18 septembrie : Ziua Astronomiei în Armenia

Pe 18 septembrie 1908 s-a născut la Tiflis (Tbilisi) Viktor Hambarțumian unul din cei mai mari astronomi și astrofizicieni ai lumii. În onoarea sa Armenia a decis, în anul 2009, ca ziua de 18 septembrie să fie sărbătorită și considerată Ziua Astronomiei.
Tatăl său, avocatul și criticul literar, Hamazasp Hambarțumian, a sesizat înclinația micului Viktor pentru numere și matematică și s-a implicat serios în dezvoltarea intelectuală a fiului său. La vârsta de 4 ani Viktor rezolva cu plăcere probleme de aritmetică, iar la vârsta de 12 ani a devenit interesat de astronomie. În anul 1924, Viktor a devenit student la Departamentul de fizică-matematică a Institutului Pedagogic din Leningrad. Un an mai târziu, s-a transferat la Universitatea de Stat din Leningrad (Sankt Petersburg) . În anul 1926, încă student, a publicat primul său articol științific . A publicat peste 15 articole în timpul studenției. După absolvirea universității, între anii 1928 și 1931, V. Hambarțumian a urmat cursul postuniversitar al Observatorului Pulkovo sub conducerea academicianului Aristarkh Belopolsky . Din anul 1931 Hambarțumian, pentru prima dată în URSS, a început să predea un curs de astrofizică teoretică la Universitatea din Leningrad.
În anul 1934 Hambarțumian devenind profesor la Universitatea din Leningrad a fondat și a condus prima catedră de astrofizică a URSS . În anul 1935, Hambarțumian a primit titlul de doctor în științe fizice fără a susține o disertație, ceea ce a fost rezultatul marii sale autorități științifice și a faimei și recunoașterii internaționale. În anul 1939, a fost ales membru corespondent al Academiei de Științe a URSS și a fost numit prorector al Universității.

În primele luni ale Marelui Război Patriotic, importante laboratoare științifice ale universității au fost evacuate la Yelabuga (Tatarstan). Aici Hambarțumian a lucrat la o nouă teorie a dispersiei luminii într-un mediu neclar, bazată pe principiul invarianței inventat de el. Acest principiu este acum utilizat pe scară largă în alte ramuri ale fizicii matematice și ale geofizicii. În anul 1943 a fost creată în Armenia ,Academia de Științe, iar Victor Hambarțumian devine vicepreședintele acesteia și profesor la Universitatea din Erevan.
În anul 1944, a fondat Departamentul de Astrofizică de la Universitatea din Erevan, iar doi ani mai târziu a condus noul Observator astrofizic Byurakan (lângă Erevan) și a continuat să-l conducă timp de mai bine de 40 de ani. În anul 1947 a fost ales președintele academiei și a fost reales în acest post pentru toate mandatele până în 1993.
Între anii 1948 și 1955 a fost vicepreședintele Uniunii Astronomice Internaționale, iar între anii 1961și 1964 a fost președinte. Între anii 1966 și 1972 a fost președintele Consiliului Internațional al Societăților Științifice .
În anul 1953 V. Hambarțumian a fost ales academician al Academiei de Științe a URSS. A fost membru de onoare a peste 30 de academii naționale și organizații internaționale din lume. În 1993, a devenit președintele de onoare al Academiei de Științe din Armenia . În 1994, i s-a acordat titlul de Erou Național al Armeniei.
A murit pe 12 august 1996 la Byurakan. El este înmormântat nu departe de telescopul de 2,6 m al observatorului Byurakan, în cimitirul familiei Hambarțumian. Locuința lui a devenit casă-muzeu iar observatorul Byurakan poartă numele fondatorului său din 1998.
O mica planetă, descoperită de T. M. Smirnova la 14 mai 1972 la Observatorul Astrofizic din Crimeea, poartă numele 1905 Hambarțumian. Muntele Hambarțumian din Munții Prințului Charles din Antarctica este denumit în onoarea sa.
Orizonturile științifice ale lui Hambarțumian au fost extrem de largi, iar contribuția sa la astronomiw a fost pur și simplu neprețuită. Lucrările sale științifice au acoperit multe domenii ale astronomiei, în special, au fost dedicate fizicii stelelor și a nebuloaselor gazoase, mecanicii statistice a sistemelor stelare, astronomiei și cosmologiei extragalactice și fizicii nucleare. O serie mare de lucrări ale omului de știință sunt dedicate evoluției galaxiilor.
Gabriel Antonie Lazarovici