Arhiepiscopia Armeana

620 de ani de la înființarea și recunoașterea Eparhiei Armene din România și 510 ani de la târnosirea Mănăstirii Hagigadar

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          Anul acesta in perioada 13-15 august, a avut loc traditionalul pelerinaj la manastirile armene din Suceava, unde s-au savarsit slujbe specifice conform programului liturgic anuntat. In cadrul slujbelor au fost marcate evenimentele 620 de ani de la infiintarea si recunoasterea Eparhiei Armene din Romania si 510 ani de la tarnosirea Manastirii Hagigadar.

          Vineri, 12 august, la ora 00:00 a fost savârșită la Mănăstirea Hagigadar slujba Miezonopticii, o slujba specifica manastirilor și reintrodusa prin buna randuiala a Preasfintiei Sale.

Sambata, 13 august, la ora 16:00, a fost oficiata sub protia Preasfintiei Sale Episcop Datev Hagopian slujba vecerniei la biserica Sf. Simion din Suceava, dupa care s-a continuat la monumentul khacikar din curtea bisericii o slujba de pomenire pentru cei care isi gasesc odihna de veci pe acest loc.

Hrisov de apreciere și binecuvântare patriarhală fiilor Noștri iubiți din Suceava, enoriași ai Bisericii Sf Cruce, preoților și membrilor consiliului parohial

Dăm slavă și mulțumire Bunului Dumnezeu, Celui Care cu purtarea Sa de grijă  ocrotește de multe veacuri bisericile și mănăstirile înălțate de strămoșii  noștri pe pământul cel binecuvântat al României, lăcașuri de închinăciune și de slujire în folosul împlinirii nevoilor spirituale și a năzuințelor naționale ale fraților noștri trăitori pe acele meleaguri.

Există mărturii vechi, încă din sec XIII-XIV, care atestă prezența armenilor pe pământ românesc. După căderea regatului Bagratunizilor  în sec XI mulți dintre locuitorii regatului și-au căutat liniștea și adăpostul în alte locuri, iar  mare parte dintre aceștia au ajuns pe pământul hăruit de Dumnezeu pentru viitorul liniștit al familiilor lor și al urmașilor acestora. Nu le-a fost ușor, dar  Domnul le-a deschis calea spre acest pământ binecuvântat, unde, în timp, au reușit să întemeieze comunități  bine organizate, păstrând specificul spiritual și național, păstrând acea strânsă legătură cu  rădăcinilor strămoșilor lor.

Avem astăzi bucuria  de a trimite spre voi, fiii ai Noștri, enoriași ai Bisericii Sf Cruce din Suceava, expresia gândurilor de bine și încredințarea iubirii Noastre părintești, laolaltă cu binecuvântarea Noastră patriarhală, cu prilejul aniversării a 500 de ani de la ridicarea acestei biserici. Biserica Sf Cruce este printre primele biserici armenești înălțate  în Europa, lăcaș sfânt de închinăciune, alături de care strămoșii voștri au construit o clopotniță, capelă, o școală, păstrând cu pioșenie și locurile de odihnă veșnică ale  ctitorilor și strămoșilor armenilor din Suceava. Între zidurile acestui lăcaș au răsunat cântările specifice bisericii armene, acolo s-au închinat și s-au rugat  generații întregi de credincioși armeni și români, veniți spre închinăciune pentru a se învrednici de bunarăsplată a evlaviei dovedite prin fapte în fața Domnului. Acum, în sec XXI, la o jumătate de mileniu de la înâlțarea acestui lăcaș,  puțini armeni se mai află pe meleagurile străvechii capitale a Moldovei, însă chiar și așa, prin mila Domnului, lăcașul cel sfânt al armenilor rămâne pururi deschis spre a-i primi  la rugăciune pe toți cei ce caută împlinirea gândurilor lor  în fața simplității  micului său altar. Ne bucurăm să vedem  dăinuirea dorinței pe care au avut-o strămoșii voștri acum 500 de ani, de a lăsa un loc sfânt  pentru generațiile care vor veni.

