Mihai Stepan Cazazian

2-4 AUGUST / Workshop-uri la Festivalul Strada Armenească 2019

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Invitat special la Festivalul Strada Armenească 2019, Centrul Cultural Teryan din Armenia aduce la București câteva dintre cele mai importante tradiții armenești și invită participanții să își pună la încercare  îndemânarea în cadrul a două workshopuri inedite.

Atelierul de broderie de mână / sâmbătă, 3 august

Broderia de mâna își are un loc special în cultura armeană, iar una dintre preocupările principale ale Centrului Cultural Teryan este conservarea acestei tradiții deosebite. Alături de meșteșugari de-ai locului, specialiștii Centrului au readus la viață stiluri și tipuri de cusături armenești ce se aflau pe cale de dispariție și pe care le transmit acum generațiilor viitoare. În cadrul workshopului din cadrul Festivalului Strada Armenească, participanții se vor familiariza cu diversele tipuri de broderii, vor descoperi istoria acestora și vor afla cum să deosebească o tesătură armenească autentică. Atelierul este recomandat atât adulților cât și copiilor și adolescenților (ajută la antrenarea memoriei și la dezvoltarea imaginației și a creativității).

Atelierul de xilogravură pe textile / duminică, 4 august

Xilogravura este o tehnică de imprimare manuală pe suport textil, pentru care sunt folosite piese din lemn, acoperite cu gravuri. Astfel de „ștampile“, cunoscute în zilele noastre drept matrițe, au fost folosite dintotdeuna pentru a decora țesăturile, iar meșteșugarii armeni sunt recunoscuți peste hotare pentru perfecționarea acestei tradiții. La workshopul din cadrul Festivalului Strada Armenească, participanții vor descoperi arta armenească a xilogravurii pe material textil, învățând modalitățile de imprimare, culorile și amestecurile de culori folosite pentru anumite motiv decorative speciale, cât și tipurile de matrițe folosite tradițional în lucrul meșteșugarilor.

Fashion Show

Premieră la Festivalul Strada Armeneasca – editia 6: două prezentări de modă speciale! Centrul Cultural Teryan (din Armenia) aduce la București o colecție incredibilă ce conține costume tradiționale din Armenia, veritabil reconstruite cu ajutorul unei echipe formate din etnografi, croitori și designeri.

Piesele, ce includ elemente, broderii și motive tradiționale armenești, vor putea fi admirate în prezentarea ce va avea loc vineri, pe 2 august, pe scena festivalului.

  •  
  •