Mihai Stepan Cazazian

30 DE ANI de la recunoașterea independenței Republicii Armenia de către România și stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale (1991)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Armenia și-a redobândit independența în contextul destrămării Uniunii Sovietice. La 23 august 1990 Sovietul Suprem de la Erevan a adoptat declarația de suveranitate a Armeniei și noua titulatură a statului – Republica Armenia.

Peste un an, la 23 august 1991, Armenia se declară independentă, hotărâre validată printr-un referendum democratic, desfășurat la 21 septembrie 1991, când peste 90% din votanți s-au pronunțat pentru independență. La 23 septembrie 1991, Parlamentul din Armenia a proclamat oficial independența de stat.

România a recunoscut independența Republicii Armenia la 11 decembrie 1991.

La câteva zile, a urmat vizita la București a ministrului de externe armean Raffi Hovannisian, în perioada 16-17 decembrie. Ministrul armean a avut convorbiri cu omologul român, Adrian Năstase şi a fost primit de preşedintele României, Ion Iliescu. La încheierea convorbirilor, la 17 decembrie 1991, au fost semnate Protocolul privind stabilirea relaţiilor diplomatice între România şi Republica Armenia şi Protocolul privind consultările între cele două Ministere de Externe.

În perioada 18-20 aprilie 1994, a avut loc vizita oficială în România ministrului afacerilor externe al Republicii Armenia, Vahan Papazian. Acesta a avut convorbiri cu Ion Iliescu, preşedintele României şi cu Nicolae Văcăroiu, prim-ministru. A fost semnată cu acest prilej o Convenţie Consulară între România şi Armenia și a fost deschisă oficial Ambasada Republicii Armenia la Bucureşti.

În perioada 19-20 septembrie 1994, a avut loc prima vizită în România a Preşedintelui Armeniei. La invitaţia omologului său român, preşedintele Armeniei, Levon Ter Petrosian a efectuat o vizită de două zile la Bucureşti. A fost prima vizită a unui preşedinte armean, de la obţinerea independenţei, în România.

În data de 20 septembrie preşedintele Levon Ter Petrosian s-a întâlnit cu membri ai comunităţii armene la centrul cultural şi spiritual din Bucureşti. A fost întâmpinat de deputatul Varujan Vosganian, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Arhim.dr. Zareh Baronian reprezentanţi ai comunităţilor din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava.

Prin Decretul Prezidenţial nr. 28/132 din 13 iulie 1995, a fost înfiinţată Ambasada României în Republica Armenia, cu sediul la Erevan.

Aceste materiale fac parte din viitoarea expoziţie dedicată aniversării a 30 de ani de relaţii diplomatice între România şi Republica Armenia, organizată de Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ambasada Republicii Armenia în România.

Expoziţia a fost realizată de echipa Arhivelor Diplomatice în parteneriat cu Uniunea Armenilor din România şi Muzeul Colecţiilor de Artă – Muzeul Naţional de Artă al României.

sursa https://www.facebook.com/arhivelediplomaticeMAE

3 Responses to 30 DE ANI de la recunoașterea independenței Republicii Armenia de către România și stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale (1991)