Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

IMG_4173

1.   Erevan, Erebuni

17 august 2014, ora 5 dimineața …

Micul și modernul aeroport Zvarnotz își primește în liniște vizitatorii. Sosesc din Polonia în Armenia și sesizez imediat diferența: sunt în Asia de sud – vest.

Peste aproape 30 de minute, ajung la gazda mea care locuiește la marginea capitalei într-o casă cu etaj ce are o mică grădină și un iaz cu peștișori portocalii. Mă întâmpină patru fete: Luce, Nane, Agathe și Shorek, care mă vor ajuta să descopăr Erevanul, unul din cele mai vechi centre urbane din lume.

Situat la 23 de km de granița cu Turcia, pe râul Hrazdan, în partea central sudică a Armeniei, Erevanul a fost reconstruit după proiectele arhitectului Alexander Tamanyan care a realizat unele dintre cele mai importante edificii precum: Opera, Piața Republicii, Spitalul de copii etc.

În prezent, Erevanul surprinde prin multitudinea clădirilor roz din tuf care conferă unicitate orașului în această parte de lume.

IMG_4110

O notă de eleganță aduce și artera pietonală Northen Avenue, având o lungime de 450 m. Alcătuită din 11 blocuri ultramoderne, de 9 etaje această zonă rezidențială se remarcă prin prezența restaurantelor și cafenelelor deosebite. Multe tipuri de materiale precum granit, bazalt, travetrin și tuf au fost folosite la construcția acestor clădiri. Tot aici se află și renumitul magazin de bijuterii ‘’ Cronograf ‘’ care comercializează obiecte unicat realizate după cele mai noi tendințe în domeniu. Centrul orașului prinde viață seara odată cu încheierea programului de lucru.

Fântânile muzicale din Piața Republicii atrag în zilele toride foarte mulți localnici și turiști.

Un alt loc îndrăgit în Erevan se numește Cascada. În acest spațiu se află și Muzeul de Artă Modernă Cafesjian inaugurat în 2009. Acestă impresionantă clădire a fost proiectată de firma David Hotson Arhitects din New York . De altfel, Fundația Cafesjian a investit peste 35 milioane de dolari pentru reconstrucția Cascadei. O galerie de sculpturi moderne semnate de importanți artiști contemporani din întreaga lume se întinde în fața Cascadei, uimind trecătorii prin originalitatea și divesitatea  formelor. Lângă Cascadă este situat  muzeul Charles Aznavour inaugurat în 2011 ce reunește o colecție uriașă de discuri, albume, cărți, fotografii și portrete ale marelui muzician.

IMG_4473

În nordul Erevanului la poalele unui mic deal se află Matenadaranul construit între anii 1945 -1957 , având o colecție de peste 17 mii de manuscrise și o serie de alte documente.

 

IMG_4223

 

 

 

 

 

 

 

 

În fața terasei principale se înalță statuia lui Mestrop Maștoț și a elevului său.

 

Erevanul, orașul întemeiat de regele Arghishti I acum 2796 de ani găzduiește în cele 56 de săli ale Galeriei Naționale de Artă numeroase exponate valoroase. Astfel, pot fi admirate lucrări de I. Repin, V. Kandinski , M. Chagal alături de opere ale artiștilor armeni.

IMG_4149

În inima orașului, în Parcul Lebedelor, se află uluitoarea statuie a compozitorului Arno Babadjanian. Silueta  sa la pian exprimă uimirea compozitorului față de puterea muzicii,  iar forma sa topită,  trăirea veșnică a operei. De fapt, Erevanul e cunoscut în lume și pentru sculpturile din parcuri, unele dintre ele fiind capodopere de Fernando Botero, Lynn Chadwick, Barry Flanagan.

IMG_4345

Însă cel mai tulburător monument al Erevanului se află pe un deal în parcul Tsitsernakaberd. Este vorba de  Complexul memorial închinat victimelor genocidului din 1915 a cărui construcție a fost finalizată în 1967. Ansamblul e alcătuit din 12 dale uriașe având în centru o flacără eternă. Ca și Muzeul Genocidului Armean înălțat mult mai târziu și inaugurat în 1995, monumentul amintește de tragica și violenta dispersare a  acestui popor, dar și de unitatea sa.

Sunt multe locuri în Erevan de unde în zilele senine se poate vedea Araratul , dar aceste imagini trebuie gustate la fața locului în orașul în care basturmaua și sugiukul au o aroma inconfundabilă.

IMG_4578Andreea Barbu