Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Yerevan-Opera-0985

 

6. Opera din Erevan

Centrul multor întâlniri publice, de la evenimente culturale la demonstraţii anti-guvernamentale şi proteste, Piaţa Azatutyan este situată în partea de sud a Operei din Erevan.Purtând această denumire din 1991, populara  piaţă semicirculară se animă mai ales seara, datorită teraselor, cafenelelor şi discotecilor ce o înconjoară.Cei mai mulţi tineri preferă clubul Atlantic pentru muzica antrenantă şi atmosfera plăcută. Artişti locali dar şi trupe din alte ţări se străduiesc să ofere nopţi de neuitat tuturor.

Mărginită de străzile Tumanyan, Teryan, Sayat Nova şi de bulevardul Maştots, acesată piaţă este înzestrată cu monumente valoroase. În 2010 a fost inaugurată aici o parcare subterană cu trei etaje pentru 500 de automobile. Peste zece milioane de dolari a costat acest proiect.

800px-Statue_of_Hovhannes_Tumanyan_in_Yerevan_01

Străjuind elegantul edificiu al Operei, în acest faimos loc sunt amplasate două statui din bronz,creaţii ale sculptorului Ara Sargsyan.Realizate în stil clasic, monumentele se remarcă prin unitate, echilibru ,măsură şi sobrietate. Atât statuia compozitorului Alexander Spendiaryan cât şi cea a poetului Hovannes Tumanyan impresionează prin rafinament şi armonia liniilor.

În centrul Pieţei Azatutyan se află Opera din Erevan,stârnind interesul şi curiozitatea prin arhitectura aparte dar şi prin istoria sa. Pentru a face loc acestui edificiu a fost demolată capela Ghetsimani construită în secolul al şaptesprezecelea pe locul altei vechi biserici care a fost distrusă de cutremurul din 1679. Ţinând seama de resursele locale, arhitectul Alexander Tamanyan, autorul proiectului a propus iniţial în 1926 unirea a două săli mari de spectacole într-o singură clădire circulară. Scena imensă era comună, iar sălile aveau forma amfiteatrelor antice. O asemenea abordare a spaţiului cu existenţa unei părţi acoperite a clădirii pentru spectacolele de opera şi a alteia, de vară, parţial descoperite atestă ingeniozitatea,îndrăzneala şi talentul lui Tamanyan. Proiectul şi macheta acestui edificiu au fost prezentate la Expoziţia Universală de la Paris unde au obţinut în 1936 Marele Premiu. Realizarea totală a proiectului a fost însă imposibilă pentru că tehnica din perioada aceea nu permitea construirea unui perete subţire despărţitor care putea fi ridicat şi coborât între cele două săli de spectacole. În plus, în 1936 a murit academicianul Alexander Tamanyan.EA21C48B158F4D2BB3FB876851B5BF4F

Întregul edificiu început în 1930 a fost finalizat în totalitate în 1953,având de această dată două săli independente. Cu producţia Almast de Alexander Spandiaryan în 1933 a fost inaugurată sala de spectacole a Operei,având 1260 de locuri.Au urmat baletele Fericirea şi Gayane de Aram Haciaturian.Din 1935 a fost prezentată publicului şi opera Anuş de Armen Tigranyan. David Bek, o altă creaţie a acestui compozitor, a fost reprezentată în 1950. Sala Filarmonicii , având 1400 locuri, a fost construită de fiul lui Tamanyan, Gevork.

În perioada 1978-1980 Teatrul de Opera şi Balet a fost renovat, modernizandu-se,printre altele, scena, fosa orchestrei şi cala. Cu acest prilej au fost puse în operă şi unele idei ale lui Tamanyan care nu au putut fi realizate în anii treizeci ai secolului trecut.Lucrările ample ce au vizat nu numai interiorul clădirii au fost conduse de Gevork Tamanyan. Din mai 2012 până în ianuarie 2013 a fost reconstruită scena în conformitate cu standardele lumii moderne.

În completarea producţiilor clasice Opera din Erevan a găzduit concerte ale cunoscuţilor artişti precum Charles Aznavour, Ian Anderson şi Akvarium. De-a lungul timpului la realizarea decorurilor au contribuit pictorii Martiros Saryan şi Minas Avetisyan. Din 2000 dirijorul Orchestrei Filarmonicii este Eduard Topchyan, având un repertoriu vast, de la muzică barocă la cea contemporană. În 1999 în faţa intrării în Filarmonică a fost amplasată statuia compozitorului Aram Haciaturyan, realizată de sculptorul Yuri Petrosyan. În apropierea Operei se află Parcul Lacul Lebedelor, oază a pictorilor şi literaţilor armeni, care găzduieşte la rândul său monumentul inedit al renumitului pianist şi compozitor Arno Babajanyan.

În zgomotul lumii de astăzi ne putem regăsi şi în acest loc unde magia spectacolelor alături de rafinamentul sălilor contribuie la conturarea unei atmosfere sublime.

Andeea BARBUIMG_4578