Ne amintim cu plăcere ceasurile petrecute  cu prilejul vizitei Noastre  în România, în urmă cu un deceniu, când am trăit marea bucurie duhovnicească de a Ne putea închina în rugăciune la Suceava, împreună cu credincioșii noștri trăitori pe aceste meleaguri. Ne-am rugat într-un glas pentru pacea lumii, pentru binele oamenilor și a sfintelor lui Dumnezeu biserici, pentru oameni și omenire. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru tot binele arătat comunității străvechi a armenilor din România, pentru ocrotirea sfintelor noastre biserici și mănăstiri, pentru iubirea ce o arată ținându-ne în pace și bunăînțelegere, iubitori de Hristos și de țară, doritori neostoiți ai binecuvântării venite din lumina Sf Ecimiadzin.

Cu prilejul aniversării a 500 ani de la înălțarea bisericii Sf Cruce din Suceava trimitem spre voi cuvântul Nostru de apreciere și binecuvântare. Felicitări și gânduri frumoase tuturor, Întâistătătorului Eparhiei, PS Episcop Datev, păstorilor și celor păstoriți, întrgii obști care cu dreaptă credință se închină în fața altarului străvechii noastre biserici. Fiți tari și stăruitori în toate cele bineplăcute Domnului, ancorați în credință,iubire și nădejde către Domnul, purtători ai aceluiași dar și har  în slujba năzuinței de a aduce slavă  și strălucire nației, bisericii și întregii lumi.

Ne rugăm Domnului  să nu ne lipsească niciodată de bucuria iubirii Sale, să păzească în pace și lumina armoniei viața voastră,truda voastră de slujire, cu rod bineplăcut și folositor. Dumnezeu să vă ocrotească pe voi și țara în care trăiți, spre împlinirea menirii voastre și slava bisericii noastre strămoșești.

Fiți sănătoși, întăriți cu harul Sfântului Duh și pururi binecuvântați  de Noi.

Cu  binecuvântări,

Karekin al II lea

Catolicos al Tuturor Armenilor

Scris la 19 ianuarie 2022-08-08 la Sf Ecimiadzin

Anul armenilor 1461

Nr 2117

Tot sambata, la ora 18:00, la biserica Sf. Cruce a fost oficiata de catre Preasfintia Sa Episcop Datev Hagopian impreuna cu preotii slujba de Inainteapraznuirii Adormirii Maicii Domnului, dupa care a fost citita Gramata Patriarhala adresata Intaistatatorului Bisericii Armene din Romania de catre Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, Catolicos Suprem cu prilejul implinirii a 500 de ani de la tarnosirea bisericii Sf. Cruce, in care este evidentiata daruirea si credinta comunitatii armene sucevene. La finalul slujbei Preasfintia Sa a savarsit conform molitfelnicului slujba sfintirii sarii, necesare pregatirii ciorbei de hurut, ce s-a consumat a doua zi la masa de hram.

Duminica dimineata, 14 august, multime de credinciosi si pelerini, adunati la baza dealului Manastirii Hagigadar, impreuna cu Preasfintia Sa Episcop Datev Hagopian, au urcat in procesiune spre biserica, unde au avut bucuria duhovniceasca de a participa la Sf. Liturghie Arhiereasca cu prilejul marelui praznic al Adormirii Maicii Domnului. Dupa cuvantul de invatatura, Parintele Episcop a oficiat slujba de sfintirea strugurilor, si a pachetelor care au fost impartite credinciosilor, iar mai apoi s-a continuat cu agapa la restaurantul Continental din Suceava.

Luni, 15 august, incepand cu ora 9:30 a fost savarsita la Manastirea Zamca slujba parastasului, unde au fost pomeniti ctitori, binefacatori si slujitori din cadrul Eparhiei. La sfarsit Preasfintia Sa a avut o intalnire oficiala in trapeza manastirii cu domnul Vasile Tofan, vicepreședinte al Consiliului Judetean Suceava, unde a exprimat o hotarare a consiliului episcopilor armeni din Europa, binecuvântata de Sanctitatea Sa Karekin al II-lea, prin care Manastirea Zamca sa devina un centru spiritual si infiintarea unui seminar teologic care sa deserveasca comunitatile armenesti din Europa

La toate aceste slujbe si evenimente au participat atât credincioși armeni din cadrul Eparhiei, precum si credinciosi români, Varujan Vosganian, președinte al UAR, deputatul Varujan Pambuccian, alți reprezentanți ai Uniunii Armenilor din România si autorităților județene.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Armene din România