Mihai Stepan Cazazian

LUSINE  SARGSYAN A DEVENIT DOCTOR ÎN ISTORIA ARTEI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În timpul susținerii tezei de doctorat

            Tânăra cercetătoare Lusine Sargsyan, lector la Catedra UNESCO de istoria și teoria artei a Universității de Stat din Erevan și cercetătoare științifică la Matenadaran, este cunoscută unor cercuri științifice din România, dar și în comunitatea armeană  din țara noastră.

            Vreme de cinci ani, a fost bursieră a Colegiulu Noua Europă din București. Încă din anii aceia și ulterior, Lusine Sargsyan a făcut îndelungate cercetări ale patrimoniului cultural armean de pe pământ românesc de-a lungul secolelor, patrimoniu aflat în diverse colecții de stat și ale Arhiepiscopiei Armene, Ea a studiat diverse manuscrise medievale armene, rezultatele acestor cercetări fiind publicate atât la Editura Universității de Stat din Erevan, dar și în diverse numere ale publicației  Revue des Études Sud-Est Européennes care apare la București, sub egida Institutului de profil al Academiei Române. Aceste studii, apărute în limba franceză, au fost comentate, la vremea lor, în revistele de cultură Tribuna din Cluj-Napoca, România literară și în revista noastră Ararat sau au constituit subiectul unor prelegeri, ținute de Lusine Sargsyan în cadrul comunității și la cel de-al XII-lea Congres Internațional de Studii Sud-Est Europene de la București, în septembrie 2019.

            Recent, Lusine Sargsyan a obținut titlul de doctor în istoria artei la Universitatea de Stat din Erevan, având ca temă Arta miniaturistului armean Avag din secolul al XIV-lea , coordonatorul lucrării fiind prof. dr. Levon Chookaszyan, șeful Catedrei UNESCO de istoria și teoria artei a Universității de Stat din Erevan, personalitate atât de binecunoscută în România.

Transmitem calde felicitări proaspetei dr. Lusine Sargsyan, dorindu-i noi împliniri profesionale și o așteptăm din nou la București, pentru realizarea altor studii în domeniul bogatului patrimoniu cultural armean din România.

                                                                                                                                    Red.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *