Andreea Barbu

15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

northen ave (1)

4. Hoteluri în Erevan

Pentru călătorul modern dornic să exploreze, dar să se şi relaxeze în spaţii confortabile având un design sofisticat şi primitor în Erevan au fost construite hoteluri noi.

În plus cele existente au fost renovate, păstrându-se uneori elementele tradiţionale  tipice acestui spatiu. Reconstrucţia şi redecorarea edificiilor impunătoare ridicate după 1920 s-au efectuat ţinând seamă de tendinţele din arhitectura actuală. Investiţiile masive în acest domeniu realizate în mod substanţial cu sprijinul armenilor din diaspora au contribuit la modernizarea oraşului.

Astfel, hotelul cunoscut sub denumirea  Armenia, proiectat de arhitecţii Mark Grigoryan şi Edward Safaryan, construit în 1954 în partea de vest a Pieţei Republicii pe strada  Amiryan, a fost renovat  şi deschis în 2004.

marriott-armenia-hotel

În prezent, hotelul Marriott Armenia din tuf roz are 226 de camere, 14 apartamente, cinci restaurante, o sala imensă de bal pentru realizarea cărora s-au cheltuit patruzeci şi două de milioane de dolari.

Spaţiul de la parter destinat recepţiei este multifuncţional şi a fost reinventat fiind completat cu o serie de localuri, precum Cristal Bar and Lounge şi CucinaMeeting Point Cafe situat la exteriorul acestui luxos hotel e un loc primitor de unde poate fi admirat în serile de vară spectacolul fântânilor muzicale.

marriott

 

În 1999 a fost restaurat Yerevan devenind Royal Tulip Grand Hotel. Situat pe strada  Abovyan la nr. 14, în apropierea Pieţei Charles Aznavour, hotelul are acum 104 camere, fiind renovat şi în 2009. Proiectat de arhitectul Nikoghosyan Buniatyan şi tulip1construit în 1928, edificiul a fost vândut în 1999 unei companii străine. Proiectul de reconstrucţie al hotelului  Yerevan a fost realizat de arhitect Nune Chilingaryan, astfel  conservandu-se forma sa iniţială. Impresionează cromatica faţadei, terra-cotta realizată în Italia şi coloanele masive albe care urcă pe înălţimea clădirii. Atmosfera elegantă din restaurantul Rossini şi selecţia de băuturi a barului Dolce Vita sporesc farmecul acestui loc care a găzduit de-a lungul timpului personalităţi din lumea politică şi artistică.

 

 

 

Ani001 (1)Construit în 1970 şi Ani Plaza a fost renovat şi  redecorat după privatizarea sa în 1998, devenind cel mai mare hotel cu 247 de camere din Armenia.

Dintre hotelurile având trei stele cel mai căutat de către turiştii din Europa Centrală şi de Est este Erebuni, recent renovat şi reuşind să captiveze şi după mai multe zile de şedere. Camere spaţioase, mobilă modernă şi diverse facilităţi se găsesc în hotelurile ridicate după 2000.

Construit din tuf negru, inaugurat în septembrie 2012 şi situat pe strada Hanrapetutyan, lângă Vernissage, hotelul Tufenkyan Historic Yerevan păstrează câte ceva din arta tradiţională armeană. În interior se află şi o mică expoziţie de covoare şi ţesături. Combinaţia vizionară dintre materiale inovative, tehnologie de vârf şi obiecte lucrate manual caracterizează această construcţie, la decorarea căreia a contribuit şi firma Clodagh Design din New York.

Aproape de Matenadaran pe Azatutyan Avenue este situat hotelul Golden Palace fondat în 2005 şi având săli pentru conferinţe şi evenimente festive, piscină acoprerită şi 66 de camere. Adresându-se mai ales celor din mediul corporatist şi de afaceri, clădirea atrage atenţia prin dotările sale.

Oaspeţii hotelului Republica aflat pe strada Amiryan şi deschis în 2014 vor reveni cu siguranţă pentru a savura preparatele restaurantului Anoush situat la parter sau ale cafenelei Quanto Basta.

northav

Unul dintre cele mai elegante edificii rămâne însă North Avenue Hotel construit în 2013. Ultramoderne, cele 24 de camere surprind prin rafinamentul detaliilor.

imperial-palace-facade

Nu trebuie ocolit nici Imperial Plaza de asemenea inaugurat in 2013, având cinci etaje dar situat cam departe de centru, pe strada Koryun.

Micul hotel Areg , fondat in 1996, este considerat in prezent unul dintre cele mai ieftine, deşi oferă o imagine superbă a Munţilor Gheghama.

În 2009 peste 500 000 de turişti au vizitat Erevanul, numărul lor fiind în creştere. Printre companiile internaţionale care şi-au manifestat recent interesul să construiască în Armenia se numără  Hilton, Intercontinental, Kempinski şi Wyndham.

În acest mod, Armenia trebuie să continue procesul de autopromovare şi de păstrare a tradiţiilor artistice locale pentru a deveni o destinaţie turistică de top.

 Andreea BarbuIMG_4578