Mihai Stepan Cazazian

BUCUREȘTI / Aniversarea a 30 de ani de la declanșarea Mişcării pentru Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Duminică 1 aprilie, după slujba de Florii de la Catedrala Armeană din București a avut loc la Biblioteca Dudian o acțiune dedicată aniversării a 30 de ani de la declanșarea Mişcării pentru Karabagh. 

În cadrul evenimentului au lua cuvântul: E.S. dl. Sergey Minasyan, Ambasador al Republicii Armenia, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, dl. deputat Varujan Vosganian, Președintele Uniunii Armenilor din România, dl. deputat Varujan Pambuccian, reprezentant al UAR în Parlament,  dl. Ashot Grigorian, Ministru Plenipotentiar al Ambasadei Republicii Armenia, dl. Eduard Antonian, Redactor la revista Ararat.

 

Vorbitorii au subliniat importanța declanșării Mișcării Karabagh care, deși a fost urmată de un război și de crime săvîrșite împotriva armenilor de către autoritățile azere, a dus  în final  la obținerea independenței  Karabagh-ului.

demonstrație pentru Karabagh. București 30 ianuarie 1990

Domnul Vosganian a amintit că în 1990, la doar cîteva zile după reînființarea Uniunii Armenilor, comunitatea armeană din București a organizat o demonstrație în faţa Ambasadei U.R.S.S., de solidaritate cu armenii din Karabagh, teritoriu cu populaţie majoritar armeană aflat în administrarea AzerbaidjanuluiMembrii comunităţii armene au depus atunci o petiţie şi un protest la Ambasada U.R.S.S. din Bucureşti.

Și pentru că la acest eveniment a fost prezentat  volumul semnat de Sergiu Selian, “Artakh – un ținut care există” ( apărut la Editura Ararat) istoricul Eduard Antonian a citit și mesajul trimis de domnul Sergiu Selian în care se spune :

“Astăzi, Arțakhul are toate pârghiile unui stat de drept și nu-i lipsește decât semnătura comunității internaționale, care ar urma să fie doar o atestare formală. El există oricum și este, pentru alte puteri, o pildă de suveranitate și democrație cu un trecut ferm, bine organizat. Anul trecut, când mă aflam la Erevan, am făcut o vizită la reprezentanța Arțakhului în Armenia, unde am lăsat un exemplar din cartea mea care înțeleg că este prezentată acum, chiar dacă după cinci ani de la apariție. Am primit, în schimb, de la reprezentantul permanent al Arțakhului, domnul Karlen Avetisian, o broșură interesantă, adică de un interes special, care include – comentată – o constituție a Arțakhului, elaborată la inițiativa lui Vaceakan cel Evlavios, rege al Arțakhului în anii 485-510, și adoptată de sfatul reprezentanților tuturor păturilor sociale. În 21 de puncte, este reglementată, acolo, pe baze democratice, existența cotidiană a locuitorilor, într-un spirit legal și egalitar,ceea ce poate constitui și astăzi un exemplu pentru numeroase state.

Din septembrie 1988, când pătrundeam, în piața Operei din Erevan, în fervoarea mișcării pentru Arțakh, până astăzi, când încă mă imaginez viețuind în Martakert, locul meu preferat din Arțakh, n-am încetat să mă consider, fie și în absența vreunui document de confirmare, arțakhian. Ceea ce vă doresc și vouă.”

Ambasada Republicii Armenia, Uniunea Armenilor din România și Arhiepiscopia Armeană au fost organizatorii acestui eveniment care a fost filmat de TVR și va fi difuzat în cadrul emisiunii Conviețuiri.