultură ecologică. Are loc în fiecare an în luna februarie, la Nürnberg, Germania. Acesta reunește mii de expozanți și zeci de mii de vizitatori comerciali din aproximativ 130 de țări.

Nici în acest an Armenia nu a avut stand propriu, ultima participare cu stand național fiind în 2022 când au fost prezente 52 de firme armenești.

Cu toate acestea reprezentanți din Armenia au venit și în acest an pentru a lua „pulsul” ultimelor realizări pe plan mondial în domeniul agriculturii organice.

Astfel am realizat două interviuri ( video) cu Lusine Nalbandyan de la Organic Armenia Agricultural Association, de altfel o prezență constantă în ultimii ani la târgul de la Nürnberg și Ruzanna Navasardyan, Head of Export-Import Department la SIS Natural. iată interviurile în limba engleză.

***

Dar fiind prezentă la ediția din acest an a BIOFACH am trecut și pe la Standul României, bogat ca și la edițiile anterioare. 19 firme din România au expus la actuala ediție  pe o suprafață de 200 m2 de la producători și exportatori de materii prime la producători de produse finite cu o valoare adăugată mai mare, de la fructe de pădure și preparate de fructe de pădure la produse cosmetice bio pe bază de cătină  procesate cu dioxidul de carbon și nu pasteurizate, produse apicole ca alimente medicinale, o gamă de vinuri bio, 4-5 firme producătoare de miere, cel mai mare și vechi producător de inputuri pentru fertilizarea ecologică, fertilizanți de tratare bio a culturilor, o firma noua, tânără din Iași care are moară și brutărie și mai multe magazine unde vinde pâinea de calitate, o firma de modă din Iași care prelucrează cânepa, si crează unicate.

Alături de Ambasadoarea României în Germania, E.S. Adriana Stănescu
Standul Republicii Moldova la BIOFACH 2024

Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania și un mare susținător al ecologiei și biodiversității, a dat dovadă de un curaj fără precedent, la ediția de anul trecut apelând la politicienii turci să-și  reevalueze comportamentul față de Armenia, prima țară, după Grecia, care a sărit în ajutorul victimelor cutremurului. Apelul său a fost rostit în timpul discursului pe care Ministrul Federal German, primul turco-german ce ocupă o funcție atât de importantă în guvernul federal, l-a ținut cu ocazia ceremoniei de deschidere a BIOFACH 2023.

Să ne vedem cu bine la ediția de anul viitor și să sperăm într-o revenire a Armeniei cu un stand propriu.

Alice KANTERIAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *