Redactor

Declarația MAE din Armenia cu privire la Ordinul Curții Internaționale de Justiție din 17 noiembrie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Salutăm Ordinul Curții Internaționale de Justiție din 17 noiembrie, care a fost adoptat la cererea depusă de Republica Armenia în cazul intentat împotriva Republicii Azerbaidjan în temeiul Convenției Internaționale pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare Rasială (CERD).

În ordonanța sa, Curtea a afirmat că „în conformitate cu rapoartele Națiunilor Unite, peste 100.000 de persoane de naționalitate sau etnie armeană s-au văzut obligate să-și părăsească locul de reședință și să ajungă la granița cu Armenia în cadrul operațiunii începută de Azerbaidjan în Nagorno-Karabah la 19 septembrie 2023.” Potrivit Ordinului, operațiunea menționată „a avut loc în contextul expunerii de lungă durată a populației din Nagorno-Karabah la o situație de vulnerabilitate și precaritate socială”. După cum s-a afirmat „locuitorii acestei regiuni au fost grav afectați de întreruperea de lungă durată a conexiunii dintre Nagorno-Karabah și Armenia prin Coridorul Lachin, care a împiedicat transferul persoanelor de naționalitate sau etnie armeană, internate în Nagorno-Karabah, să fie transferate la unitățile medicale din Armenia pentru îngrijiri medicale urgente. Au existat, de asemenea, obstacole în calea importului în Nagorno-Karabah de bunuri esențiale, provocând penurie de alimente, medicamente și alte provizii medicale care salvează vieți.”

Astfel, în Ordonanța sa din 17 noiembrie, Curtea a constatat că există un risc iminent de vătămare ireparabilă a drepturilor armenilor în temeiul CERD.

Trecând la partea operațională a Ordinului, pe lângă angajamentele unilaterale ale Azerbaidjanului, care sunt „obligatorii și creează obligații legale”, inclusiv angajamentul său de a facilita accesul la CICR și inspecțiile de către ONU, de a proteja și de a nu deteriora sau distruge monumente, artefacte și situri, prin Ordonanța din 17 noiembrie, Curtea a ordonat Azerbaidjanului să:

1) „(i) să se asigure că persoanele care au părăsit Nagorno-Karabah după 19 septembrie 2023 și care doresc să se întoarcă în Nagorno-Karabah să poată face acest lucru într-o manieră sigură, nestingherită și rapidă; (ii) să se asigure că persoanele care au rămas în Nagorno-Karabah după 19 septembrie 2023 și care doresc să plece pot face acest lucru într-un mod sigur, fără obstacole și rapid; și (iii) să se asigure că persoanele care au rămas în Nagorno-Karabah după 19 septembrie 2023 sau s-au întors în Nagorno-Karabah și care doresc să rămână sunt libere și nu se va utiliza forța sau intimidarea care le-ar putea determina să fugă”; și

2) „protejează și păstrează documentele și evidențele de înregistrare, identitate și proprietate privată care privesc persoanele identificate la alin. (1) și ține seama de aceste documente și evidențe în practicile sale administrative și legislative”.

În plus, Curtea a ordonat Azerbaidjanului „să prezinte Curții un raport cu privire la măsurile luate pentru a pune în aplicare măsurile provizorii indicate și la angajamentele luate de agentul Azerbaidjanului în termen de opt săptămâni”. Armenia va avea apoi posibilitatea de a prezenta comentarii cu privire la raport.

Totodată, Ordonanța Curții a reafirmat măsurile provizorii indicate prin Ordonanțele sale din 7 decembrie 2021 și 22 februarie 2023.

Ordinul Curții este important: în niciun alt caz din istoria Curții nu s-a confruntat un stat cu atâtea ordonanțe privind măsuri provizorii într-o singură procedură. Acest lucru indică riscul continuu de prejudiciu ireparabil adus drepturilor etnicilor armeni în temeiul CERD, pe care îl prezintă comportamentul Azerbaidjanului.

Această ordonanță a Curții, ca și cele precedente, creează obligații juridice obligatorii în temeiul dreptului internațional.

mfa.am