1600 de ani / OMAGIU VENEȚIEI

Veneția sărbătorește 1600 de ani de existență. Au început deja din 25 martie 2021 evenimentele culturale, care se vor desfășura în Italia, în Europa și la nivel mondial și care vor depăna până la anul viitor, 16 secole de istorie și artă, care au transformat Veneția într-un punct de referință pentru întreaga umanitate.

Unică în lume, prin frumusețe, modul de a trăi, dinamism și tradiții, este un pod între Orient și Occident, un simbol al dialogului, al libertății și al schimburilor culturale și comerciale.
Cine nu cunoaște călătoriile lui Marco Polo, muzica lui Vivaldi, picturile lui Tintoretto, Tiepolo, Bellini și personajele pieselor de teatru ale lui Carlo Goldoni? Oameni de cultură cum ar fi: Shakespeare, Goethe, Byron, Stendhal, Wagner și Thomas Mann, au fost inspirați în scrierile și muzica lor, de acest minunat loc, unde civilizațiile, culturile, popoarele și religiile și-au dat “întâlnire”, între mare, pământ și cer.

Veneția are un raport special cu Armenia, care a devenit stabil, începând din secolul al XII-ea. Încă din Evul Mediu se înregistrează importante schimburi diplomatice, comerciale și culturale. Prezența armeană la Veneția este reflectată de multe lucruri cum ar fi: toponimia, existența unui cartier, a unor biserici și palate. Cu trecerea timpului Veneția a devenit protectoarea culturii armene.
vezi articolele Patru capodopere ale picturii italiene vor fi expuse în Armenia și Piața San Marco la Erevan

În Insula San Lazzaro a Armenilor, există o mânăstire (Academie a Științelor) care are un important muzeu arheologic și două biblioteci, care conțin opere unice din punct de vedere artistic și istoric. San Lazzaro este un far pentru armenii răspândiți prin lume. “Lumina” Armeniei a fost adusă în această insulă de Mechitar din Sebast,a cărui misiune a fost aceea de a pune bazele cunoașterii, dezvoltării și păstrării culturii armene. Umil religios a fost fondatorul unui ordin monastic care îi poartă numele. Strălucit spirit inovator a fost un geniu. Editor, traducător, scriitor, educator, creatorul unui teatru, s-a ocupat și de culegerea manuscriselor rare. Și-a păstrat cu sfințenie propria identitate, iar opera sa continuă și în zilele noastre.
vezi și articolele Extraordinară descoperire la Muzeul mânăstirii San Lazzaro din San Lazzaro a armenilor din laguna venețiană și Credință și Acțiuni
Simona Paula Dobrescu