Mihai Stepan Cazazian

Dispariția lui GAGIK GINOSYAN (58 de ani)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

personalitate culturală din Armenia, luptător voluntar și coregraf

Gagik Ginosyan, fondatorul și directorul artistic al grupului de cântece și dansuri tradiționale armene „Karin”, figură marcantă a culturii din Armenia, expert cultural și persoană publică, a murit.

Informația a fost comunicată de Institutul Național de Teatru și Cinema din Erevan.
„Cu profundă tristețe am aflat de moartea lui Gagik Ginosyan, lector în mișcare scenică, fondator și director artistic al grupului de cântece și dansuri tradiționale „Karin”, figură marcantă a culturii armene. Transmitem condoleanțe familiei sale, rudelor și prietenilor apropiați ai lui Gagik Ginosyan și împărtășim durerea grea cauzată de această pierdere”, se spune în mesaj.

Gagik Ginosyan s-a născut pe 3 august 1966 în Akhaltskha, regiunea armeană Javakhk din Georgia.
A participat la Primul Război din Arțakh, a fost soldat al detașamentului „Armata de Eliberare” sub comanda lui Leonid Azgaldyan, apoi în august 1992 a fost inclus în batalionul special „Echipele morții din „Artsiv”.
În 1994-1996 a servit într-un batalion special separat al Forțelor Armate ale Republicii Armenia. În 1995-1996 a studiat și a absolvit Academia Militară de Câmp numită după Mareșalul Shaposhnikov din Moscova, unde a primit calificarea de comandant de regiment și brigadă. În 1996 a fost demis din rândurile Forțelor Armate ale Republicii Armenia.

Mulți ani a dansat în ansamblurile de dans etnografice „Van” și „Akunk”, s-a angajat în activități de strângere de fonduri, a fondat și a condus grupul de cântece și dansuri tradiționale „Karin”.

A fost invitat, alături de ansamblul „Karin”, la Festivalul Strada Armenească ( edițiile 2017, 2019 și 2023) și a participat cu ansamblul „Karin” în 2022, la evenimentul ”Culese din Armenia” organizat de Centrul Cultural Subcarpați și Uniunea Armenilor din România, un eveniment dedicat culturii, artelor și tradițiilor armenești. 

fotografii din acțiunile din România la care a participat ansamblul „Karin”