Mihai Stepan Cazazian

21 SEPTEMBRIE – ZIUA NAȚIONALĂ A REPUBLICII ARMENIA SĂRBĂTORITĂ ȘI DE ARMENII BOTOȘĂNENI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

dsc_0159-1

Miercuri, 21 septembrie 2016, sucursala UAR din Botosani a sarbatorit si ea Ziua Nationala a Republicii Armenia. Intr-o zi calda de toamna, dar speciala, armenii din Botosani s-au adunat la Casa Tineretului sa serbeze ziua in care Armenia si-a recastigat independenta in urma referendumului din anul 1991.
Ca de fiecare data cand UAR a initiat proiecte culturale, Teatrul “Mihai Eminescu” Botosani a raspuns pozitiv, printr-o implicare directa a actorilor si a conducerii. Si de aceasta data, domnul Director Traian Apetrei a confirmat buna colaborare dintre cele doua entitati.
Evenimentul s-a bucurat de prezenta a peste 200 de persoane, incepand de la Presedintele CJ Botosani, parlamentari, directori de institutii si scoli, membrii comunitatii locale si ai altor minoritati, elevi si parinti care au fost atrasi de istoria si traditiile armenesti.

dsc_0053
De-a lungul timpului armenii botosaneni si au pus amprenta asupra dezvoltarii orasului si au adus prosperul comunitatii.
Evenimentul a fost deschis de catre gazda acestuia, domnul Director Traian Apetrei. Acesta ne-a prezentat programul evenimentulor ce aveau sa se petreaca pe scena, urmat de Presedintele Comunitatii armenesti din Botosani, domnul Cristian Lazarovici, care a dat citire mesajului Ambasadorului Armeniei de la Bucuresti, Excelenta Sa Domnul Hamlet Gasparian, deoarece acesta nu a putut onora invitatia din motive obiective. Alaturi de cei doi, pe scena s-a alaturat si dl. Ioan Esztegar, Presedintele UAR Gherla, vadit emotionat, care a poposit in orasul moldav, cu ocazia acestei sarbatori, pentru prima data in locul din care acum mai mult de 300 de ani au plecat stramosii armenilor gherleni. dsc_0510
In continuarea programului am fost martorii unei frumoase expuneri facute de dl. Ghe. Median, muzeograf, cunoscut om de cultura si pasionat de istoria orasului si de comunitatea armeana din Botosani. Acesta a ilustrat, prin vorbe frumoase, importanta evenimentului de la 21 septembrie pentru poporul armean dar si cateva pagini din istoria armenilor care s-au asezat pe pamant romanesc.
Doi dintre cei mai cunoscuti actori din Botosani, Cezar Amitroaei si Dana Bucataru, au urcat pe scena pentru a recita cateva poezii din operele poetilor armeni, Hovhannes Tumanian, Raffi si Haig Acterian. De asemenea, trupa de dans “Hayakaghak” din Gherla a prezentat 5 dansuri traditionale armenesti, lasand o buna impresie asupra publicului care nu a ezitat sa isi arate empatia aplaudandu-i pe tineri de fiecare data cand au urcat pe scena.
Un moment emotionant al serii a fost atunci cand Presedintele sucursalei locale a UAR a inmanat cateva diplome de multumire unor colaboratori, dar si pentru intreaga activitate desfasurata in cadrul comunitatii Doamnei Viorica Popa si Domnului Gheorghe Lazarovici.
La finalul evenimentului, Capriel Dedeian a urcat pe scena si a interpretat cateva piese din repertoriul musical armenesc. Dupa spectacol,spre iesire, publicul s-a oprit la standul de carti ale autorilor armeni sau sa faca o poza alaturi de Cristian Lazarovici care a imbracat cateva piese ale costumului traditional armenesc.

SERBAN LAZAROVICI dsc_0364