Redactor

30 DE ANI DE RELAŢII DIPLOMATICE ÎNTRE REPUBLICA ARMENIA ŞI ROMÂNIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 17 decembrie a.c., marcăm 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Republica Armenia şi România. Însă relaţiile armeano-române au rădăcini istorice profunde, legate, în mare parte de prezenţa multiseculară, în România, a comunităţii armene. Deloc întâmplător este şi faptul că România a fost unul dintre primele state care a recunoscut independenţa Republicii Armenia. Iar la 17 decembrie 1991, în timpul primei vizite în România a Ministrului Afacerilor Externe al Armeniei, de la acel moment, Raffi Hovhannisian a fost semnat Protocolul de stabilire a relaţiilor diplomatice între Republica Armenia şi România şi au avut loc şi primele consultări politice desfăşurate la nivelul ministerelor afacerilor externe.

În aceste trei decenii, relaţiile diplomatice între Armenia şi România s-au remarcat prin succese semnificative în consolidarea cooperării din domeniul politic, economic, cultural, educaţional, ştiinţific şi altele. Un element important al relaţiilor bilaterale îl reprezintă cooperarea parlamentară. În acest context, trebuie menţionat faptul că Parlamentul României a fost printre primele din statele membre UE, care, în octombrie 2018, a iniţiat ratificarea Acordului de parteneriat cuprinzător şi consolidat, semnat dintre Armenia şi Uniunea Europeană.

De asemenea, cooperarea în cadrul diverselor instituţii şi organizaţii este un alt element important al interacţiunii armeano-române la diverse niveluri. Pentru Republica Armenia, este foarte importantă poziţia echilibrată a României în conflictul din Nagorno-Karabakh, precum şi faptul că activitatea co-preşedinţilor grupului de la Minsk al OSCE – singurul format legitim de soluţionare al conflictului, este susţinută de oficialităţile de la Bucureşti.

România este, de asemenea, recunoscătoare atât Guvernului României, cât şi diverselor organizaţii publice şi persoanelor fizice care au susţinut umanitar poporul din Nagorno-Karabakh, ce în toamna anului 2020 a fost supus agresiunii din partea Azerbaidjanului şi a Turciei.

O importantă punte de legătură între Armenia şi România este comunitatea armeană din România, care de-a lungul secolelor şi-a adus contribuţia semnificativă la dezvoltarea politică, economică, ştiinţifică şi culturală a României. Actualii reprezentanţi a comunităţii armene din România sunt în mare parte urmaşi ai refugiaţilor din Imperiul Otoman, care s-au adăpostit în România după Genocidul din 1915. Acesta a fost şi motivul pentru care, în aprilie a.c., pentru prima data în istoria României, a avut loc o sesiune parlamentară dedicată Genocidului, în cadrul căreia reprezentanţii tuturor forţelor politice reprezentate în Parlamentul României şi-au exprimat solidaritatea faţă de poporul armean, iar acest fapt a reprezentat un important semn, atât pentru diaspora armeană din România, cât şi pentru armenii din întreaga lume.

Astăzi, alături de colegii noştri români, marcăm în diverse moduri cei 30 de ani de relaţii diplomatice, iar cu acest deosebit prilej, ne exprimăm încrederea că cele două popoare şi state ale noastre vor avea şi pe viitor o interacţiune activă în diverse domenii de interes reciproc, iar noi nu vom precupeţi niciun efort în acest sens şi vom duce la un nou nivel prietenia armeano-română, consolidată de-a lungul mai multor secole.

Comunicat de presă – Ambasada Republicii Armenia în România