Szekely Csaba

În noul sediu, Muzeul de Istorie Gherla va amenaja o sală armenească    

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          După  cum am mai anunţat,   recent  în municipiul Gherla au fost finalizate lucrările la reabilitare a Casei Lászlóffy, o „bijuterie” a arhitecturii armeneşti locale construită în stil baroc în anul 1747, o frumoasă realizare a edililor. Acolo se va muta Muzeul de Istorie, locaţia în care a funcţionat până acum fiind închisă, în vederea mutării colecțiilor la noul sediu  de pe str. 1 Decembrie 1918 (fostul Club al Tineretului). Specialiştii muzeului   au lansat un apel către cei care doresc să doneze diverse obiecte. Muzeul de Istorie se reîntoarce ”acasă” după mai bine de un secol, în clădirea în care a luat naștere. Muzeul are un patrimoniu bogat, cu artefacte provenind din toate epocile, începând din neolitic și până în prezent. Gazdele consideră că un segment important al circuitului expozițional ar trebui să redea cultura materială a comunității armenești, însă în acest context, patrimoniul muzeului nu mai este la fel de generos. Multe piese din colecția armenească au fost predate proprietarilor de drept și astfel sunt  în situația în care nu dispun  de obiecte reprezentative acestei perioade. Spațiul generos al clădirii  permite să organizăm noul muzeul după tendințele actuale aplicate de instituţiile similare din Europa. Astfel, se doreşte  amenajarea unei săli armeneşti din donații, ţinând cont că Gherla a fost un puternic centru al culturii şi spiritualităţii armeneşti. Apelul muzeografilor se adresează tuturor cetățenilor orașului Gherla, dar în special celor care doresc să contribuie la acest proiect. Ei solicită ajutorul celor pasionați de istorie, al colecționarilor de antichități sau al celor care dețin obiecte armenești din secolele al XVIII-XIX-lea și doresc ca prin donațiile lor să îmbogățească patrimoniul muzeal, astfel încât acesta să reprezinte trecutul istoric la un nivel superior, asemănător muzeelor din străinătate.

Organizatorii şi-au propus să decoreze acea sală de expoziție cu obiecte pe care le întâlnim în orice locuință.  Astfel, se primeşte în donație sau custodie obiecte, precum haine de bărbați și haine de femei, pentru a prezenta portul tradițional sau preferințele vestimentare ale armenilor din acea perioadă (vor fi expuse pe manechine), bijuterii, mobilier de cameră, cărți, tablouri, suport de lumânări, fotografii, manuscrise, scrisori etc. Specialiştii instituţiei ţin  să precizeze, că toate obiectele donate muzeului și alese spre a fi expuse în acea cameră vor fi valorificate științific și va fi menționat numele donatorului. „Dragi iubitori de artă și istorie, sprijiniți-ne ca să putem prezenta cei 733 de ani de atestare a Gherlei, ilustrând prin expoziția noastră, istoria adevărată și personajele marcante din această comunitate, care au clădit acest oraș!” – este apelul lor, care deja  a dat  roade și primele obiecte au ajuns la muzeu.

Recent, au fost donate trei obiecte, respectiv o pipă din secolul al XVIII-XIX-lea, un clopoțel de cameră din secolul al XIX-lea și patru sigilii de marfă din secolele XVII-XIX.  A urmat apoi o pianină, donată de o doctoriță armeancă originară din Gherla, stabilită în Ungaria după 1989. Pianina este marca Thék Endre și este fabricată în Ungaria. De asemenea, familia unui medic gherlean a donat mai multe icoane pictate pe sticlă. Invitația la îmbogățirea colecțiilor muzeului rămâne deschisă pentru toți doritorii.  

         În fostul sediu de pe strada Mihai Viteazu nr.4 Muzeul de Istorie Gherla şi-a desfăşurat activitatea din 1986, clădirea fiind revendicată de Biserica Greco-Catolică. În noul sediu sunt oferite  condiţii mult mai bune, acolo Primăria dorind să inaugureze un adevărat Centru Cultural, unde în luna ianuarie deja a avut loc o reuşită seară de poezie şi muzică.

Szekely Csaba

imagini de pe transilvaniabusiness.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *