Szekely Csaba

 Dansatorii armeni din Gherla pe scena Teatrului „Bacovia” din Bacău

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               Anul 2023 se încheie cu un nou succes  pentru Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” a comunităţii armeneşti din  municipiul Gherla. La începutul acestei săptămâni cei zece membri ai cunoscutei formaţii gherlene au evoluat la manifestarea cultural-artistică „Ziua minorităţilor” de la Bacău,  eveniment ce a avut loc în sala Teatrului municipal „Bacovia” în faţa unui public numeros.  Au participat opt ansambluri de dansuri ale  comunităţilor germane, rome, maghiare, italiene, elene, evreieşti şi armeneşti, ultima etnie fiind reprezentată cu succes de talentaţii dansatori gherleni, conduşi de Ursan Esztegar Erika, coordonatorul activităţilor artistice în cadrul sucursalei locale a Uniunii Armenilor de România. Mesagerii artei armeneşti din oraşul de pe Someş au susţinut un program bogat de jocuri tradiţionale locale, printre care amintim dansurile „Sardarapat”, „Im Anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan” şi „Vartavar”, mult aplaudate de spectatorii care au luat loc în frumoasa sală a teatrului băcăuan.

În acest an „Ziua minorităţilor” din municipiul moldovean s-a desfăşurat sub genericul „Educaţie, multiculturalitate şi diversitate”, alături de dansurile tradiţionale ale comunităţilor invitate în program mai figurând lansări de carte , expoziţii de costume, ceramică, pictură, reviste şi ziare,  adică o multitudine de evenimente specifice unor manifestări culturale de acest gen. Ca invitat special a fost mezzosoprana Sonia Hazarin, ea susţinând un recital de  colinde internaţionale, mult apreciate de public.

          „Ziua minorităţilor   a fost organizată de sucursala Bacău a Uniunii Armenilor din România şi   Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”.

Szekely Csaba