Simona Paula Dobrescu

ITALIA | Destinul unei familii de origine armeană povestit de actrița și scriitoarea Laura Ephrikian

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Est-Vest este un program de televiziune săptămânal, informativ, legat de țările din Europa de Est, transmis  în fiecare sâmbătă pe TGR canal regional, retransmis de, RAI 3 al Radioteleviziunii italiene în jurul orei prânzului și reluat duminică. Realizat de redacțiile televiziunii din orașele Trieste și Bari, are drept scop cunoașterea pe scară largă a istoriei, economiei și culturii Națiunilor din Estul Europei. Prima emisiune datează din 2002, anul în care Țările Baltice, Polonia, Republica Cehă, Slovenia, Slovacia și Ungaria intrau în Uniunea Europeană.

Prezentat sub forma unui documentar, Est-Vest este recunoscut ca un program de televiziune de calitate, care explorează Estul pentru a înțelege Vestul, comparat cu o fereastră deschisă spre Balcani și estul Europei.

Duminică, 21 ianuarie 2024, în cadrul programului de televiziune amintit mai sus, Laura Ephrikian cunoscuta actriță, scriitoare și activistă umanitară în Africa, voluntară în Kenya, a povestit de destinul unei familii armene. Este vorba de o povestire personală,  prezentată sub forma unei cărți cu numele de “Una famiglia armena” [O familie armeană] care începe cu fuga înainte de Genocid, a bunicului ei Agop în vârstă de 8-9 ani, departe de locurile natale. Acesta, pe jos și numai noaptea, pentru a nu fi identificat și capturat, reușește să traverseze munții Armeniei, ajungând până la Istanbul, unde este ajutat de un grup de conaționali, să poposească în Italia, la Veneția, în  Insula di San Lazzaro. Nu devine călugăr mechitarist, căci întâlnește pe Laura, viitoarea sa soție cu care formează o familie.

(vezi documentarul https://www.rainews.it/tgr/rubriche/estovest )

Laura Ephrikian, azi în vârstă de 83 de ani, își amintește cum la școală, în primele clase elementare, era mereu întrebată de învățătoare de unde venea, căci avea un nume de familie diferit de ceilalți copii…

Cu o candoare infantilă, ea răspundea:”vin de acasă”.

Încheind prezentarea cărții sale, sub forma unui interviu în cadrul programului televiziv Est-Vest, Laura Ephrikian nu rămâne în tăcere în legătură cu dramatica situație umanitară a armenilor din Nagorno Karabah, care  asediați timp de luni de zile, fără apă și mâncare, ca să supraviețuiască, au fost constrânși să fugă în Armenia.

Simona Paula Dobrescu

One Response to ITALIA | Destinul unei familii de origine armeană povestit de actrița și scriitoarea Laura Ephrikian

  1. Garabet Haciaturian January 29, 2024 at 10:48 pm

    Il stiti pe Vahe Berberian? Este un actor si scriitor , ca si Laura Ephrikian(Efrikian).Si armean,tot ca Laura Efrikian.Intr-una din scenetele scrise si interpretate de el, se evoca cu mult umor acei (tele)spectatori armeni care urmaresc cu curiozitate pana la ultima secunda proiectarea filmului, doar-doar vor intalni macar numele unui masinist care -sa-si tradeze originea , ca sa nu punem la socoteala cazurile cand in distributie apar si actori de origine armeana care si-au pastrat numele armenesti. Si eu fac parte din acea categorie de (tele)spectatori si citind articolul, mi-am amintit ca Giani Morandi a jucat intr-un film muzical care se numea “In genunchi ma intorc la tine”alaturi de o actrita care avea nume armenesc.Am dat cautare pe Google si BINGO-actrita si scriitoarea Laura Efrikian din articol este una si aceeasi actrita care a jucat in filmul citat, mai mult decat atat, documentarul al carui link il redau in continuare mentioneaza ca Laura Efrikian a fost sotia lui Giani Morandi https://www.cinemagia.ro/actori/laura-efrikian-30547/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *