Mihai Stepan Cazazian

PARLAMENTUL EUROPEAN | Conferința „Conservarea moștenirii culturale și spirituale din Nagorno-Karabakh”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 24 ianuarie, la inițiativa Parlamentului European, a avut loc la Bruxelles, la Parlamentul European, conferința intitulată „Conservarea moștenirii culturale și spirituale din Nagorno-Karabakh”.
Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în Regatul Belgiei, șeful Reprezentanței Armeniei în Uniunea Europeană, Tigran Balayan și europarlamentarul Miriam Lexman au ținut discursul de deschidere.

Arhimandritul Karékine Hampartzumian, directorul Biroului de Catehizare și Misiune Bisericească al Sfântului Scaun din Ecimiadzin și directorul Biroului de Patrimoniu Religios-Cultural pentru Arțakh, a prezentat un raport în ceea ce privește politica Azerbaidjanului care vizează sanctuarele armenești, distrugerea valorilor istorice și culturale și urgența pașilor care trebuie întreprinși de comunitatea internațională în această direcție. Raportul a fost scris cu binecuvântarea lui Karekin, al II-lea Patriarh Suprem și Catolicos al tuturor armenilor.

În raportul, Sanctitatea Sa a cerut protejarea moștenirii culturale și religioase din Nagorno-Karabakh, respectarea libertății religioase și de credință, stipulată într-o serie de tratate internaționale, precum și oferirea oportunității reprezentanților misiunii independente de evaluare UNESCO de a vizita regiunea și de a se documenta privind starea monumentelor culturale.

Au mai prezentat rapoarte Secretarul general al ONG-ului Europa Noastră pentru protecția patrimoniului cultural internațional, Sneska Quaedvieg-Mikhaylovich, expertul în patrimoniul cultural Arțakh, Armine Tigranyan de la ONG-ul istoric și cultural „Bnorran” și Pierre d’Arzhan, profesor la Universitatea din Leuven. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Armenia în Regatul Belgiei, șeful Reprezentanței Armeniei în Uniunea Europeană Tigran Balayan și europarlamentarul Miriam Lexman au vorbit în deschiderea conferinței.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *