Mihai Stepan Cazazian

RETROSPECTIVA ANULUI 2023 în IMAGINI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


În 6 ianuarie când armenii sărbătoresc Crăciunul la sediile UAR din întrega țară a venit Moș Crăciun să aducă daruri copiilor din comunitate. Astfel Moșul a poposit la Cluj, Gherla, Bacău, Botoșani, Constanța, Craiova și celelalte centre comunitare.

Vineri 13 ianuarie la Roman a fost inaugurat noul Sediu al U.A.R în prezența președintelui Varujan Vosganian a dr. Emanuel Nazaretian, președinte al sucursalei Roman și a altor reprezentanți ai etniilor din oraș și simpatizanți.

16 ianuarie La inițiativa Uniunii Armenilor din România, sucursala Bacău ( președinte Vasile Agop) Consiliul Local al Municipiului Bacău a hotărât ca spațiul verde de la capătul străzii Șoimului ( fostă Armenească), unde se află amplasat khacikarul să se numească „Piațeta Armenească”. În hotărâre se mai spune că „Primarul Municipiului Bacău va aduce la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri prin Direcția Urbanism și Direcția Patrimoniu.”

 

În zilele de 17-18 februarie, sucursala Gherla a Uniunii Armenilor din România (președinte – Ioan Esztegar) a sărbătorit Pun Pareghentan (Lăsata secului), cu peste 140 de invitați din Gherla, București, Bacău, Baia Mare, Cluj-Napoca, Dumbrăveni, Roman, Botoșani, Alba Iulia etc. Balul a fost deschis de secretara UAR Gherla, Ursan  Esztegár Erika, care a urat bun venit tuturor mesenilor, după care primarul municipiului Gherla Ovidiu Drăgan a scos în evidenţă consecvenţa cu care armenii din localitate îşi păstrează obiceiurile, tradiţiile şi datinile populare.

Sâmbătă 4 martie  la  Constanța a avut loc un triplu eveniment și anume Adunarea generală de dare de seamă pe anul 2022 a activităţilor derulate în cadrul Uniunii Armenilor din România – sucursala Constanța, sărbătorirea Vartananț-ului și ziua femeii. A fost prezent  Varujan Vosganian, președinte al UAR În prima parte a zilei s-a desfășurat Adunarea Generală de dare de seamă pe anul 2022.

Duminică 12 martie  Consiliul Județean Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanța și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură din Constanța au organizat  „Gala Excelenței și Performanței Feminine”.  Teatrologul Anaid Tavitian  a obținut Premiul de excelență pentru întreaga carieră dedicată culturii.

Uniunea Armenilor din România, Sucursala Bacău împreună cu Clubul Sportiv Regional de Șah NORD-EST a organizat în data de 2 aprilie prima ediție a „Cupei Tigran Petrosian”. Dintre cei 53 de participanți, copii între 8 și 14 ani, între care și multe fete, pe podium au urcat 15 competitori.

În apropierea Paștelui, copiii și părinții din comunitatea armeană din București s-au delectat, în zilele de 8 și 9 aprilie cu un atelier de făcut și decorat brioșe, sub atenta îndrumare a Iuliei Postolachi iar în duminica Floriilor, a fost organizat un atelier creativ de către UAR, în parteneriat cu Arhiepiscopia Armeană din România și Clubul de copii “Luis – lumina” al Arhiepiscopiei Armene.

Uniunea Armenilor din România a organizat un atelier culinar de preparat prăjitura tradițională cu miere, cunoscută și ca Marlenka, în data de 21 aprilie. Atelierul realizat sub îndrumarea doamnei Aghavni Semerjyan  a fost dedicat tinerilor și adulților și a avut loc la Kuxa Events.

Duminică, 23 aprilie, a avut loc la București   Comemorarea a 108 ani de la Genocidul împotriva armenilor. După slujba de comemorare și depunerea coroanelor la Hacikarul din curtea Catedralei Armene din București a fost organizată o expoziția de fotografie dedicată acestui eveniment și a avut loc prezentarea susținută de Avedis Hadjian, autorul cărții Secret Nation – The Hidden Armenians of Turkey, despre armenii din Turcia de est, descendenți ai supraviețuitorilor din Genocid în mare măsură asimilați și apostaziați. Discuția a fost moderată de istoricul Sorin Antohi. Manifestări de comemorare a Genocidului au mai avut loc la Cluj, Botoșani, Constanța, Târgu Mureș, Roman.

Sucursala Bacău a UAR a organizat, luni, 24 aprilie, în Piațeta Armenească  o manifestare comemorativă dedicată împlinirii a 108 ani de la Genocidul împotriva armenilor.  Manifestarea a fost urmată de o Slujbă de pomenire și de momentul solemn al depunerii de coroane și jerbe de flori la hacikarul (crucea de piatră) din piațetă

În intervenția sa în Camera Deputaților, având ca temă Genocidul din Imperiul Otoman, împotriva Armenilor, pe 25 aprilie deputatul Varujan Pambuccian a menționat „ privesc cu speranță spre ziua în care și Parlamentul României va recunoaște genocidul, pentru că eu cred că am rămas unul din foarte puținele parlamente care nu a făcut acest pas, și spre ziua în care se va așeza normalitatea și aceste „felii” de timp vor ajunge precum frunzele presate din ierbar, să poată să fie văzute, dar nu trăite de generațiile care urmează.”

Joi, 4 mai a avut loc la  Casa de Cultură ”Victoria și Hovsep Dudian”  Conferința susținută de prof. dr. Levon Chookaszian, istoric, doctor în istoria artei armene și șeful catedrei UNESCO de istorie și teorie a artei armene la Universitatea de Stat din Erevan. Titlul prezentării a fost Armenian Art and Artists in Romania (Arta și Artiștii Armeni din România). Discuția a fost moderată de lector univ. dr. Vlad Bedros.

„Descoperind armenii din România. O călătorie între Carte și Film” s-au intitulat manifestările ce au avut loc la Timișoara, în acest an Capitală Europeană a Culturii. Astfel pe 5 mai, scriitorul Varujan Vosganian și-a prezintă cea mai recentă carte „Povestiri despre oameni obișnuiți” (Polirom, 2022), Florin Kevorkian, și-a prezentat documentarul „Bukovina – Țara oamenilor fagi, țara iubirii adevărate”, iar pe 6 mai a fost prezentat documentarul „Miutyun” de Armine Vosganian. Proiecția a fost urmată de un dialog cu regizoarea, cu Virgil Ianțu și Irina-Margareta Nistor.

În perioada 12–14 mai, s-a desfășurat la Roman a șasea ediție a Festivalului Național „Garabet Ibrăileanu”, organizat de Uniunea Armenilor din România, sucursala Roman, condusă de medicul Emanuel Nazaretian. Evenimentul a reunit membri ai comunității armene din România, scriitori, critici literari, jurnaliști, iubitori de cultură din municipiu și din împrejurimi. Programul din acest an al festivalului a inclus evocări ale personalităților culturale romașcane cu ascendențe armenești, lansare de carte, dezbateri, concurs de aforisme, alocuțiuni și un impresionant spectacol muzical. La finalul manifestărilor, premiul Opera Omnia a fost acordat criticului și istoricului literar prof. univ. dr. Ion Pop, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai”din Cluj-Napoca, iar Premiul pentru debut i-a revenit lect. univ.dr. Marius Miheț, de la Catedra de limba și literatura română a Universității din Oradea și membru al Universităţii „Comenius” din Bratislava, Slovacia.

Muzeul Județean Botoșani a găzduit, în perioada 25 mai – 15 iunie, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, în spațiul Colecției de Artă, ediția a III-a a Festivalului de Caricaturi și Epigrame „Cik Damadian”, eveniment organizat de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani ( președinte Cristian Lazarovici) Evenimentul, organizat cu prilejul sărbătoririi zilei de 28 Mai, marcând înființarea Primei Republici Armenia, a ales ca temă: „Armenii, de la Ararat la Carpați…”.

Pe 28 mai, în cadrul celei de-a XII-a ediții a „Mogoșoaia ClasicFest” a fost vernisată în Palatul Mogoșoaia o expoziție dedicată împlinirii a 105 de ani de la întemeierea Primei Republici Armene. Evenimentul a fost organizat de Asociația Pro Valores ( președinte Sebastian Crăciun), Centrul cultural Palatele Brâncovenești și Primăria Capitalei în cooperare cu Ambasada Republicii Armenia în România.

În zilele 19-20 mai, sucursala Baia Mare a Uniunii Armenilor din România ( președinte Sorin Gădălean) a organizat simpozionul „În memoriam Levon Mirahorian”, dedicat acestui mare parapsiholog armean din România. La Teatrul Ararat, a avut loc un spectacol de sunet și emoții, organizat de ARFA & InterArt grup, de o înaltă calitate artistică, numit „Into MyGong Self” iar în sala de conferințe a hotelului Carpați, Asociația Europeană de Hipnoză a susținut o prelegere despre Levon Mirahorian, Parapsihologie și Hipnoză.

În zilele de 3-4 iunie, sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România (președinte – Vasile Agop) a sărbătorit ziua copilului prin organizarea a două evenimente. Pe 3 iunie a avut loc lansarea cărții „Basme armenești de la Moș Suren” de Suren Muradyan (1930-2020), prezentată de nepotul autorului iar pe 4 iunie a avut loc a 2-a ediție a Cupei Tigran Petrosian la șah, organizată împreună cu Clubul Sportiv Regional de Șah NORD-EST. Au participat 63 de copii și juniori cu vârste până la 14 ani de la cluburi și cercuri de șah din Bacău, Adjud și Piatra Neamț.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, Uniunea Armenilor a organizat un atelier culinar pentru copii, pe 10 iunie. Cei mici au învățat de la Iulia Postolachi să facă o prăjitură de vară cu brânză și fructe. Atelierul a avut loc la Kuxa Events.

Pe 10 iunie a avut loc la Gherla tradiţionala sărbătoare a comunităţii armene Sfântul Grigore Luminătorul, legată de hramul Catedralei Armeano-Catolice „Sfânta Treime”. Evenimentul a fost onorat şi de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Kovács Gergely, Administratorul apostolic pentru armenii catolici din România, La eveniment au fost prezenți ambasadorul Armeniei în România ES Sergey Minasyan, preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vákár István, primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan, preotul Alexandru Hruban din partea bisericii greco-catolice.

Pe 17 iunie, în catedrala armeano-catolică „Sf. Elisabeta” din Dumbrăveni a avut loc simpozionul național de istorie, numit „Dumbrăveni – Repere istorice și culturale”, ediția a IX-a, organizat de sucursala Dumbrăveni a Uniunii Armenilor din România (președinte – Ioan Călinescu), împreună cu primăria și consiliul local din Dumbrăveni. În cadrul simpozionului au conferențiat: Tudor Sălăgean, directorul Institutului de Armenologie (UBB) din Cluj-Napoca, Remus Tănasă, cercetător al Institutului „A.D. Xenopol” din Iași, Arsen Arzumanyan, PhD, redactor al revistei „Ararat” a Uniunii Armenilor din România. A fost prezent E.S Sergey Minasyan ambasador al Armeniei.

În perioada 22 iunie-3 iulie în localitatea Calella din Spania a avut loc Festivalul Internațional de Folclor „Grand Alegria” la care pot participa  grupuri de dansuri folclorice pentru copii și tineri, grupuri de dans modern, coruri, precum interpreți din alte domenii artistice. În acest an trei tineri (Akane și Vahan Geolyan și Harut Kaplanian), componenți ai Ansamblului de Dansuri „Vartavar” din București, conduși de coregrafa Bella Martikian au participat la acest festival unde au prezentat un program de dansuri armenești deosebit de apreciat de publicul spectator.

În perioada 23-25 iunie, la muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca a avut loc a IV-a ediție a festivalului „Curtea Armenească”, organizat de sucursala Cluj a Uniunii Armenilor din România (președinte – Karen Sebesi), împreună cu Consiliul județean Cluj și Institutul de Armenologie (UBB).

Sâmbătă 8 iulie, au avut loc la Râmnicu Vâlcea și la Ocnele Mari, două evenimente care au avut în prim plan personalitatea pictorului Ervant Nicogosian. La Arhivele Naționale Vâlcea, a fost dezvelită o placă în memoria pictorului armean Ervant Nicogosian, autorul mozaicului de pe fațada clădirii, denumit Bătălia de la Posada. Al doilea eveniment a avut loc la Salina de la Ocnele Mari unde a fost organizată o nouă ediție a impresionantului eveniment evocator “Memorialul Ocnele Mari – Vasile Militaru”. Conferința a fost urmată de prezentarea unei expoziții cu lucrări semnate de Ervant Nicogosian care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România. 

Ermone Martaian Zabel a onorat la  mijlocul lunii iulie cea de a III-a ediţie a Taberei Interetnice de Artă Contemporană din municipiul Aiud. În oraşul judeţului Alba timp de o săptămână au fost prezenţi 24 de artişti plastici din nu mai puţin de 18 comunități, tabăra având un caracter interetnic.

Un volum excepțional apărut la editura Ararat și intitulat Armenii din arhitectura românească a fost prezentat publicului în data de 12 iulie  la ARCUB. Sala Arcelor organizat de Uniunea Armenilor din România și Uniunea Arhitecților. Recuperarea, revalorizarea și recontextualizarea acestor artiști este un act necesar și tocmai de aceea autorii acestui volum, arhitecții Ileana Tureanu și Vasile Țelea, în urma consultării multor materiale de arhivă au realizat un volum consistent care poate fi un punct valoros de plecare pentru cercetările viitoare.

La lansare au vorbit Varujan Vosganian, Sirun Terzian, director al Editurii Ararat, arhitectul Costin Hazarian și autorii volumului.

În cadrul Festivalului SĂPTĂMÂNA INTERETNICĂ, 2023, desfășurat la Tulcea, UAR, sucursala Tulcea, președinte, Lucian Simion, a inițiat – pe lângă alte activități culturale și de agrement – o lansare de carte. Seara armeană a avut loc pe data de 28 iulie când pe scenă au evoluat ansamblurile de dansuri armenești „Nairi” al Uniunii Armenilor din România-Sucursala Constanța și „Bazmazan” al Asociației Centrul European pentru Diversitate din Tulcea. În spațiul pus la dispoziție de Casa Avramide, sămbătă, 29 iulie, în prezența Excelenței sale, ambasadorul Republicii Armenia în România, domnul Serghey Minasyan, precum și a unui numeros public din sucursalele U.A.R. din țară a avut loc lansarea cărții „Amintiri din Epoca de aur”a doamnei Arșaluis Sarchisian Gurău (Ed. Ararat, București, 2022).

În perioada 12-19 august, în hotelul Marea Neagră din Mamaia (jud. Constanța) a fost organizată o tabără de vară de către sucursalele Bacău (președinte – Vasile Agop) și Constanța (președinte – Liviu Merdinian) ale Uniunii Armenilor din România, la care au participat mai mulți tineri ai comunităților armene din București, Pitești, Constanța, Gherla, Baia Mare, Târgu Mureș, Gheorgheni, Bacău, Galați.

În fiecare an, la 15 august are loc tradiţionalul pelerinaj la Dumbrăveni (judeţul Sibiu), când se sărbătoreşte hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sf. Elisabeta” din localitate. Slujba religioasă de la Biserica armeano-aatolică din centrul localităţii a fost oficiată de preotul Bisericilor Romano-Catolice şi Armenesc din Gherla  Küsmödi Attila. La slujba oficiată cu ocazia hramului alături de creştinii din localitate au fost prezenţi şi mulţi oaspeţi, în frunte cu preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian şi Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, administratorul apostolic al armenilor din România, dr. Kovács Gergely.

Pe 19 august a sosit la Bacău campioana en titre a României la șah rapid, marea maestră Irina Bulmagă care a susținut un simultan  la sediul Uniunii Armenilor din Română, filiala Bacău. La simultan au participat 35 de copii și juniori, care au avut astfel posibilitatea de a sta față în față la tabla de șah cu cea mai bine cotată șahistă din țară (2423 ELO), câștigătoare în mulți ani la șah rapid, dezlegări, șah clasic, dar și a unor prestigioase concursuri internaționale. Simultanul a fost organizat grație parteneriatului încheiat între Uniunea Armenilor din România, filiala Bacău și CSRȘ „Nord-Est”.

Ediția a XIX-a a celui mai mare și important festival al minorităților, PROETNICA, s-a desfășurat ca de obicei la Sighișoara, în acest an în perioada 24-27 august, Pe lângă zecile de formații artistice participante s-a aflat și Ansamblul de dansuri “Hayakaghak” al filialei U.A.R. din Gherla condus de Ursan Esztegar Erika.

Pentru cea de-a șaptea sa ediție, Festivalul Strada Armenească a adus cultura și tradițiile armenești în mijlocul naturii urbane. Pe 26 și 27 august,  la Grădina Botanică din București au avut loc o serie de evenimente dedicate întregii familii – dansuri tradiționale și concerte, expoziții și workshopuri, meșteșugari, delicii culinare și activități pentru copii. ( vezi foto pe https://www.facebook.com/StradaArmeneasca?locale=ro_RO

O placă comemorativă dedicată unor personalități de origine armeană, scriitorul István Petelei și chirurgul Dr. József Czakó,  a fost dezvelită pe 26 august, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc în fața casei în care au trăit, de pe strada Retezat din Târgu Mureș. Placa comemorativă a fost dezvelită de către E. S. Sergey Minasyan, ambasadorul Armeniei în România și Zoltán Soós, primarul municipiului Târgu Mureș. La ceremonie au participat urmașii familiilor Petelei și Czakó.

„Sunt recunoscător Uniunii Armene Române pentru seara de rămas bun organizată pe 7 septembrie cu ocazia încheierii misiunii mele diplomatice în România”, a scris E.S. Sergey Minasyan pe pagina sa de facebook. Întâlnirea  a avut loc la ARCUB Hanul Gabroveni -Sala Coloanelor.

Un grup de tineri din Gherla au alergat pentru o cauză nobilă, la maratonul Autism24 Marea Neagră ce a avut loc în zilele de 9-10 septembrie. Este vorba despre  membrii   Ansamblului de dansuri „Hayakaghak” al  sucursalei U.A.R. Gherla care au răspuns pozitiv inițiativei maratonistului Vicențiu Hossu de a alerga împreună pe plajă pentru sprijinirea copiilor cu autism.

Uniunea Armenilor din România – Sucursala Craiova a organizat, în zilele 8-10 septembrie, o serie de manifestări culturale pentru a sărbători Ziua Națională a Armeniei și pentru a inaugura, printr-un eveniment de marcă, reînființarea acestei sucursale din regiunea Olteniei ( președinte Satenik Neacșu). Manifestările au debutat la Filarmonica Oltenia, unde a avut loc o festivitate în prezența ambasadorului Republicii Armenia în România, E.S. Sergey Minasyan, a președintelui U.A.R., Varujan Vosganian, și a unor reprezentanți ai administrației locale a Craiovei, urmată de un spectacol de dansuri armenești, susținut de ansamblul Hayakaghak iar în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu” a avut loc lansarea volumului de versuri Neîndemânatic de viu (Editura Art, București, 2023) de Varujan Vosganian.

În cadrul festivalului Balkanik, în perioada 8-10 septembrie, unul din organizatori fiind  Ligia-Verkin Keșișian  am avut ocazia să ascultăm formația „Papiers d’Arménies” din Franța, am savurat aromele unei cafele și a unui coniac Ararat și burgheri „Radio Erevan”,  ingredientele armenești ale evenimentului !

La Sucursala din Bacău a UAR a fost lansat, vineri 15 septembrie, albumul de fotografii „Eternitatea sună clopotele tăcerii. Destinele familiei Grigoriu” (Editura Ararat, București, 2023). Autoarea  lucrării, Marilena Cristina Speck, este descendentă a cunoscutei familii de armeni Grigoriu stabilită în Bacău în jurul anului 1800. Apariția albumului, realizat în excelente condiții grafice, a fost sprijinită de Uniunea Armenilor din România și de sucursala ei din Bacău. Volumul a fost prezentat și la București în data de 24 octombrie.

„Seara de jazz” , evenimentul cultural organizat pe 17 septembrie de Sucursala Constanța a Uniunii Armenilor din România, s-a aflăt deja la a șaptea ediție De această dată, s-au alăturat organizatorilor Comunitatea Elpis Constanța, fapt ce adus diversitate în plus, dar și o frumoasă completare și colaborare. Seratei muzicale i-a dat startul Romeo&Jazzy Lou Band, trupa invitată de sucursala Constanța a Uniunii Armenilor, care a încântat audiența cu cover-uri, piese de jazz și blues cunoscute, în genul „Sweeet home Chicago” sau „Fragile”, motiv pentru care publicul a fredonat și ținut ritmul odată cu membrii trupei.

Ziua Națională a Armeniei – 21 septembrie – a fost celebrată la Constanța, în Piața Ovidiu din centrul orașului, prin arborarea steagurilor Armeniei și României, pe frontispiciul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din municipiu. Acțiunea este organizată în fiecare an  de sucursala UAR – Constanța ( președinte Liviu Merdinian)

Cu ocazia Centenarului Orfelinatului Armean de la Strunga, Uniunea Armenilor a organizat  în perioada 29-30 septembrie la Iași și la Strunga o serie de evenimente. Astfel la Palatul Culturii din Iași, a fost organizat un Simpozion, vernisajul expoziței foto-documentare ”Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, vizionarea filmului documentar ”Strunga”.

A doua zi, în fața Consiliul Local Strunga a fost inaugurat monumentul comemorativ și a fost vernizată expoziția  ”Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, lansarea volumului ”Orfelinatul Armean din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte” de Arsen Arzumanyan și spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești oferit de Ansamblurile de dansuri tradiționale armenești Vartavar din București și Hayakaghak din Gherla și de Corul Ani al Arhiepiscopiei Armene.

Pe 4 octombrie în plenul Camerei Deputaților deputatul liberal Daniel Gheorghe a citi declarația politică intitulată „Criza umanitară din Nagorno Karabah”. În mesaj se spune „Dezrădăcinarea unui popor care este atestat pe acele pământuri de aproape trei milenii, care a clădit o viață spirituală și culturală fabuloasă și ale cărui mănăstiri vechi de un mileniu și jumătate străjuiesc Caucazul, reprezintă o crimă și o dovadă de lașitate rușinoasă a lumii libere, pe care istoria nu o va șterge niciodată. Ce se va întâmpla cu lăcașurile de cult? Vor fi lăsate uitării, spre a se sfărâma și a se pierde moștenirea unui loc pătruns din plin de cuvântul Scripturii? Fac un apel la Guvernul României, să se implice imediat prin oferirea de ajutor umanitar, precum și printr-un sprijin diplomatic, pentru a oferi asistență Armeniei în acest moment greu prin care trece.”

Festivalul Național de Interpretare și Compoziție Muzicală ,,Mihail Jora”, ajuns la a IV-a ediție, s-a desfășurat la Roman în zilele de 6-8 octombrie. Pe lângă concursul de interpretare/compoziție muzicală, [ juriul a fost format din Președinte -prof.univ.dr. Mihaela Vosganian ; membri – criticul muzical Dumitru Avakian și artist instrumentistul Cosmin Bălean ] a avut loc lansarea cărții ,,Neîndemânatic de viu”, volum semnat de Varujan Vosganian, o expoziție de pictură pe sticlă, icoane și obiecte artizanale armenești, realizate de Ermone Zabel Martaian și un concert susținut la duduk de Cosmin Rafael Bălean.

Luni 9 octombrie, în Piața Victoriei din București,  a avut loc un miting de solidaritate cu armenii refugiați din Arțakh. La miting au participant membri ai comunității armene  din București dar și din țară, reprezentanți ai Bisericii Armene din România precum și simpatizanți care au răspuns apelului făcut de Uniunea Armenilor și Arhiepiscopia Armeană din România. Mitingul a început la ora 17,00, în fața Guvernului României în semn de protest pentru faptul că o delegație a Parlamentului din Azerbaidjan, condusă de șefa parlamentului de la Baku se afla într-o vizită oficială la invitație Parlamentului României, urmând să aibă o întrevedere și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Pe 15 octombrie, în clădirea Parlamentului României la inițiativa Ambasadei Armeniei în România și a Ministerului Educației, cu sprijinul  „Matenadaran” Institutul de manuscrise antice Mesrop Maștoț, și a Uniunea Armenilor a fost deschisă expoziția dedicată Zilei limbii, alfabetului și culturii armene (12 octombrie)  La vernisajul a participat președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu, ambasadorul RA în România Sergey Minasyan și coautorii legii, Varujan Vosganian și Varujan Pambuccian. Au fost expuse reproduceri ale unor manuscrise  și miniaturi armenești păstrate în Matenadaran. La eveniment au fost prezenţi lideri ai partidelor  parlamentare, deputaţi, precum şi reprezentanţi ai presei românești.

În perioada 19 – 21 octombrie, s-a desfășurat Târgul de carte LIBRIS. Mai mulți invitații speciali au participat la această acțiune: Alexandru Mironov, Lucian Strochi, Cristian Livescu, Vianu Mureșan, Valentin Ajder, Dumitru Brăneanu. Au fost prezente 16 edituri din toată țara. Editura Ararat a UAR a participat cu un bogat stand de carte organizat de dr. Emanule Nazaretian, președinte al sucursalei din Roman.

În capitală a avut loc, între 23-27 octombrie, „Artestry – World of Flowers. Festival de Artă Florală”, desfășurat la Hotel Cișmigiu și Facultatea de Horticultură din București! by Musho, ( Mushegh Poghosyan ) unul dintre cei mai apreciați floriști din Barcelona, numele care a captivat lumea modei florale, a adus la București unicitate absolută acestui festival. Uniunea Armenilor din România a fost Partener Principal al festivalului.

Pe 28 octombrie la Botoșani a fost dezvelit și sfințit un khacikar, realizat de sculptorul Bogdan Hovhannisyan din municipiul Vanadzor, Armenia. Inițiativa a aparținut sucursalei locale a UAR condusă de Cristian Lazarovici. La dezvelirea khacikarului au fost prezenți Varujan Vosganian, Episcopul Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România și Exarhul Eparhiei Armene din Bulgaria, care a sfințit khacikarul, E.S. Sergey Minasyan, ambasadorul Republicii Armenia în România, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, alte personalități locale, reprezentanți ai comunităților armene din țară.

În zilele de 21-22 octombrie a avut loc conferință internațională în limba engleză ”Identități armene. Patrii și diaspore” din seria Idei în Agora realizate de Sorin Antohi (coordonatorul seriei Idei în Agora), Varujan Vosganian, de Uniunea Armenilor din România, Muzeul Municipiului București și Asociația Orbis Tertius. Au fost invitați și au vorbit PS Episcop Datev Hagopian, E.S. Sergey Minasyan, ambasador al Armeniei, Arsen Arzumanyan (Erevan/București), Levon Chookaszian (Erevan), Avedis Hadjian (Veneția), Bedros Horasangian (București), Sossie Kasbarian (Stirling, Marea Britanie), Hakob Matevosyan (Berlin), Razmik Panossian (Lisabona).

Pe 29 octombrie, a avut loc la Centrul Cultural Armean  o întâlnire cu Sergiu Selian – ziarist, traducător, critic de film și scriitor. Evenimentul a marcat  aniversarea de 80 de ani a domnului Selian și a fost prilejuit de vizita sa în România. Cu această ocazie Sergiu Selian a primit și Premiul Uniunii Armenilor din România pe anul 2023. La eveniment, membrii comunității armene din București s-au referit la bogata sa activitate publicistică și au depănat amintiri legate și de perioada comunistă.

Duminică 5 noiembrie la Biblioteca Dudian a avut loc festivitatea de acordare a Premiului Uniunii Armenilor pe anul 2023 violonistului Varujan Cozighian, născut la Constanța în 1936, laureat al mai multor premii internaționale, fost concertmaestru la Filarmonica George Enescu din București, din 1960 până în 1982, iar apoi la Orchestra Simfonică din Bilbao. Printre participanți la manifestare s-au aflat pianistul Dan Grigore, violoncelistul Marin Cazacu, director al Filarmonicii Geroge Enescu, criticul muzical Dumitru Avakian.

Cea de-a 13-a ediţie a Zilei Culturii Armene la Cluj a adus, pe 10 noiembrie laolaltă armeni din mai multe colţuri ale ţării, dar şi prieteni ai armenilor. Prestigiosul premiu „Kristóf Szongott” pentru contribuţia adusă la promovarea culturii şi istoriei armenilor a fost acordat  Ruxandrei Cesereanu, poetă şi prozatoare, profesor universitar la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca. Laudatio a fost susținut de către preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, care a elogiat munca de cercetare și analiză asiduă desfășurată de către studenți, sub cooordonarea profesoarei Ruxandra Cesereanu. A urmat lansarea volumului de poeme „Neîndemânatic de viu” semnat de Varujan Vosganian. Evenimentul s-a încheiat cu un microrecital  susținut de soprana Armine Kachatryan, acompaniată de pianistul Lehel Kiss.

Întâlnire istorică, pe 19 noiembrie 2023, la Chișinău, a liderilor comunităților armene din ținuturile istorice românești. În fotografie, de la stânga la dreapta, Norig Kevorkian, liderul Uniunii Armenilor din Ucraina, zona Cernăuți-Lvov, Varujan Vosganian, președinte al Uniunii Armenilor din România, Karen Hovanisian, proaspăt ales președinte al Uniunii Armenilor din Republica Moldova, Haig Vardanian, deputat în Parlamentul Moldovei, singurul deputat al opoziției care a votat pentru schimbarea, în textul Constituției Moldovei, a denumirii „limba moldovenească” în „limba română”, Vladimir Karapetian, ambasadorul Armeniei în Ucraina, Tatul Davoian, consul onorific al Armeniei la Chișinău și Vasile Agop, liderul Uniunii Armenilor din România – Sucursala Bacău.

În perioada 22-26 noiembrie, în București, la pavilionul central de la Romexpo a avut loc târgul Gaudeamus Radio România, la care au participat și organizațiile minorităților naționale în cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI). Printre acestea s-a aflat și Uniunea Armenilor din România cu Editura Ararat. Standul a fost prezentat de Arsen Arzumanyan.

Pe 30 noiembrie, la sediul sucursalei Bacău a Uniunii Armenilor din România (președinte – Vasile Agop) a fost organizat evenimentul cultural „Interculturalitatea minorităților naționale la Istoria Sentimentelor”, cu participarea minorităților armene, germane, italiene, evreiești, rrome, dar și cu reprezentanți ai comunității culturale băcăuane, în cadrul cercului cultural William Saroyan.

Pe 2 decembrie UAR a organizat cu ocazia sărbătorilor de iarnă  atelierele culinare „în așteptarea Crăciunului” la sediul Kuxa Events, sub îndrumarea acelorași doamne Iulia Postolachi și Aghavni Semerjyan. 

Pe 11 decembrie, în incinta Palatului Braunstein din centrul Iașiului, sucursala Iași a Uniunii Armenilor din România (președinte – Maricel Agop), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”, a organizat simpozionul anual prilejuit de oferirea Premiului “Gheorghe Asachi” unei personalități moldave, prietenă a comunității armene. Premiul Gheorghe Asachi a fost oferit, de către Uniunea Armenilor din România, domnului Prof. univ. dr. Daniel Condurache, membru-corespondent al Academiei Române, pentru merite deosebite în promovarea culturii armene.

Duduk-ul și naiul, respectiv Armenia și România, au făcut echipă, pe scena Filarmonicii de Stat Sibiu, unde au început „Daruri(le) Muzicale”. Acesta este titlul proiectului care a prezentat, între 14 – 16 decembrie, Ziua Minorităților Naționale din România – „Daruri Muzicale”. Protagoniștii serii au fost membrii Orchestrei Filarmonicii de Stat Sibiu, dirijată de Alexandru Ilie. Din programul serii am remarcat lucrarea Mihaelei Vosganian – „Timeless ARARAT” pentru duduk și orchestra solist Arsen Petrosyan (Armenia).

Pe 15 decembrie Biblioteca “Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc lansarea volumului de poeme “Neindemanatic de viu” a lui Varujan Vosganian, a doua zi a fost  vernisajul expozitiei de pictura a cercului “Hollosy Simon” urmat de proiectia filmului “Miutyun” dupa care, cu ocazia Zilei Minoritatilor Nationale, sucrusala UAR Baia Mare i-a  avut ca invitati alături de armenii din toată țara și pe reprezentantii etniilor germana, evreiasca, poloneza si slovaca, care au participat la cea de-a patra editie a simpozionului “Împreună”.

15 decembrie a avut loc tradiționalul Spectacol de Crăciun organizat de Uniunea Armenilor care anul acesta s-a desfășurat la Teatrul Apollo 111 (în incinta Palatului Universul din București) Ca în fiecare an, alături de Ansamblul Vartavar, condus de Bela Martikian a fost prezent la spectacol și Moș Crăciun care a împărțit cadouri copiilor din comunitatea armeană din București.

