Szekely Csaba

Crăciun în Armenopolis

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

              Sub acest generic sâmbătă 16 decembrie 2023  în municipiul Gherla a avut loc un eveniment de tradiţie a comunităţii armeneşti din localitate, care şi în ziua de astăzi ştie să-şi respecte vechile obiceiuri şi tradiţii ale acestei etnii, oraşul de pe Someş în anul 1726 fiind denumit Armenopolis, întemeiat de o parte a armenilor veniţi din Moldova, sub conducerea episcopului Oxentius  Verzellescus. Este vorba de Crăciunul în Armenopolis, unde locuitorii de această etnie, dar şi alţii, s-au aşezat la masa comună în modernul salon al restaurantului „Ioana” de pe strada Clujului, un bun prilej de a sărbători Crăciunul, aşa cum stă bine unui grup ambiţios şi perseverent în respectarea tradiţiilor. A fost un eveniment special, organizat de Agenţia de Turism „Dor Travel”  împreună cu restaurantul „Ioana”, care a adus împreună energia și diversitatea  cunoscutei comunităţi gherlene. Pentru oaspeţii reuniunii a fost o ocazie unică de a cunoaște oameni minunați, de a împărtăși idei și de a experimenta ceea ce face comunitatea gherleană atât de specială. Cu toţii au asistat la o seară de neuitat în vechiul Armenopolis, cu activități diverse, atelier de decorațiuni de la Creativ09, Moș Crăciun, turtă dulce, specialitatea  casei de origine armeană ciorba de hurut și delicii culinare locale pregătite de gazde, dulciuri  și numai muzică bună, colinde și dans cu RazZ Music Show TóniMusicSchool.  În cadrul seratei  au evoluat  Ansamblul de dansuri populare “Mugurii Mintiului” şi apreciatul ansamblu de dansuri armeneşti, laureat la mai multe festivaluri interetnice „Hayakaghak” , condus de Ursan Esztegar Erika, care a doua zi a plecat la o manifestare culturală organizată de sucursala UAR Bacău.  Desigur, ca şi în alte ocazii nu au lipsit surprizele plăcute pregătite special de organizatorii.

De asemenea, au fost dezbătute inițiativele locale și proiectele pe anul 2024 ale  comunităţii armeneşti, din care nu lipsesc obişnuitele întâlniri şi manifestări cultural-artistice legate de diferite evenimente şi sărbători. Astfel, participanţii au continuat să construiască o comunitate puternică și unită,  legături autentice și prietenii durabile în mijlocul acestui mic, dar deosebit de activ grup. Evenimentul din weekendul trecut a fost onorat de prezența primarului Ovidiu Drăgan care a vorbit despre tradițiile locului și despre blazonul armenesc al localității și de preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, domnia sa apreciind  mult activitatea comunităţii locale în păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor acestei etnii, urând totodată sărbători fericite tuturor oaspeţilor prezenţi în sală.

                     A fost o seară  minunată, unde buna dispoziţie şi distracţia şi-au dat mâna, armenii gherleni sărbătorind Crăciunul într-un mod original, cum numai ei ştiu să facă. Pentru ei la mijlocul lunii martie 2024 va avea loc Carnavalul armenilor, o altă reuniune prietenească, aşteptată încă de pe acum.

Szekely Csaba