160 de ani de la Unirea Principatelor Române, celebrați în comun de armeni și români la biserica Sfântul Pantelimon din București
Ateneul Sfântului Pantelimon a organizat în ziua de joi, 24 ianuarie 2019, evenimentul cultural – religios ”Bun creștin și bun român” prin care, la parohia Sfântul Pantelimon (str. Iancu Căpitanu 24), a fost marcată împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, primul pas către statul național unitar român realizat în 1918.
În 2019, ”Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu” și al traducătorilor de cărți bisericești, sărbătorirea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 de la parohia Sfântul Pantelimon s-a făcut printr-o expoziție de fotografie realizată de părintele Krikor Radu Holca cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Datev Hagopian. Tema expoziției a fost Patriarhul armean Vasken I Balgian și bunele sale relații cu Biserica Ortodoxă Română, în special cu patriarhul Iustin Moisescu sub păstorirea căruia biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc din București a fost salvată de la demolare.
Importanța salvării bisericii Sfântul Pantelimon de către patriarhul armean Vasken I a fost prezentată în contextul aniversării Unirii Principatelor Române ținând cont de faptul că la această parohie a slujit preotul militar Gheorghe Crețu, singurul preot din Regat care a participat la ”marele act istoric” al Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 1918.

Sărbătorirea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 de la parohia Sfântul Pantelimon a mai cuprins ceremonialul depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la ansamblul monumental “Bun creştin şi bun român”,alcătuit din monumentul dedicat preotului confesor militar Gheorghe C. Creţu şi cele două troiţe dedicate înfăptuitorilor României Mari, care au apărat Ortodoxia în timpul persecuţiilor anticreştine întreprinse de regimul comunist în ţara noastră. De asemenea, potrivit tradiţiei bisericeşti şi hotărârii Sfântului Sinod, a fost oficiată slujba de Te-Deum în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar la sfârșitul slujbei au fost trase clopotele timp de un minut.
La sărbătorirea actului istoric de la 24 ianuarie 1859 de la parohia Sfântul Pantelimon au fost prezenți reprezentanți de seamă ai armenilor din România, binefăcători ai comunității noastre parohiale, printre care și s-au numărat dl. Viceprimar Cristian Popescu, dl. dr. Mircea Ghemigian, fratele acestuia Vlad Ghemigian, dl. Radu Petrescu-Muscel -reprezentantul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și elevii Școlii Gimnaziale Maica Domnului însoțiți de doamna directoare Julieta Mihăilescu.
Fiecare dintre cei prezenți au primit în dar câte un exemplar din ”Jurnalul de front” al părintelui militar Gheorghe Crețu tipărit la editura ”Cuvântul vieții”.

Demn de remarcat este faptul că această expoziție survine la doi
ani după ce enoriaşii de la biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din
Bucureşti au participat pe parcursul lunii noiembrie 2017 la Colocviul parohial
“Unitate si continuitate la biserica Sf. Pantelimon”, organizat de
Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon. Lucrările
colocviului au debutat în data de 29 octombrie 2017, cu mărturia domnului
Vasile Nica, în vârstă de 88 de ani (între timp s-a stins din această viață!),
care a vorbit participanţilor despre contribuţia comunităţii parohiale la
salvarea bisericii Sfantul Pantelimon Foisorul de Foc, grav afectată după
cutremurul din 1977. “Văzând că pridvorul, naosul şi altarul bisericii
avariate, armenii – care locuiau în acest cartier şi obişnuiau să vină la
slujbele săvârşite de părinţii Gheorghe Popescu Colibaşi, Gheorghe Sorescu şi
Ioan Pâslaru – au ajutat la refacerea acestui lăcaş de cult, oferind un
substantial sprijin financiar“, a precizat domnul V. Nica.
În acest context, părintele paroh Marian Constantinescu a
rememorat afirmaţia făcută deseori în cadrul adunării parohiale de părintele
Ioan Stănculescu potrivit căruia “dacă biserica nu ar fi fost refacută
imediat după cutremur, ar fi riscat să fie demolată de comunişti”.
