Redactor

INEDIT | Tratatul Armeano – Turc din iulie 1920 în presa britanică

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

La 28 iulie 1920, scriitorul britanic T. P. Conwil Evans, co-autor al cărții  Oppressed Peoples and the League of Nations, trimitea o scrisoare redacției  “The Manchester Guardian”, prin care atrăgea atenția asupra Tratatului Armeano -Turc, tratat ce urma sa facă parte, peste câteva zile, din  Tratatul de la Sèvres.  Reproduc integral această scrisoare :

 

Către editorul publicației Manchester Guardian.

Tratatul de pace pe care Turcia l-a semnat ieri nu a rezolvat deloc problema armeană.  Populația armeană din Cilicia, în numele căreia prim-ministrul britanic a considerat în două ocazii notabile că este necesar să se dea asigurări de protecție, se pare că va fi abandonat la mila turcului. Singura prevedere pentru siguranța lor este cea oferită de clauza „minorităților” din contract. Cât de eficient este un astfel de procedeu poate fi apreciat cu ușurință în lumina istoriei trecute. În 1878, puterile europene au stabilit garanții similare în Tratatul de la Berlin. Cu ce rezultat! Masacrele din anii următori oferă un răspuns tragic.

Conform prezentului tratat, o bucată mare din Cilicia, inclusiv orașele Adana, Tarsus, Mersina și Marash, urmează să fie restituite integral „Înaltei Porți”.  În aceste circumstanțe, o astfel de înțelegere nu este altceva, decât o crimă. Un comentariu sumbru este oferit de știrile care au ajuns la Londra în ultimele zile. Unul dintre aceste orașe, Adana, a fost complet blocat de forțele naționale turcești. Populația sa, cuprinzând 70.000 de creștini și 10.000 de musulmani, este în pragul foametei și mai are hrană suficientă doar pentru câteva zile. Comunicarea exterioară este posibilă doar cu avionul. Un aviator american, foarte îndrăzneț, a făcut un zbor din orașul asediat către Larnaka, în Cipru.

Există limite în atitudinea sfidătoare a turcilor? Așa ceva se întâmplă chiar în timp ce guvernul otoman își propune să semneze un tratat prin care se angajează la o măsură de protecție pentru locuitorii non-turci. Se întâmplă în timp ce francezii ocupă această zonă. Ce se va întâmpla când orașele vor fi în stăpânirea exclusivă a turcilor ne putem ușor imagina. De ce nu și-a îndeplinit guvernul francez promisiunea de a înființa un stat armean autonom în Cilicia? Mii de tineri armeni s-au înrolat în Legiunea Franceză din Orient în acest scop.

Acest popor îndelung răbdător merită cu siguranţă o soartă mai bună.

Al tău,

 T. P. CONWIL EVANS.                                 

3 Campden Grove, Kensington, Londra, 28 iulie.

a consemnat Sorin GĂDĂLEAN