Mihai Stepan Cazazian

Astăzi, 27 ianuarie, compozitorul Tigran Mansurian a împlinit 85 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Tigran Yeghiayi Mansurian (în armeană Տիգրան Եղիայի Մանսուրյան) s-a născut la 27 ianuarie 1939 și este considerat un important compozitor armean de muzică clasică și partituri cinematografice, onorat cu titlul de Artist al Poporului al URSS în 1990. Este autorul unor lucrări orchestrale, de cameră, cor și vocale, care au fost cântate în întreaga lume. A fost nominalizat la premiile Grammy în 2004 și 2017. El a reînviat principiile muzicii lui Komitas pe o nouă bază artistică.

Tigran Mansurian s-a născut la Beirut. La sfârșitul anilor 1940, a emigrat împreună cu familia în Armenia. În 1956-1960, Mansurian a studiat compoziția la Școala de muzică Romanos Melikyan din Erevan (clasa lui Eduard Baghdasaryan), apoi în 1960-1965 la Conservatorul de Stat „Komitas” din Erevan, la clasa lui Ghazaros Saryan, sub îndrumarea căruia și-a încheiat studiile postuniversitare în 1967. În timpul studenției, a scris lucrări de diferite genuri și a câștigat premii. În 1967-1986, a predat teoria muzicii moderne la conservator. În 1986, Mansurian a primit titlul de profesor de muzică. În 1992-1995, a ocupat funcția de rector al conservatorului.

Albumul său „Monodia” a fost nominalizat la premiul Grammy 2004 pentru „Cel mai bun solo instrumental (cu orchestră)” și „Cea mai bună compoziție clasică contemporană”. A primit Premiul Președinției Armeniei pentru imortalizarea memoriei martirilor și pentru prezentarea Genocidului armean prin albumul „Requiem”. Acesta a fost nominalizat la două categorii, „Cea mai bună compoziție clasică contemporană” și „Cea mai bună interpretare corală”. la cea de-a 60-a ediție anuală a Premiilor Grammy în 2017.

Compozițiile lui Mansurian variază de la lucrări orchestrale de mare amploare până la muzică de cameră, cântece corale sau muzică vocală. De asemenea, a compus mai multe partituri pentru mizică de film între 1968 și 1980. În 2017, Tigran Mansurian a lansat un album intitulat „Requiem”, o colecție de opt piese „Dedicate memoriei victimelor Genocidului Armean”. Muzica de film a lui Mansurian este melodie, lirism și contribuie foarte mult la finalizarea descrierii artistice a filmului. Lucrările compozitorului au fost interpretate în cele mai mari săli de concerte din Londra, Paris, Roma, Milano, Berlin, Viena, Moscova, New York, Los Angeles și alte orașe.

În 2022, cu scopul de a revigora muzica armeană clasică și modernă în Armenia, a fost organizat Concursul Internațional de Compoziție, „Tigran Mansurian”.

informații preluate de pe wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *