Mihai Stepan Cazazian

Tradiția fierăriei practicată la Gyumri, inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Photograph: Argam Yeranosyan
© Ministry of Science, Culture and Sport of the Republic of Armenia

Feroneria, sau crearea și repararea obiectelor din fier, a jucat timp de secole un rol central în identitatea locală și caracteristicile culturale ale orașului Gyumri, Armenia. Deși această practică aproape a dispărut în Armenia la mijlocul secolului al XX-lea, ea a supraviețuit în Gyumri, unde localnicii continuă să păstreze obiectele existente – cum ar fi zăbrele ferestrelor, garduri, porți, uși, sfeșnice și candelabre – realizate de vechii maeștri ai fierăriei și folosind produse din fier în viața lor de zi cu zi.

Fierarii de astăzi, dintre care unii sunt maeștri din generația a cincea sau a șasea, joacă un rol activ în protejarea și transmiterea tradiției fierăriei urbane, precum și a istoriei, a abilităților și cunoștințelor tradiționale. De obicei, ei transmit practica în mod informal în cadrul familiei lor, transmițând abilitățile și stilurile copiilor și nepoților lor.

În plus, lucrările metalice sunt transmise oficial și în muzeele comunitare și două instituții de învățământ specializate: Academia de Arte Frumoase Gyumri și Colegiul de Meserii Gyumri N 1. Identitate arhitecturală a orașului Gyumri, această artă este vizibilă atât în ​​interiorul cât și în exteriorul clădirilor private și publice și este asociat cu valorile diligenței, onestității, muncii corecte și respectului reciproc.

unesco.org