Centenarul Orfelinatului Armean din Strunga
În perioada 29-30 septembrie, Uniunea Armenilor din România a organizat o serie de evenimente dedicate centenarului înființării Orfelinatului Armean din Strunga, în parteneriat cu Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, Primăria și Consiliul Local Strunga. În prima zi, la una din cele mai prestigioase săli de la Iași, sala Voievozilor de la Palatul Culturii, a avut loc o conferință și expoziție dedicate acestor evenimente.
Președintele UAR, Varujan Vosganian, care coordona conferința, a făcut o paralelă între exodul armenilor (inclusiv al copiilor) în timpul Genocidului Armean acum peste o sută de ani și exodul armenilor din Arțakh (Nagorno-Karabakh) de astăzi, menționând faptul că populația lumii nu a învățat lecțiile din secolul trecut și că acesta s-a încheiat doar cronologic, iar rănile create în acel secol nu sunt vindecate până acum. Primarul municipiului Iași, Mihai Chirică, a menționat rolul important al armenilor atât la Iași, cât și în toată țara încă de la înființarea Principatului Moldovei. El a subliniat faptul că istoria se repetă: dacă în urma Genocidului Armean din Imperiul Otoman 120,000 de copii rămăseseră orfani și căutau salvare, astăzi același număr de oameni, 120,000 de armeni din Nagorno-Karabakh sunt în exil.
Au mai luat cuvântul istoricul Sorin Antohi, doamna Senica Țurcanu, șef de secție la Muzeul de istorie al Moldovei, cercetătorul Remus Tănasă care au vorbit despre Genocidul Armean și consecințele lui, dintre care a fost și înființarea orfelinatului de la Strunga, precum și Lidia Prisac, autoarea articolului „Ecourile genocidului armean – Orfelinatul de la Strunga”. Printre invitații evenimentului au fost și Tatul Davoian, consulul onorific al Republicii Armenia la Chișinău și Karen Hovhannisyan, reprezentant al comunității armene din Republica Moldova.
Momente emoționante au fost când au vorbit descendenții lui Nșan și Zaruhi Maganian, profesori la orfelinatul de la Strunga. Nepotul lor, Garabet Haciaturian, a povestit amintirile cu bunicii lui, iar strănepoata lor, Narine Bogdan Căuș Nicolaides, a citit scrisorile trimise de Ulnia Blănaru-Maganian, fiica lor, și Tigran Maganian, strănepotul lor, care nu au putut fi prezenți la eveniment.
La sfârșitul conferinței subsemnatul, Arsen Arzumanyan, redactor al revistei „Ararat”, și-a lansat cartea „Orfelinatul Armenia din Strunga: Mărturii ale unor destine frânte”, în care, pentru prima dată, au fost folosite numeroase articole, apărute într-o serie de periodice armenești tipărite la București, despre toată povestea orfelinatului și a mausoleului-capelă din jurul orfelinatului.
Lansarea a fost urmată de documentarul „Strunga”, realizat de Cadri Abibula (TVR) și Mihai Stepan Cazazian (redactor-șef al revistei „Ararat”) în 2007, care a fost prezentat în festivalurile internaționale de la Erevan („Caisa de Aur”) și Los Angeles (AFFMA).
Expoziția „Strunga – noua casă a orfanilor armeni” a fost concepută și documentată de M. Stepan Cazazian, A. Arzumanyan și jurnalista Andreea Tănase, și poate fi vizitată în perioada 29 septembrie – 26 noiembrie la Muzeul de Istorie a Moldovei.
Pe 30 septembrie, la Strunga a fost dezvelit un monument comemorativ (sculptor: Bogdan Hovhannisyan, Vanadzor, Armenia), dedicat centenarului înființării orfelinatului, amplasat în fața sediului Bibliotecii comunale „Mihai Ursachi” și a Consiliului Local Strunga. Monumentul comemorativ a fost dezvelit de Varujan Vosganian, președintele UAR, și de Ioan Agafiței, viceprimarul comunei Strunga, care i-au salutat pe toți invitații la eveniment. Piatra a fost sfințită de preotul armean Yeznik Torgomyan, din Suceava, care a făcut apel la unirea tuturor armenilor din lume pentru a înfrunta provocările actuale legate de situația din Arțakh (Nagorno-Karabakh) și peste 100000 de mii de refugiați.
Au vorbit și istoricul Sorin Antohi, iar subsemnatul a prezentat istoria mausoleului-capelă din sat și a armeanului Agop Inge (Inge Robert) care a fost fondatorul satului Strunga și a cunoscutelor băi din localitate. Un fapt inedit a fost relatarea poveștii privind un fenomen rar întâlnit în momentul realizării monumentului de la Strunga: în interiorul blocului de tuf roz sculptorul B. Hovhannisyan a descoperit porţiuni de tuf negru…
Ulterior a avut loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale armenești oferit de Corul Ani al Arhiepiscopiei Armene și de ansamblurile de dansuri armenești Vartavar din București, și Hayakaghak din Gherla, iar elevul Davit Karamyan a recitat o poezie patriotică. După spectacol a vorbit prof. univ. dr. Maricel Agop, președintele sucursalei Iași a UAR, despre organizarea acestor evenimente.
De asemenea, la Strunga a fost prezentată expoziția restrânsă „Strunga – Noua Casă a Orfanilor Armeni”, care se va afla acolo permanent.
Evenimentul a fost prezentat pe larg în mass-madia locală.
Arsen ARZUMANYAN
Fotografii: Andreea Tănase