Mihai Stepan Cazazian

CONSTANȚA | Expoziția  „Biografii de Făurar: scriitori dobrogeni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța organizează în mod curent expoziții dedicate unora dintre personalitățile care au marcat  viața culturală a orașului Constanța și a Dobrogei. De această dată, expoziția  „Biografii de Făurar: scriitori dobrogeni: Ovidiu Dunăreanu, Nicolae Motoc, Victoria Gavrilescu, Valeriu Gorunescu, Pericle Martinescu, Simion Tavitian” și-a propus să aducă în atenția publicului autori cu o contribuție importantă la istoria literară a ținutului dintre Dunăre și Mare și a literaturii naționale. Sunt reprezentate genuri literare dintre cele mai diferite, poezie, proză, critică literară, dar și jurnalism sau traduceri. Ovidiu Dunăreanu și Nicolae Motoc sunt bine cunoscuții redactori ai revistei „Tomis”, una dintre publicațiile reper timp de mai multe decenii la Constanța. Ovidiu Dunăreanu, unul dintre cei mai cunoscuți prozatori dobrogeni este atașat prin tematică spațiului în care a trăit și s-a format, pe care îl descrie într-un stil unic.

Simion Tavitian este unul dintre numele cele mai respectate în comunitatea armeană dobrogeană și națională. Cărțile sale având ca tematică istoria, civilizația și cultura armeană sunt repere pentru înțelegerea  importantei contribuții pe care reprezentanții acestei etnii au avut-o și o au la dezvoltarea vieții sociale, economice și culturale a țării. Remarcabilă este documentarea pe care Simion Tavitian a utilizat-o în toate scrierile sale.  Ziarist și autor al unor memoriale de călătorie, Simion Tavitian și-a dovedit harul jurnalistic din plin, în toate articolele și lucrările pe care le-a semnat. [ nota red. Simion Tavitian s-a născut pe 3 februarie 1926 în orașul Cetatea Albă din Basarabia, într-o familie de origine armeană ]

Pericle Martinescu  intră în istoria literaturii, în calitate de autor de proză, jurnale și traduceri. Desfășurându-și activitatea de-a lungul mai multor decenii, scriitorul a dat mărturie de viața literară interbelică, dar și a perioadei tulburi a anilor instalării regimului comunist în România. Victoria Gavrilescu, scriitoare și profesoară a a avut privilegiul de a frecventa Cenaclul „ Sburătorul”, sub conducerea lui Eugen Lovinescu.  Dramatizările sale după piese de teatru din literatura română și universală au intrat în repertoriul multor teatre de păpuși. Valeriu Gorunescu a avut o vastă activitate publicistică, fiind prezent în numeroase reviste, precum și în antologii, a publicat mult în reviste, antologii colective. A scris poezie și proză. Volumele din expoziția mai sus anunțată sunt puncte de reper necesare unei mai bune cunoașteri a culturii dobrogene și naționale.

Corina-Mihaela Apostoleanu

Șef Serviciu Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța