Mihai Stepan Cazazian

CENTENAR Serghei Paradjanov

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pentru a marca centenarul nașterii artistului, în perioada 16-27 ianuarie vor avea loc câteva manifestări la Tbilisi și Erevan. Startul va fi dat la Tbilisi în perioada 16-18 ianuarie, cu o conferință la Universitatea de Stat Ilia din Georgia. Programul cuprinde:

  • Intervenții ale istoricilor, criticilor de film și criticilor de artă
  • Proiecția a două filme documentare de Patrick Cazals în prezența sa: Sergueï Paradjanov Rebelul și Muza și Magicianul (interviu inedit cu actrița Sofiko Chiaureli, interpreta lui Sayat Nova, tânăr – din filmul Culoarea Rodiei – și Achik Kérib despre munca ei cu regizorul).

Acest eveniment academic va permite participanților să exploreze în profunzime moștenirea artistică a lui Paradjanov și impactul acestuia asupra artelor vizuale. O oportunitate valoroasă pentru entuziaști și academicieni de a discuta și analiza influența de durată a acestui artist extraordinar.

Sărbătoarea va continua la Erevan în perioada 23-27 ianuarie, cu întâlniri și proiecții în colaborare cu Institutul Francez. Aceste momente vor oferi participanților o imersiune în universul creativ al lui Paradjanov prin prezentări de filme emblematice și discuții pline de viață.

Ambasada Franței în Armenia și Institutul Francez organizează Ziua Paradjanov pe 27 ianuarie la Casa Cinematografului din Erevan cu proiecția Serghei Paradjanov Rebelul, în prezența regizorului său, și filmul lui Serge Avédikian The Scandal Paradjanov, prezentat de actorul-regizor.

Casa de producție „Les Films du Horla” intenționează să organizeze pe tot parcursul acestui an 2024-2025, proiecții de filme și conferințe ale regizorului Patrick Cazals autor al lucrării Serghei Paradjanov, publicată în 1993 de Éditions de l’Étoile -Cahiers du Cinéma. O nouă lucrare, carte-DVD a aceluiași autor, dedicată cineastului, va apărea în vara anului 2024 sub titlul Sergueï Paradjanov, maestru caucazian și ucrainean, la Éditions du Horla. O retrospectivă Paradjanov este planificată la Cinémathèque française în toamna-iarna 2024-2025.

preluare după armenews.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *