Szekely Csaba

Crăciunul armenesc sărbătorit la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         La sfârşitul săptămânii   mica, dar ambiţioasa comunitate armenească din municipiul Gherla a  avut parte de momente de suflet prilejuită de marcarea Crăciunului şi a Bobotezei, eveniment  sărbătorit  sâmbătă 6 ianuarie 2024   de membrii comunităţii  locale la Clubul armenilor de pe strada Ştefan cel Mare, devenind o adevărată sărbătoare de suflet şi un bun prilej de reunire a armenilor şi a prietenilor lor la acest frumos eveniment.

A fost o întâlnire mult aşteptată, cu toţii trăind momente sărbătoreşti, iar organizatorii – sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România  (preşedinte ing. Esztegár János) – au oferit tuturor oaspeţilor clipe de veselie, de destindere, programul alcătuit cu acest prilej fiind la înălţimea aşteptărilor. În prim plan a figurat evoluţia de mare succes al Ansamblului „Hayakaghak” condus de Ursan Esztegár Erika, care a susţinut un spectacol cu nu mai puţin de 10 dansuri tradiţionale armeneşti, mult apreciate de cei aflaţi în sala mare al clubului, cele mai cunoscute piese coregrafice fiind dansurile tematice „Vartavar”, „Sardarapat”, „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori”şi  „In Anune Hayastan E”.

A fost prezent şi un grup de cinci cercetaşi ai Echipei nr.51 „Czetz János” din localitate, care a asigurat lumina adusă din Betleen. Toţi dansatorii au primit daruri, ei prezentând şi o frumoasă colindă românească, cântată împreună cu adulţii din sală. La Catedrala Armeano – Catolică „Sfânta Treime” din centrul oraşului a fost oficiată slujba religioasă prilejuită de sărbătorea Crăciunului şi a Bobotezei, acompaniamentul muzical fiind asigurat de corul condus de Molnár Árpád , ultimul interpretând piesele muzicale la orgă.

          La sfârşitul sărbătorii armenii gherleni au urat „Shnorhavor Nor Dari iev Surp Dznunt”, adică „Un an Nou şi un Crăciun Fericit”, aşa cum procedează de câţiva ani în cadrul evenimentului  creştin din data de 6 ianuarie.

Szekely Csaba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *