Elena Chobanyan

“Geniul este un nebun care se poate controla” Arman Hostikyan şi creaţiile lui

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 579322_10152835778125128_2082577446_n

Talentatul artist armean, Arman Hostikyan, s-a născut în 1969 la Erevan. A început să lucreze la 15 ani ca ucenic fierar la atelierele de restaurare ale guvernului armean. La vârsta de 20 de ani a lansat propria afacere, iar în 1992 s-a mutat la Soci (Rusia). În prezent creează artă din metal pentru clienți şi expoziţii personale. În timpul de 30 de ani de forjare de fier a realizat sute de lucrări despre care vom afla chiar acum.

Domnule Hostikyan, sunt uimită de lucrările Dvs. De ce lucraţi doar cu fierul?

Ceea ce fac se numeşte sculptură din metal. De obicei, fierul este perceput ca un material ieftin.

Este uşor de lucrat cu fierul?

Fierul este un metal greu de lucrat. Cred că nu contează materialul, ci este importantă creaţia în sine, partea spirituală şi ceea ce ai în minte. Există un citat, care spune: “Alege întotdeauna cea mai grea cale, atunci nu vei avea nici o concurență”.

Puteţi să ne povestiţi cum aţi început să lucraţi.

Aveam 15 ani când, din întâmplare, am intrat într-un loc de fierărie în oraşul Aştarak. Când prima dată am văzut cum se prelucrează metalele am simţit o dorinţă sălbatică de a face lucruri din fier.

În aceşti 28-30 de ani aţi avut dificultăţi sau v-a copleşit plictiseală?

Dificultăţi am avut în fiecare zi, dar plictiseală, niciodată!

Ce fel de dificultăţi?

De tip creativ, ca şi cum ai avea un milion de proiecte, dar trebuie să alegi doar unul din ele.  Este foarte grea munca d.p.d.v. fizic. Sunt o persoană auto-critică, care tinde spre perfecţiune şi doar un mic procent din munca mea mă satisface.

lestnica12_4-1

Vă consideraţi o persoană enigmatică?

Aş spune că am multă energie interioară, însă trebuie s-o moderez.

De ce?

Ca să nu înnebunesc. Până la urmă geniul este un nebun controlat. Un psihopat, care este în stare să se controleze (zâmbeşte).

Ce vă inspiră?

YAR_9434

Elvis

Muzica, în timp ce lucrez. Ascult soundtrack-urile “Yello”, “The Doors”, interpretările formaţiei ruseşti “Splin”, etc.

Munciţi pentru a trăi sau trăiţi pentru a munci?

A munci, a trăi.. nu le împart niciodată. Mă călăuzesc după principiul care spune “alege ceea ce-ţi place să faci şi nu lucra o singură zi”, căci acesta este mai mult decât o muncă, iar această muncă este un sens al vieţii.

Sunteţi o persoană rebelă, pentru că cei care tind spre perfecţiune sunt oarecum rebeli…

Sunt absolut un rebel.

Faceți parte din zodia Gemenilor dar aveţi energia Scorpionului.

Poate că aşa este…

Cum începeţi să lucraţi?

Mă apuc de o bucată de fier şi de aici începe toată munca.

Şi unde se termină aceasta?

Nu cred că am vreo creaţie pe care am terminat-o complet.

YAR_7155

Masca reginei iernii

Ce semnificaţie are simbolul măscii (“Masca reginei iernii “, inspirită de celebra pictură a lui Michael Whelan) în creaţiile dvs? Ce se ascunde în spatele ei?

Ascunde ceea ce trebuia să fi ascuns. Ascunde o parte din mine…

Pentru că nu doriţi să fiţi văzut de ceilalţi sau, pur şi simplu, este un truc de artă?

Sunt mult mai deschis în munca mea decât în viaţă. Dacă aruncaţi o privire la ea, mai mult veţi vedea persoana mea, decât dacă vă uitaţi la Arman.

Înainte de a crea ceva pătrundeţi în istoria obiectelor respective?

Mă informez seara, deoarece influenţează munca mea.

Ca orice om aveţi şi dvs. momente de tristeţe. Cum depăşiţi această stare?

Ador starea respectivă. Aş fi dorit ca tristeţea să dureze mult, pentru că este roditoare. Când cineva este singur şi trist, devine sincer şi vulnerabil, iar acesta este un început potrivit pentru a crea ceva frumos şi util. Când termin munca, tristeţea se transformă în goliciune, un deşert în interiorul meu, după care începe o altă creaţie. Totuşi, fericirea nu mă părăseşte niciodată.

Un paradox real! Aţi dori să schimbaţi ceva în lume, viaţa dvs. sau în artă?

Da: raţiune, onoare şi conştiinţă.

Aţi primit vreodată oferte din străinătate?

Unele din lucrările mele se află în colecţii private din străinătate, cum ar fi Singapore, San Marino, Cipru, India, Italia. Dar, din păcate, multe lucrări nu pot fi afișate, deoarece acestea sunt în colecții private şi, conform contractelor, nu pot fi afișate sau fotografiate. Pentru că sunt membru al ABANA (Asociația Artiştilor în fierărie din America de Nord), în această toamnă revista lor Ring Anvil va publica un amplu material cu lucrările mele. Chiar dacă am mulți clienți aici și un program cam încărcat, sunt deschis la oferte interesante.

sem_chudes_2-1

 Ce proiecte noi aveţi?

În curând voi termina o sculptură de perete/zid pentru ducesa Von Habsburg. Iar în această toamnă voi începe un proiect mare de 9 basoreliefuri din metal pentru Ecimiadzin (Mayr Taciar), un cadou pentru Karekin II şi Biserica Apostolică, care vor putea fi admirate de armeni şi turiştii străini. Şi poate într-o zi voi vizita ţara natală, Armenia.

http://hostikyan.com/en

Elena Chobanyan