Mihai Stepan Cazazian

15 martie 1921 : Ziua cînd Soghomon Tehlirian l-a executat pe Talaat Pașa

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 SolomonTelerian

Acum o sută de ani, pe 15 martie 1921, Talaat Pașa a fost împușcat la Berlin, în plină zi, cu un revolver  de către Soghomon Tehlirian. Mai mulți martori au asistat la acest act de justiție săvîrșit împotriva principalului organizator al Genocidului armean căruia i se atribuie  ordinul dat de a ” ucide toți bărbații, femeile și copiii, fără excepție, care sunt armeni “

Judecat pentru crimă , Soghomon Tehlirian a fost în cele din urmă achitat de instanța germană , fiind apărat de trei avocați, printre care și Theodor Niemeyer, profesor de drept la Universitatea din Kiel.

Acest act justițiar a făcut parte din operațiunea  Nemesis organizată de către Federația Revoluționară Armeană ce a pus în practică sentințele Curții Marțiale  de la Constantinopol care i-a condamnat la moarte, în contumacie , la data de 5 iulie 1919 pe liderii Junilor Turci.

Mehmet_Talat_PashaSpre deosebire de masacrele hamidiene din 1894-1896 , cînd Sultanul a delegat pe subalterni  să pună în practică  uciderea armenilor,  Genocidul din 1915 a fost bine organizat. Ajutat de  Enver Pașa, devenit ministru de război, Talaat Pașa ca ministru de interne a organizat deportarea   armenilor din provinciile estice ale Imperiului  spre deșertul  Mesopotamiei.  Apoi a dat ordinul de ucidere a coloanelor  de deportați armeni care se îndreptau spre  fluvial Eufrat.  Obosiți , epuizați , înfoametați și însetați aceștia au fost exterminați pînă să ajungă în Siria.

Talaat a fost îngropat în cimitirul turcesc din Berlin, iar în 1943 rămășițele sale pămîntești  au fost  transferate și reînhumate la  Istanbul în cartierul Șișli. Memoriile sale de război au fost publicate după moartea sa .

Astăzi , un mausoleu îi este dedicat la Istanbul iar bulevarde  principale din Ankara, Izmir și Edirne îi poartă numele.

Cît despre justițiarul Soghomon Tehlirian, născut într-o familie ucisă la Genocid, nu putem spune decît că a murit la 23 mai 1960 la San Francisco, la vârsta de 63 de ani. Un monument îi este dedicate în cimitirul din Fresno (California)

după  armenews.com

One Response to 15 martie 1921 : Ziua cînd Soghomon Tehlirian l-a executat pe Talaat Pașa

  1. Pingback: CALENDAR / Pe 2 aprilie 1897 s-a n?scut justi?iarul armean Soghomon Tehlirian | araratonline.com