În ziua de 12 noiembrie 2017, a luat cuvântul doamna Gheorghița
Ioniță, în vârstă 89 de ani, care a prezentat intervenţia salvatoare a
întâistătătorului Bisericii Armeniei, Vasken I. Potrivit mărturiei ei, acesta a
vizitat biserica avariată imediat după cutremurul din 1977. “Părintele
Stănculescu, în anul 1977, l-a primit pe Vasken I, Întâistătorul Bisericii
Armene şi în faţa porţii a îngenuncheat şi i-a sărutat amândouă mâinile pentru
că a ajutat biserica noastră… Mai departe, noi ne-am luptat împreună cu
părintele Ioan Pâslaru ca să nu fie demolată şi să rămână în picioare! Biserica
era pe dinăuntru neagră ca veşmântul negru al părintelui! Părintele Pâslaru a
rămas cu povara plecării părintelui Stănculescu în străinătate. Am muncit toţi
enoriaşii, şi cu leuţul, şi cu bănuţul, ca să stea în picioare… Nu am avut
bani prea mulţi. Lumea era mai săracă, trecuse prin multe! Aşa cum am fost noi,
pe timpul nostru, să fiţi şi voi acum şi să ajutaţi această biserică care este foarte
primitoare!”, a afirmat cu acest prilej doamna Gheorghița
Ioniță.
Cu prilejul acestui colocviu, doamna Nela Stanculescu, soţia părintelui Ioan F. Stănculescu, care din motive personale nu a putut fi prezentă atunci, a adresat participanţilor un mesaj în care a subliniat următoare: “În anul l977- când cutremurul a zguduit din temelii biserica, preotul Ioan Stănculescu a primit un sprijin moral şi material important din partea enoriaşilor… Soţul meu mi-a povestit atunci, cu mare surprindere, că în drumurile sale la Centrul de sistematizare al Capitalei (nu mai ştiu cum era denumit atunci!), o doamna “cu mult suflet” (după cum o descria soţul meu) i-a arătat o listă ce cuprindea numele bisericilor ce trebuiau demolate (sub pretextul că “au avarii prea mari”!). Pe această listă figura şi biserica Sf. Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti. Impresionată de insistenţa preotului, dar şi de temeinicia planului de reconstrucţie întocmit (…), doamna respectivă a şters numele bisericii de pe listă şi a ajutat la urgentarea obţinerii autorizaţiei de deschidere a şantierului. În cea de a patra etapă a activităţii sale de salvare a bisericii, preotul a început o muncă intensă de strângere de fonduri băneşti pentru demararea lucrărilor. Au fost alături de dânsul enoriasii şi Arhiepiscopia Bucureştilor. Era firesc ca, în acest zbucium, vestea despre starea bisericii Sf. Pantelimon să fi ajuns şi la Patriarhul suprem al tuturor armenilor, cel care petrecuse anii copilăriei în spaţiul din jurul bisericii Sf. Pantelimon. Se înţelege, deci, marea bucurie a preotului Ioan Stănculescu atunci când a primit vestea că, pe numele parohiei sale, a sosit o donaţie de 15.000 de dolari din partea patriarhului Bisericii Armene, VASKEN I. Suma era destinată restaurării/salvării bisericii Sf. Pantelimon”.
Un moment excepţional în cadrul colocviului s-a petrecut în data de 26 noiembrie 2017, când la colocviu a fost invitat să participe părintele profesor Nicolae Bordaşiu, de curând trecut la Domnul. Părintele Nicolae a mărturisit că a fost coleg de Facultate atât cu Vasken I, cât şi cu părintele Ioan Pâslaru. Într-o înregistrare inedită, părintele Nicolae Bordaşi povesteşte o întâmplare petrecută pe aeroportul din Paris din vremea când se afla la studii în Franţa, iar Vasken I venise acolo în calitatea sa de Catolicos al tuturor Armenilor: “Am început să povestim. Nici nu ştii când spui poveşti cum trece vremea! Armenii se liniştiseră! Îl aşteptau pe Vasken, iar el aproape uitase pentru ce a venit. Atunci a venit un episcop şi i-a spus: “Preafericirea Voastră aţi venit pentru armeni aici, nu pentru români!”. Şi, în felul acesta ne-am despărţit. Dar, vreau să vă subliniez prin aceasta câtă dragoste şi cât ataşament avea el faţă de Biserica Ortodoxă Română în care a învăţat, faţă de Ţara Românească unde s-a născut şi a crescut şi în felul acesta îl pomenim acuma la dumneavoastră, fiindcă de la părintele Bogdan Teleanu am aflat şi eu că a fost vecin aici, cu biserica dumneavostră, gard în gard. Este o cinste să ne aducem aminte de el şi felul în care, de mic copil, nu se uita dacă cineva era armean sau român. Desigur, a intrat în biserica Sfântul Pantelimon, iar împreună cu copiii din vremea lui s-au simţit bine aici. La fel şi noi, poemenindu-l, ne simţim bine cu amintirea lui, fiindcă a fost un om vrednic şi a făcut cinste Bisericii”
La un an după acest colocviu, Daniela Cristina Cuşi, apropiată duhovniceşte părintelui Nicolae Bordaşiu, mi-a semnalat în 10 noiembrie 2018 faptul că revista “Ararat”, periodicul Uniunii Armenilor din România, a preluat mărturia inedită lansată în cadrul acestuia și anume că Vasken I a ajutat biserica Sfântul Pantelimon din Bucureşti . (vezi textul aici )
Ulterior, publicaţia “Ararat” a revenit cu completări într-o notă semnată de Edvard Jeamgocian la articolul despre donaţia de la biserica Sfântul Pantelimon pe care o puteți citi aici .
Ca o confirmare parcă a valorii mărturiilor adunate în cadrul Colocviului parohial “Unitate si continuitate la biserica Sf. Pantelimon” din noiembrie 2017, însuşi Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Românie, în mesajul adresat în ziua de 11 noiembrie 2018, cu prilejul omagierii a 110 ani de la naşterea Patriarhului Vasken I, Catolicos al tuturor Armenilor (1908-2018), a făcut trimitere la momentul salvării bisericii Sfântul Pantelimon de către patriarhul armean Vasken I: “ (…) Este foarte semnificativ, însă, din perspectiva afecţiunii sale pentru românii ortodocşi în mijlocul cărora a copilărit, un gest emoţionant al Patriarhului şi Catolicosului Vasken I făcut față de biserica ortodoxă Sfântul Pantelimon din Bucureşti, în preajma căreia a locuit când se afla în România. Aflând de la creștinii armeni din România, care cunoşteau această biserică, faptul că acest lăcaș ortodox este inclus pe lista bisericilor care urmau să fie demolate, din pricina stricăciunilor suferite în urma cutremurului din 4 martie 1977, şi că singura șansă de supraviețuire a sfântului lăcaș o constituie restaurarea sa urgentă, venerabilul Catolikos Vasken I al tuturor Armenilor a trimis, pe adresa parohiei, o donație de 15.000 de dolari, sumă care a însemnat mult pentru salvarea bisericii. Această relație de frățietate și prietenie adevărată și roditoare, cultivată de vrednicii de pomenire Patriarhul Justinian al României și Catolicosul Vasken I al tuturor Armenilor, precum și de succesorii acestora, este un îndemn pentru românii şi armenii de astăzi de a continua această lucrare spre slava lui Dumnezeu şi armonia dintre popoarele noastre.” ( vezi textul integral aici )
***
Biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc este situată
într-un cartier care în trecut era populat de armeni care obșnuiau să participe
la slujbele săvârșite de preoții ortodocși. În 2019, anul omagierii originilor
Ateneului Sfântului Pantelimon și al comemorării personalităților care au
contribuit la lucrarea Ateneului Sfântului Pantelimon, evenimentulu cultural –
religios ”Bun creștin și bun român” evocate două din personalitățile de
seamă ale comunității armene care au locuit în parohia Sfântul
Pantelimon:
1. Patriarhul Vasken I
Balgian (a locuit, după unele
opinii, în str. Iancu Căpitanu 26 din parohia Sfântul Pantelimon), Catolicos al
tuturor Armenilor (1908-2018), care a salvat biserica Sfântul Pantelimon de la
demolarea preconizată de regimul comunist din pricina stricăciunilor suferite
în urma cutremurului din 4 martie 1977, oferind o donație de 15.000 de dolari.
Donația pentru biserica Sfântul Pantelimons-a realizat prin
intermediul a doi distinși conaționali – avocatul Vahan Ghemigean, secretar
eparhial și prieten intim al Catolicosului, și Vartan Cealichian, arhitect
talentat care cu puțin timp înainte terminase proiectarea hotelului Intercontinental din
Capitală și care a întocmit devizul de estimare al cheltuielor de reparație;
2. Istoricul și orientalistul H.Dj. Siruni (a locuit în str.
Vaselor 8 din parohia Sfântul Pantelimon), o cunoștință a marelui istoric
Nicolae Iorga, care a realizat traduceri în limba armeană după opera
lui Mihai Eminescu, inclusiv capodopera eminesceană Luceafărul;
Pr. Dr. Bogdan-Aurel TELEANU
articolul și alte fotografii pe http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.com/