Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Lovers_Park_Yerevan_Armenia

Cascadă în Parcul îndrăgostiților

 

5. Parcuri publice în Erevan

 

Regândite în manieră modernă, parcurile din Erevan au ca piese de rezistenţă alei umbrite de stejari, iazuri sau chiar lacuri, fântâni arteziene, compoziţii decorative din piatră şi multe statui.

Spre deliciul tinerilor, care vara când temperatura ajunge la peste 40°C invadează aceste locuri, există mici cafenele sau restaurante pregătite să ofere cocktailuri savuroase, sendvişuri şi deserturi. Cei mici, dornici oricând să se zbenguie, găsesc zone special amenajate pentru joacă şi activităţi fizice menite să-i ajute să se dezvolte armonios. În plus, mulţi localnici vin să lucreze în astfel de spaţii deschise pentru a găsi soluţii neaşteptate sau a se inspira. Ca în alte capitale ale lumii, în parcurile din Erevan se organizează concerte, ateliere de creaţie, spectacole şi chiar mici petreceri.

Creat în secolul al optsprezecelea pentru a redescoperi bucuria plimbărilor, Parcul Îndrăgostiţilor, s-a numit iniţial Kozern. Situat pe bulevardul Bagramyan, acest spaţiu a fost renovat în perioada 2005-2008 de către Fundaţia Boghossian. Planurile de reconstrucţie au fost semnate în 2006 de către arhitectul francez Pierre Rambach, care a venit de mai multe ori în Armenia pentru a studia peisajul şi flora. Astfel, elementelor specifice acestor locuri li s-au adăugat şi unele piese tipice grădinilor japoneze. Reconstrucţia acestei zone a costat peste un milion de dolari,urmând ca de mentenanţa parcului să se ocupe în continuare Fundaţia Bogossian.

lacul lebedelor

Lacul lebedelor

 

Redeschis în toamna anului 2008 Parcul Îndrăgostiţilor are în prezent trei sute şaptezeci de copaci şi douăzeci de monumente. Statuia poetului şi traducătorului Gevork Emin considerată de localnici una dintre atracţiile acestui spaţiu a fost realizată în 2010 de sculptorul Aşot Aramyan. În acet parc există şi un amfiteatru cu două sute cincisprezece locuri, având o scenă de o sută de metri pătraţi.

La rândul ei, cafeneaua Achajour atrage mulţi tineri dornici să împărtăşească poveşti amuzante cu prietenii. Astfel, cel mai vechi parc din Erevan, situat astăzi lângă staţia de metrou Bagramyan a dobândit strălucire şi eleganţă.

Adesea reamenajat a fost şi Parcul Englezesc datând din 1860. Aflat în partea de sud a Pieţei Republicii acest parc are o suprafaţă de 5.5 hectare, multe bazine cu fântâni arteziene şi monumente.

La capătul estic pe un postament poate fi zărită statuia Băiatului care vinde apă, creaţie a sculptorului Hovannes Bejanyan, realizată în 1970. De altfel, pentru a impresiona vizitatorii în micile bazine există diferite lucrări decorative din piatră.

parcul englez

Parcul englez

 

În centru se află Parcul Lacul Lebedelor la capătul căruia a fost amplasată statuia compozitorului Arno Babajanyan. Pe alei portretişti talentaţi se grăbesc să conducă pe oricine în lumea artei. Expoziţii sunt organizate frecvent creând un dialog inedit cu prisajul. Iarna, lacul artificial este transformat în patinoar spre bucuria copiilor.

Mult mai mare este Parcul Victoriei situat în cartierul Kanaker-Zeytun.Spaţiul este dominat de statuia Maica Armenie realizată în 1967 de sculptorul Ara Harutyunyan, soclul fiind opera arhitectului Rafael Israelyan. În 1950 în acest loc a fost amplasată iniţial statuia lui Stalin, dar în primăvara anului 1962 ea era deja înlăturată.În prezent soclul găzduieşte un muzeu militar. Lacul artificial, parcul de distracţii, monumenul având o înălţime de 51 de metri şi numeroasele cafenele sunt atracţiile acestei zone preferate de mulţi localnici. Telescopul amplasat in apropierea muzeului oferă vizitatorilor oprtunitatea de a admira oraşul Erevan.

statuya_prodavets_vodyi_erevan_aremeniya.png

Atipic datorită formei sale, Parcul Circular are o lungime de 2500 de metri. De la Catedrala Sfântul Grigore Luminătorul până la lacul Poplavok pe toată întinderea parcului sunt monumente ale eroilor armeni. Pe malul râului Ghetar se remarcă statuia ecvestră a viteazului Vartan Mamikonyan,realizată de Ervand Kocear în 1975. De asemenea admirabile sunt monumentele scriitorilor ruşi şi armeni. În octombrie 2012 a fost inaugurată şi o alee a binefăcătorilor Armeniei, având şase busturi.

Creat în 1970 în carierul Ajapnyak, pe malul drept al râului Hrazdan, Parcul Tumanyan are o supafata de şapte hectare. Renovată recent, această zona reprezintă o destinaţie ideală pentru picnic, ciclism şi lungi plimbări.

Tot în cartierul Ajapnyak, pe malul stâng al râului Hrazdan a fost reconstruit Parcul Buenos Aires şi deschis în octombrie 2012.

Cel mai mare parc din Erevan rămâne însă Titsernagabert, a cărui reîmpădurire a început în noiembrie 2014. Au fost plantate 21 de specii de copaci şi 13 de arbuşti pe o suprafaţă de numai 10 hectare,numărul total al arborilor ajungând la 6725. De altfel, în fiecare an, conform tradiţiei,voluntari care Iucrează la instituţiile din jurul acestui parc vin să planteze copaci pentru sănătatea oraşului Erevan.

O alee conduce spre culmea dealului unde este amplasat Complexul Memorial închinat victimelor genocidului din 1915, realizat în 1967. Acestui ansamblu impresionant i s-a adăugat în 1995 şi un muzeu care aminteşte despre evenimentele tragice din Imperiul Otoman din vremea Primului Război Mondial.

Una dintre preocupările municipalităţii este inaugurarea de parcuri mai ales în cartierele noi deoarece sunt puţine zone verzi în Erevan. Cu siguranţă, localnicii îşi vor rezerva câteva ore săptămânal pentru a explora aceste locuri de recreere.

Andreea Barbu

parcul legedelor

Autoarea în Parcul Lebedelor