Pe 16 decembrie  în municipiul Gherla a avut loc un eveniment de tradiţie a comunităţii armeneşti din localitate, este vorba de Crăciunul în Armenopolis, Cei prezenți au asistat la o seară de neuitat în vechiul Armenopolis, cu activități diverse, atelier de decorațiuni, turtă dulce, specialitatea  casei de origine armeană ciorba de hurut și delicii culinare locale pregătite de gazde, dulciuri  și  muzică bună, colinde și dans.

Uniunii Armenilor din România a organizat în ziua de 17 decembrie, la Biblioteca Dudian a Arhiepiscopiei Armene, o manifestare prilejuită de împlinirea a 70 de ani de activitate publicistică a ziaristei și traducătoarei Madeleine Karacașian. În cadrul acestui eveniment a fost prezentat publicului al șaptelea volum din seria Cu și despre armeni ( Editura Ararat, 2023)  În deschiderea evenimentului, Varujan Vosganian, președintele UAR, s-a referit la cariera îndelungată a jurnalistei Madeleine Karacașian și la conținutul volumului lansat.

Departamentul pentru Relații Interetnice în colaborare cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale a organizat în data de 18 decembrie , cu ocazia Zilei Minorităților Naționale, la Palatul Parlamentului, un eveniment prilejuit de împlinirea a 30 de ani de la înființarea Consiliului Minorităților Naționale. Menționăm că în mapa realizată cu prilejul acestei acțiuni și care prezintă un istoric și contribuția minorităților naționale la viața socială și parlamentară a României se menționează, cităm : „ În baza art.4 din Decretul-Lege nr. 92/1990, minoritățile etnice aveau dreptul la un reprezentant în Camera Deputaților, dacă nu reușeau să obțină acest lucru în urma alegerilor. Ideea a fost inițiată și susținută de către reprezentantul minorității armene în Consiliul Provizoriu de Unitate Națională, domnul Varujan Vosganian.”

________________

Precizare. Această retrospectivă nu cuprinde manifestările organizate de Arhiepiscopia Bisericii Armene din România.

În anul 2023 ne-am despărțit de

ANUȘAVAN SALAMANIAN Personalitate a lumii filmului românesc, inginer de sunet care a contribuit la realizarea coloanei sonore la zeci de filme românești.  Este unul dintre cei mai apreciați ingineri de sunet din cinematografia autohtonă, cu o carieră-record în România, întinsă pe parcursul a aproape 50 de ani, perioadă în care a realizat sunetul sau coloana sonoră pentru un număr impresionant de filme de lung și scurt metraj, dar și seriale TV.

Poetul MARIUS DANIEL TEVANIAN care suferea de un grav handicap fizico-motoric, s-a stins din viață într-un centrul special pentru îngrijirea persoanelor cu dizabilități din București. Era fiul unui supraviețuitor al genocidului. Tatăl său, Garabet Tevanian, fiind născut la Eskișehir în 1917 și, din mărturiile familiei, publicate în revista Ararat am aflat despre calvarul prin care a trecut până au ajuns în România.

DIRAN OZANIAN „Dacă viață unui om, poate fi caracterizată cu un singur cuvânt, atributul cel mai adecvat pentru Diran ar fi fost Om cuminte, și într-adevăr Diran Ozanian a fost un om cuminte. Îl cunoaștem pe Diran de peste jumătate de secol și, de-a lungul anilor noi nu l-am auzit ridicând vocea, certându-se cu cineva, nu l-am văzut să fi fost supărat pe cineva.” – scria Edvard Jeamgocian în articolul publicat în Ararat la decesul său.

Prof CARMEN DROPOL „Nimic nu poate stinge durerea ce s-a așternut în comunitatea armeană din Constanța când în ziua de 7 ianuarie 2023, un suflet bun, nobil și iubitor s-a ridicat la ceruri lăsând în sufletele noastre multă durere tristețe și lacrimi . Nu se poate înțelege cât de grea este despărtirea decât atunci când o ființă dragă, pleacă de lângă noi, o cauți și nu o găsesti, o strigi și nu te aude, o aștepți și nu mai vine lăsând în urmă doar amintiri.” – spunea Hasmig Ananian la despărțirea de Carmen.

IRIS PUNGAN ( născută Marcarian)  o femeie demnà şi rafinatà, dârzà în luptele pe care le-a purtat în decursul vieţii. Iris a fost o persoanà care şi-a sprijinit întotdeauna familia, prietenii şi comunitatea.

GIANNI-DICK BOIAGIAN Descendent al unei familii respectabile din Constanța, Gianni a fost un om deosebit, sociabil și respectuos față de toți cei care l-au cunoscut . S-a implicat în mod activ de-a lungul timpului în buna desfăşurare a activității Uniunii Armenilor din România – sucursala Constanța și a Bisericii Armene din Constanța.

Anul 2023 a ajuns la final. Au fost multe evenimente, mai multe decât în anul 2022 și pentru asta trebuie să mulțumim tuturor celor care s-au implicat în realizarea lor.

LA MULȚI ANI ! Շնորհավոր Նոր տարի

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *