15 zile în Armenia – jurnal de călătorie –
11. Centrul de Arte Moderne Gerard Cafesjian
Extinderea, modernizarea, revitalizarea şi renovarea unor construcţii după 2002 au sporit atractivitatea unor oraşe precum Vanadzor, Gyumri, Dilijan şi bineînţeles Erevan. În acest mod utilizarea soluţiilor tehnice recente, a materialelor valoroase asociate cu preocuparea pentru estetica întregului şi confortul receptorului a contribuit la apariţia unor edificii remarcabile cu impact în lumea culturală.
Artizanul Centrului de Arte Moderne din Erevan, Gerard Cafesjian a reuşit cu ingeniozitate, talent şi abilitate să conjuge totul perfect, realizând în interiorul Cascadei un loc ce duce imediat cu gândul la Muzeul Guggenheim din New York.Astfel, patrimoniul local a fost conservat, elementele identitare păstrate, iar modernitatea echilibrată. În prezent, după moartea lui Gerard Cafesjian, numărul mare de vizitatori spune totul, pentru că ansamblul a fost adaptat cerinţelor unui muzeu important unde se pot desfăşura activităţi ştiinţifice şi educative.
David Hotson Architects, firma din New York care a semnat acest proiect, a valorificat şi elementele tradiţionale pentru a individualiza acest spaţiu. Inaugurat la 17 noiembrie 2009, în prezenţa preşedintelui Armeniei, Serj Sargsyan, Centrul de Arte Moderne are o oferta de programe extem de bogată, reuşind să popularizeze lucrările artiştilor contemporani.
Construit pe mai multe niveluri, muzeul are o impresionantă colecţie de lucrări din sticlă, realizate mai ales de artiştii cehi Jaroslava Brychtova, Stanislav Libensky, Pavel Hlava şi Milan Handl. O parte semnificativă din operele expuse o reprezintă compoziţiile din sticlă create de artişti din Italia, Japonia, Suedia şi SUA, precum Dale Chihuly şi Mark Peiser. Este vorba de autori care pun accent pe unicitatea formei, pe tratarea şi finisajul suprafeţelor, fiind provocaţi să experimenteze, să descopere noi posibilităţi de expresie plastică. De exemplu, lucrările realizate de artistul din Murano, Lino Tagliapietra, surprind prin interpretări vizuale originale şi uneori prin cromatică. Imposibil de ignorat sunt şi creaţiile lui Hiroshi Yamano, considerate poetice şi elegante.
În cadrul Centrului de Arte Moderne Cafesjian, având în totalitate cinci mii de exponate sunt prezentate picturi semnate de Marc Chagall, Arshile Gorki, John Altoon ca şi desene realizate de Tom Wesselman, Chiho Aoshima. Un alt punct de interes îl reprezintă expoziţia de ornamente din cristale Swarovski.
Impresionantă este şi sala având o suprafaţă de 250 de metri pătraţi în care este expus tripticul realizat de Grigor Hanjyan. Prima lucrare are ca subiect crearea alfabetului armean şi a fost pictată în perioada 1992-1994. “Bătălia de la Vardanank din 451” se intitulează cea de-a două compoziţie la care artistul a lucrat din 1995 până în 1998. Ultima lucrare cu titlul “Renaşterea Armeniei” începută în 1998 a rămas neterminată datorită morţii artistului în anul 2000.
Alături de expoziţiile permanente în muzeu există o modernă sala de concerte şi o serie de expoziţii temporare ce promovează creaţiile artiştilor armeni contemporani. În plus, sunt găzduite în permanenţă lansări de carte, dezbateri, conferinţe şi multe manifestări culturale de anvergură. În 2014 unele spaţii din aceată instituţie au fost renovate pentru a putea menţine originalitatea şi actualitatea acestui loc.
Astăzi strădania lui Gerard Cafesjian care a avut generozitatea şi curajul să ducă la bun sfârşit un proiect extrem de ambiţios este răsplătită. După vizitarea expoziţiilor, o ultimă impresie este dată de imaginea magnifică a muntelui Ararat ce poate fi surprinsă de pe terasele Cascadei.