Mihai Stepan Cazazian

BACĂU / Ambasadorul Republicii Armenia s-a întâlnit cu primarul Cosmin Necula

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14364754_1098545890236797_7428500959983724154_n-655x360

Timp de trei zile, in Bacau, cu ocazia Zilei Republicii Armenia, se desfasoara o serie importanta de manifestari culturale, reunite sub genericul “Festivalul Filmului Armenesc”, organizate de Sucursala Bacau a Uniunii Armenilor din România, in parteneriat cu Ambasada Republicii Armenia, Uniunea Armenilor din România, Primaria si Consiliul Judetean Bacau, Filarmonica “Mihail Jora”, Inspectoratul Scolar Judetean, Palatul Copiilor, colegiile “Vasile Alecsandri”, “Gheorghe Vrânceanu”, “Ferdinand I”, “Stefan cel Mare” si Scoala Gimnaziala “Spiru Haret”.

Astfel, in prima zi, 22 septembrie, la Sala ATENEU a Filarmonicii “Mihail Jora”, au fost prezentate filmele “Hagigadar, regasirea sperantei” si “Noravak, intre legenda si realitate”, regizori Florin Kevorkian si Izabela Bostan.

Dupa cele doua filme, a urmat un concert cu muzica de film, sustinut de artistul de origine armeana Capriel Dedeian.

In cea de-a doua zi, la Festivalul Filmului Armenesc au fost prezenti si ambasadorul Republicii Armenia in România, Excelenta Sa Hamlet Gasparian si vicepresedintele Uniunii Armenilor din România, Sirun Terzian.

Intr-o limba româna impecabila, ambasadorul Republicii Armenia a rostit o scurta alocutiune, in care s-a referit la istoria milenara si zbuciumata a poporului armean, la momentele fericite traite cu ocazia declararii, in ziua de 23 septembrie 1991, a independentei tarii sale.

“Ma bucur sa ma aflu aici, cu dumneavoastra, armeni si români, la sarbatoarea poporului armen, la implinirea a 25 de ani de la declararea independentei Republicii Armenia. Tot acum marcam si 25 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua tari, cu mentiunea ca România a fost prima tara care a recunoscut noul statut al tarii noastre. Felicit cu aceasta ocazie si le transmit cele mai bune sentimente de pretuire si dragoste armenilor din Bacau.

De asemenea adresez felicitari Filialei Uniunii Armenilor din Bacau, presedintelui ei, domnul Vasile Agop, pentru aceasta initiativa, de a prezenta publicului larg mai multe filme cu teme istorice, cât si artistice, realizate de creatori tineri de origine armeana.

Este un lucru extraordinar, de aceea imi face o deosebita placere sa multumesc domnului Cosmin Necula, primar al municipiului Bacau, cât si Consiliului Local, pentru sprijinul acordat constant si permanent comunitatii armene din orasul dumneavoastra.

De altfel, am si avut, in cursul zilei de vineri, o intâlnire cu dumnealui, ocazie de a discuta despre relatiile dintre tarile noastre, dintre comunitatile locale, unde traiesc armeni. Va doresc la toti vizionare placuta, sanatate si bucurii”, a spus pe scurt Excelenta Sa Hamlet Gasparian.

“A fost o intâlnire foarte buna, am trecut in revista colaborarea dintre cele doua etnii, am semnat si un parteneriat intre municipalitate si Filiala Bacau a UAR, care are ca obiect sprijinirea si colaborarea in multiple domenii dintre cele doua institutii.

Am discutat aspecte concrete ale acestei colaborari. De asemenea, am analizat o cerere depusa de comunitatea armeana pentru ridicarea in Bacau a unui monument inchinat memoriei eroilor armeni, solicitare care va fi pusa pe ordinea de zi a unei viitoare sedinte de consiliu local”, ne-a declarat Cosmin Necula.

Cu aceeasi ocazie, Cosmin Necula si ambasadorul Republicii Armenia au stabilit posibilitatea infratirii municipiului Bacau cu un oras de acelasi rang din Armenia.

Dupa alocutiunea ambasadorului, invitatii au urmarit câteva filme de scurt metraj:“Când moartea intârzie sa apara”, “Legatura de leustean” si “La multi ani!”, regizor Armine Vosganian, “Impacare, impacare”, “Octav” si “Meditatii”, regia Andrei Levon Initian, ambii, impreuna cu regizorul Florin Kevorkian, prezenti in sala, iar la final au avut loc o discutie cu spectatorii despre subiectele filmelor, despre Armenia si România.

Sâmbata, de la ora 17.00, la sediul UAR din Bacau, armenii bacauani, dar si prietenii lor de alte etnii, au fost invitati la un medalion cinematografic, cu actorul Florin Kevorkian, urmat de o dezbatere despre imbinarea artelor filmului, mari creatori in cinema: Charlie Chaplin, Orson Wells, Nikita Mihalkov.

Gheorghe Băltățescu

desteptarea.ro