Mihai Stepan Cazazian

S-a stins din viață baritonul EDUARD TUMAGIAN

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Armenilor din România anunță cu regret că astăzi, 11 februarie, s-a stins din viață în Elveția, baritonul Eduard Tumageanian ( nume de scenă Tumagian), un mare reprezentant al scenei lirice românești și internaționale.
Născut pe 5 februarie 1942 la București, Eduard Tumagian a absolvit Universitatea Națională de Muzică din capitală. Și-a făcut debutul în 1968 pe scena Operei Române din București în rolul Malatesta din opera „Don Pasquale” de Gaetano Donizetti.

Laureat al unor importante concursuri internaționale precum cele de la Viena, Paris, Treviso, Barcelona, Hertogenbosch, Verviers sau Toulouse, s-a remarcat prin vocea sa profundă care i-a deschis drumul spre prezența în colectivul unor teatre lirice de anvergură precum “Scala” din Milano, Opera din Berlin, “Covent Garden” din Londra , “Colón” din Buenos Aires sau “Bastille” și “Garnier” din Paris.

A cântat sub bagheta unor dirijori ca Riccardo Muti, Claudio Abbado, Alain Lombard, Nello Santi sau Mstislav Rostropovici și alături de mari nume ale artei lirice internaționale, în roluri din opere renumite, precum “Rigoletto”, “Simon Boccanegra”, “Vecerniile siciliene”, “Otello”, “La Traviata” si “Falstaff” de G. Verdi, “Paiațe” de R. Leoncavallo, “Tosca” de G.Puccini, s.a.

Eduard Tumagian a avut si o bogată discografie și numeroase prezențe alături de mari orchestre românești și străine. Deși stabilit în Elvetia, a revenit în țară unde a înregistrat lucrări vocal-simfonice sau miniaturi vocale ale compozitorilor români, de la George Enescu și Paul Constantinescu la Aurel Stroe, Mihaela Vosganian și Doru Popovici.

Uniunea Armenilor din România l-a onorat cu Premiul U.A.R. chiar de ziua lui, pe 5 februarie 2002, alături de bunul său prieten Arh. dr. Zareh Baronian.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

One Response to S-a stins din viață baritonul EDUARD TUMAGIAN

  1. Eduard Antoniu February 12, 2024 at 10:51 am

    Va multumesc frumos. Sunteti singurii care precizeaza Tumageanian, asa cum tineam minte. RIP. Der Voghornya!