Redactor

PARLAMENTUL TURC / Apelul deputatului Garo Paylan pentru a ancheta împrejurările în care au fost uciși 7 deputați armeni în 1915

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

arton125247-450x300

Garo Paylan , deputat al Partidului Democratic al Poporului (HDP) a sugerat, în timpul unei sesiuni a Parlamentului turc, formarea unei comisii parlamentare care să investigheze împrejurările în care 7 membri armeni ai Parlamentului otoman, care au servit între 1908 și 1915 au fost uciși după ce au fost arestati, în perioada aprilie-mai 2015.
Garo Paylan, în propunerea sa, a solicitat o investigație asupra modului în care Krikor Zohrab, Ohannes Vartkes Serengülyan, Nazaret Dağavaryan, Garabed Pașayan, Onnik Tertsakyan [Arșak Vramyan] Isdepan Çıracıyan și Hampartsum Boyaciyan au fost uciși și unde sunt îngropate corpurile lor. El a cerut de asemenea funeralii adecvate pentru ei.

În discursul său curajos Garo Paylan a spus în Parlamentul turc:

După începerea celei de-a doua perioade constituționale, în 1908, mulți armeni au fost aleși în Camera Deputaților. Bedros Hallaçyan (Istanbul), Krikor Zohrab (Istanbul), Ohannes Vartkes Serengülyan (Erzurum), Karekin Pastırmacıyan (Erzurum) Istepan Ispartalıyan (Izmir), Nazaret Dağavaryan (Sivas), Hampartsum Boyaciyan (Kozan, Adana) Keğam Der Garabedyan (Muș ), Hagop Babikyan (Tekirdag) și Vahan Papazian (Sivas) au fost aleși în 1908, în Cameră, din diverse orașe iar în 1909, a fost ales Artin Boșgezenyan din Alep.

În 1912, Agop Boyaciyan (Tekirdag), Artin Boșgezenyan (Halep), Bedros Hallaçyan, Karekin Pastırmacıyan (Erzurum) Keğam Der Garabedyan, Krikor Zohrab, Ohannes Vartkes Serengülyan, Garabet Pașayan (Sivas), Vahan Bardizbanyan (Izmir), Onnik Tertsakyan [ Arșak Vramyan] (Van) și Hampartsum Boyaciyan au fost aleși în Cameră.

În 1914, ultimele alegeri în care armenii au fost aleși, Isdepan Çıracıyan (Ergani, Diyarbekir) Osep [Hovsep] Medetyan (Erzurum) Ohannes Vartkes Serengülyan, Artin Boșgezenyan, Bedros Hallaçyan, Krikor Zohrab, Onnik İhsan Efendi (Izmir), Karabet Tomayan (Kayseri), Matteos Nalbantyan (Kozan, Adana), Agop Hırlakyan (Maraș) Keğam Der Garabedyan, Onnik Tertsakyan [Arșak Vramyan] și Dikran Barsamyan (Sivas) au fost deputați în Cameră.

Krikor Zohrab a fost arestat la Istanbul pe 21 mai 1915 și urcat într-un tren, alături de deputatul de Erzurum, Ohannes Vartkes Serengülyan pentru a fi trimiși la Diyarbakir în fața Curții marțiale. Mai întâi au fost trimiși la Konya și Adana și în final la Alep. În cele din urmă au fost exilați în Urfa. Zohrab și Serengülyan au fost uciși în provincia Karaköprü, Urfa.

Nazaret Dağavaryan a fost arestat la Istanbul la 24 aprilie 1915 și trimis la închisoarea Ayaș. Apoi, pe drumul spre Diyarbakir, unde urma să fie judecat de Curtea marțială, el a fost ucis în apropierea de Siverek.

Garabed Pașayan a fost arestat în Beyoglu la 24 aprilie 1915 și trimis la închisoare Ayaș. El a fost ucis într-o vale din apropierea cartierului Elmadağ.

Isdepan Çıracıyan a fost arestat la Diyarbakir la data de 21 aprilie 1915. Este cunoscut faptul că el a fost ucis în apropierea satului Çalıkhan, Diyarbakir la 9 iunie 1915.

Este cunoscut faptul că Onnik Tertsakyan [Arșak Vramyan] a fost arestat la 27 aprilie 1915 și  ucis la Arapu Tsor în aproapiere de Bitlis.

Hampartsum Boyaciyan a fost răpit din casa sa din Beyoglu pe 24 aprilie 1915 și arestat. Mai întâi a fost trimis la Sincanköy la Ankara și apoi la închisoarea Ayaș. Transferat la Kayseri, Boyaciyan a fost executat acolo pe 6 sau 7 august.

Dupa perioada multiculturală, între 1908 și 1912, cînd toate popoarele (din Imperiu) au trăit împreună și au fost reprezentate, junta a schimbat idealurile politice democratice împărtășite și de politicienii armeni.
Perioada care a început cu arestarea și uciderea politicienilor armeni și liderii de opinie a avut drept consecințe că, armenii, sirienii, grecii și evreii au fost transformați în “minorități” prin crime în masă , exiluri și pogromuri.
Localizarea mormintelor celor 7 politicieni armeni, care au servit în Cameră și organizarea de funeralii adecvate este o chestiune de onoare pentru Parlament.
Astfel, solicităm o anchetă parlamentară pentru a investiga asasinarea lui Krikor Zohrab, Ohannes Vartkes Serengülyan, Nazaret Dağavaryan, Garabed Pașayan, Isdepan Çıracıyan, Onnik Tertsakyan [Arșak Vramyan] și Hampartsum Boyaciyan, localizarea mormintelor lor și restabilirea onoarei celor care au servit în Cameră prin organizarea de funeralii adecvate pentru ei.