Redactor

21 septembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A REPUBLICII ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Discursul Excelenţei Sale Hamlet Gasparian, Ambasador al Republicii Armenia în România cu ocazia recepţiei oferite în cinstea Zilei Naţionale a Armeniei

Stimaţi invitaţi şi colegi,

Domnilor senatori şi deputaţi,

Domnilor primari,

Doamnelor şi domnilor,

Dragi prieteni,

Mai întîi ţin să vă mulţumesc pentru onoarea ce ne-aţi făcut-o participînd la această seară dedicată Sărbătorii Naţionale a Armeniei. Pentru mine aceasta este prima recepţie în calitate de ambasador şi sînt impresionat de sprijinul dumneavoastră.

Profitînd de această ocazie, doresc să-i mulţumesc nunţiului apostolic, Monseniorul Lozano, care, cu cîteva luni în urmă, la venirea mea în această ţară primitoare, m-a primit cu drag şi mi-a împărtăşit sfaturi preţioase. Prin persoana sa, ţin să-i mulţumesc întregii comunităţi diplomatice din Bucureşti, care m-a primit cu căldură şi braţele deschise. Cred că aceasta se datorează în bună măsură bunei reputaţii a precedentului ambasador, Eghişe Sarksian, pe care şi-a cîştigat-o în anii în care s-a aflat în funcţie.

Potrivit protocolului, am fost primit de înalţii demnitari ai României, cu care am schimbat idei pe tema chestiunilor importante din agenda bilaterală armeano-română. În acest scurt răstimp am avut posibilitatea de asemenea să vizitez o serie de regiuni şi oraşe ale României, m-am întîlnit cu aleşi regionali şi municipali, dintre care pe unii îi salut aici. M-am întîlnit şi am discutat cu intelectuali, cu universitari, precum şi cu oameni obişnuiţi. În timpul acestor vizite am fost martorul profundei simpatii şi preţuiri pe care poporul român o nutreşte de secole faţă de armeni şi de Armenia. Vă mărturisesc că este un sentiment plăcut ce mă încurajează şi mă obligă să-mi îndeplinesc misiunea cu toată responsabilitatea.

Am fost la Gherla, Dumbrăveni, Focşani, Iaşi, Suceava, în fiecare zi cutreier Bucureştiul, intenţionez să vizitez numeroase alte oraşe. Gherla şi Dumbrăveni au fost întemeiate de armeni, iar în celelalte oraşe armenii s-au aşezat mai devreme, cu 6-7 sute de ani în urmă, lăsînd o bogată moştenire culturală. În decursul secolelor armenii s-au contopit cu românii, împreună cu aceştia au luptat pentru libertatea noii lor patrii, împreună au clădit această frumoasă ţară. Nu poţi privi fără emoţie mărturiile de prietenie şi fraternitate.

Concluzia pe care eu o trag din toate acestea este următoarea: datoria generaţiilor prezente, mai ales a diplomaţilor, a oamenilor de stat şi a politicienilor, este să ocrotească acestă comoară nepreţuită ce nu se crează într-o singură zi şi să o predea intactă generaţiilor viitoare.

Cred că acest îndemn este cel mai bine înţeles şi această misiune cel mai bine îndeplinită de urmaşii demni ai marilor noştri înaintaşi, de minoritatea armeană din România, ce constituie o punte vie între România şi Armenia, o adevărată întrupare a prieteniei şi înţelegerii reciproce armeano-române. Iată de ce aceştia se află astăzi alături de mine. Iar eu simt alături suflul strămoşilor noştri comuni, a celor care, trăind la mii de kilometri de Armenia, au păstrat viu spiritul armenesc, au visat la independenţa Armeniei şi la Armenia de astăzi.

Aşadar astăzi, această seară consacrată Sărbătorii Naţionale a Armeniei o dedic simbolic şi acestora şi urmaşilor lor.

Special cu această ocazie am invitat din Armenia trioul etno-vocal al minunatei mezzo soprane Anna Mayilian, pe care vom avea plăcerea să o ascultăm în această seară. Trioul va interpreta pentru noi cîntece religioase şi laice medievale, adevărate nestemate ale artei muzicale armeneşti, dintre care o parte sînt din secolul V – e important de ştiut.

După concert am plăcerea să vă invit la un cocktail.

Vă mulţumesc tuturor şi vă doresc o seară excelentă.

Imnul Armeniei